Frivillige fra Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger har ofte et stort kendskab til de udfordringer, som patienter og pårørende oplever i mødet med sundhedsvæsenet, både før, under og efter en kræftdiagnose. Det kan være alt fra problemer med at dele røntgenbilleder mellem regioner til ulighed i genoptræningstilbud.
Disse – og mange andre – eksempler blev delt på et møde den 25. oktober, hvor lokalforeningsformænd og -næstformænd mødtes online med Sundhedsstrukturkommissionens formand Jesper Fisker, Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen samt medarbejdere fra Kræftens Bekæmpelse.
Bedre overgange og mere lighed
Sundhedsstrukturkommissionen skal blandt andet sikre en bred debat om fremtidens sundhedsvæsen. Derfor havde Jesper Fisker – i sin egenskab af formand for kommissionen – inviteret lokalforeningsfrivillige til et virtuelt møde. På mødet var der mange konkrete forslag til, hvad kommissionen skal tage med i det videre arbejde. Flere deltagere nævnte f.eks., at der skal skabes bedre overgange mellem sektorer, også på tværs af landet, så patienterne får et bedre forløb.
Det blev desuden også nævnt, at der skal være mere lighed i de tilbud, der stilles til rådighed, f.eks. også bedre mulighed for hospiceophold.
Hvem der har ansvaret for patienten – både undervejs i forløbet og efter eventuel indlæggelse – bør også blive mere tydeligt, ligesom der var et ønske om, at patienterne får hjælp til at mestre deres eget forløb bedre.
Praktiske udfordringer med transport og et ønske om at omlægge nogle samtaler til digitale møder blev også fremhævet på mødet, hvor i alt 29 deltagere bidrog med viden og input.
Det sker der nu
De mange gode bidrag bliver nu taget med videre til Jesper Fisker og Sundhedsstrukturkommissionen.
Kommissionen skal afslutte sit arbejde i foråret 2024 med en samlet afrapportering. Vil du læse mere om Sundhedsstrukturkommissionen, kan du klikke her
Fakta: Om Sundhedsstrukturkommissionen
Sundhedsstrukturkommissionens opgave er at udarbejde et beslutningsgrundlag, der fordomsfrit opstiller og belyser modeller for den fremtidige organisering af sundhedsvæsenet.
Modellerne skal understøtte et sammenhængende sundhedsvæsen med en opgavefordeling mellem sygehuse og det nære sundhedsvæsen, der sikrer, at patienten kommer i centrum.
(Kilde: sum.dk)