Da Bente blev syr og ikke længere kunne passe sine frivilligvagter satte hun sig i stedet til at sy juleduge af butikkens overskydende duge. Foto: privat
Bente Møller Pedersen på 71 år er en kvinde, man kan regne med. Da hun for fem år siden meldte sig som frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Aalborg, satte hun sig nemlig for at forpligte sig.
- Som pensionist synes jeg, at det er rigtigt rart, at der er noget man skal og selv om jeg ’bare’ er frivillig, opfatter jeg det som et arbejde. Jeg siger også, at det er mit arbejde, når folk spørger mig hvad jeg laver. Når man melder sig, så bliver der også regnet med en. Og så kan man jo ikke bare melde afbud eller blive væk, fortæller Bente og ordene taler sit eget tydelige sprog:
Her ses en af Bentes fine hjemmesyede juleposer. Foto: Bente Møller Pedersen
Bente er en der tager sit frivilligarbejde seriøst og samtidig sætter en stor ære i det.
Den store ansvarsfølelse og det faktum, at Bente elsker sine to ugentlige vagter i butikken, gjorde det derfor vanskeligt, at slå sig til tåls med, at hun i en længere periode måtte undvære butikken, da hun for nogle år siden gik hen og fik svære rygproblemer og måtte opereres flere gange.
- Jeg nyder jo at være i butikken og samværet med de andre frivillige. Jeg synes, at det er rigtig, rigtig dejligt. Og kontakten til kunderne er også enorm hyggelig. Den nyder jeg meget, så jeg savnede butikken og fællesskabet, fortæller Bente.
En idé, der hitter
Heldigvis kom Bente på en idé der gjorde, at hun ikke behøvede at slippe frivilligarbejdet helt og på den måde kunne hun stadig bidrage til kræftsagen samtidig med at kunne holde sig beskæftiget.
- Jeg har altid været glad for at sy. Jeg har syet en masse til mine børn og børnebørn. Så en dag i oktober sidste år kom jeg i tanke om, at butikken har en masse juleduge. Mange af dem er fine. Men nogle er der måske et hul i eller pletter på. Dem tog jeg med hjem, og så begyndte jeg at sy juleposer ud af dem, som butikken så sælger, fortæller Bente og tilføjer:
- Jeg har et syværelse derhjemme og så sidder jeg der og hygger mig med det. I år har jeg nok syet 30 juleposer. De mindste poser syr jeg i et-lags-stof, og de er ikke større end et indkøbsnet. Dem sælger vi for 39 kr. og de store, som er i to-lags-stof og har lommer. Dem sælger vi for 59 kr. Jeg har selv været med til at fastsætte prisen. De skal hverken være for dyre eller for billige.
Bente er heldigvis i bedring og tilbage i butikken og elsker at der er tryk på her i juletiden. Foto: Kenneth Johansson. Bente genbruger gamle juleduge til at sy juleposer af og de går som varmt brød i genbrugsbutikken. Foto: Kenneth Johansson.
Sidste år gik Bentes juleposer hen og blev et hit, og igen i år går de som varmt brød. Og det glæder hende hver gang de bliver købt eller rost. Men det er kun hvis Bente bliver direkte adspurgt, at hun fortæller, at det er hende, som står bag de klimavenlige juleposer.
- Det kan jeg ikke få mig til, fortæller hun ydmygt.
Heldigvis går det stille og roligt fremad med Bentes ryg og det betyder, at hun er tilbage i butikken, dog på lidt nedsat tid.
- Det er hyggeligt og rart at være tilbage. Det er virkelig tryk på her op til jul, hvor der nogle gange står 15-20 personer i kø. Men alle er glade og smiler. Der er en god atmosfære. Det er dejligt at folk virkelig har taget genbrug til sig, siger Bente, som i øvrigt selv er stor fortaler for at shoppe second-hand.
- Jeg har købt masser af flyverdragter og tøj til mine børnebørn. Og tøj til mig selv om min mand. Det troede jeg godt nok ikke ville ske for 15 år siden. Nu synes jeg jo, at det er den mest naturlige ting i verden at gøre.
Bentes frivilligindsats og fine juleposer får ros af både kunder og butikkens distriktschef. Foto: Kenneth Johansson
Ros til Bente og hendes juleposer
At Bente er vendt tilbage er ikke noget, der er gået ubemærket hen. Tværtimod.
- Bente har været savnet, så det er dejligt at have hende tilbage i butikken. Jeg er imponeret over det overskud hun har haft med at sy juleposer hjemmefra, og jeg skal hilse og sige, at de er en populær vare. Så populære, at nogle af vores stamkunder blev spottet med dem i Herning sidste måned, fortæller Kenneth Johansson, distriktschef for Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Aalborg.
Har du lyst til at blive frivillig som Bente eller mod på at foretage kreative syslerier, som kommer Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker til gode?
Kontakt Tune Friis på 40 26 16 16 eller skriv til ham på tf@cancer.dk