Luk

Flot stafetsæson med fokus på livet efter kræft

Årets Stafet For Livet er slut og bød på 55 flotte stafetter landet over. I år satte mange stafetter desuden særligt fokus på, hvordan det er at leve med senfølger efter kræft.

10. oktober 2023
KATINKA AGGER, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

”Lider du af træthed eller fatigue? Du er velkommen til at tage en pause i liggestolen. Cirka 21 pct. oplever en øget træthed efter deres behandling – så du er ikke alene.”

Sådan stod på et skilt ved Stafet For Livet i Frederikshavn, da den blev afholdt i august. Og det er bare et af mange eksempler på, hvordan stafetter i hele landet i år har valgt at sætte fokus på senfølger efter kræft – med oplysning om symptomer og hjælp. Omkring to tredjedele af årets stafetter valgte nemlig at sætte fokus på senfølger i år.

Afstemning om senfølger til Stafet For Livet i Frederikshavn

På Stafet For Livet i Frederikshavn havde Fighterne mulighed for at markere, hvilke senfølger, de havde oplevet blandt de fem mest hyppige: Angst, træthed, seksuelle problemer, føleforstyrrelser samt tarmproblemer.

Godt sted at oplyse om senfølger
Stafet For Livet er en holdaktivitet, hvor man går eller løber sammen på en rute i op til et døgn og fejrer livet og fællesskabet samtidig med, at der samles ind til kræftsagen. Fordi både nuværende og tidligere kræftpatienter samt deres pårørende typisk deltager, er det et rigtig godt sted at gøre opmærksom på, at livet efter en kræftbehandling ikke nødvendigvis er som før. Det bekræfter Karen Balck Sørensen, der er projektleder for Stafet For Livet.

- Vi har hørt mange rørende historier om, hvordan temaet er blev modtaget positivt både af deltagere og af fighterne, der jo er de deltagere, der selv har eller har haft kræft. Flere fightere har fortalt, at de slet ikke havde talt med andre om deres senfølger efter kræftbehandlingen før eller ikke vidste, at det var det, de gik og døjede med. Derfor glæder det mig, at vi fortsætter med senfølger som tema også i 2024, siger hun.

Lysceremoni i Jammerbugt

Ved mørkets frembrud samledes alle deltagere om den smukke lysceremoni. Her er det på Stafet For Livet Jammerbugt.

Flere deltagere på hver stafet
Udover det vellykkede fokus på senfølger kan Karen Balck Sørensen se tilbage på en stafetsæson, der ved afslutningen i september havde haft lidt flere Fightere med end sidste år, selvom der er blevet afholdt otte færre stafetter.

Deltagerantallet ligger på niveau med sidste år – på trods af de færre stafetter.

- Gennemsnitligt har vi haft flere deltagere på hver stafet i år. Det er utrolig glædeligt og har også stor positiv betydning for vores frivillige, der gør en kæmpe indsats. Nu giver flere frivillige udtryk for at have fået troen tilbage efter corona og kan se, at arbejdet bærer frugt selvom det fortsat kræver en stor indsats. Der er fortsat behov for at arbejde med at styrke og udvikle stafetterne, siger hun.

Tv-vært Micki Cheng var i praktik som frivillig på Stafet For Livet i Vordingborg, hvor han blandt andet oplevede den smukke lysceremoni.

Gøre Stafet For Livet mere synligt
Karen Balck Sørensen tilføjer, at der flere steder har været en følelse af, at engagementet i befolkningen begynder at vende igen – måske fordi de igen er blevet mere udadvendte efter årene med corona.

- Vi arbejder samtidig på at øge synligheden af Stafet For Livet. Vi er blandt andet lykkedes med at få taletid i Go’ morgen Danmark, hvor tv-værten Micki Cheng og Mathilde Mörke Isaksen, der er stafetformand i Vordingborg, fortalte om at være frivillig i Stafet For Livet, siger hun.

Hun fortæller, at tv-lægen Charlotte Bøving og tv-vært Anders Beier desuden har fortalt om deres besøg på stafetten i Esbjerg på både egne og Kræftens Bekæmpelses sociale medier.

- Og så har vi vist Stafet For Livet frem for politikere og andre foreninger, da vi gik i optog rundt på Folkemødet på Bornholm i år iført lilla t-shirts og balloner og delte postkort ud, siger Karen Balck Sørensen.

Der er i år blevet lavet materialer, der skal gøre det lettere at nå ud til nye målgrupper. Her er det (blandt andre) beboerne fra Plejecenter Møllegården i Hadsten, der er med.

Hjælp til at nå nye målgrupper
Endelig har året også budt på nye materialer, som fremover skal gøre det nemmere for frivillige at række ud til efterskoler, virksomheder og plejehjem, og invitere dem med til at deltage i Stafet For Livet.

- Det er tre målgrupper, som mange stafetter har succes med at få med ombord, så det vil vi gerne understøtte endnu mere. Jeg glæder mig meget til at se, hvordan det kommer til at udvikle sig i de kommende år, siger Karen Balck Sørensen.

FAKTA Stærkere stafetter i 2023
Stafetsæsonen 2023 var på 55 stafetter mod 63 sidste år, og med 28.042 deltagere over hele sæsonen lå det på ca. samme niveau som sidste år. Sæsonen havde en del flere Fightere med i år, nemlig 2.203 i år mod 1.872 sidste år. 917 hold deltog, og der blev solgt 6.359 lysposer.