Luk

En donation på en halv million kroner fik Jane til at gå helt i stå

I løbet af de knap tre år, Jane Larsen har været frivillig i foreningens genbrugsbutik i Næstved, er der særligt én oplevelse, der har berørt hende dybt: En enkemand, der donerede sin afdøde kones tøj og beskeden om, at hun havde testamenteret en halv million kroner til kræftsagen.

En donation på en halv million kroner fik Jane til at gå helt i stå

En donation på en halv million kroner fik Jane til at gå helt i stå

-  For tre år siden gik jeg på pension efter 39 år som teknisk designer i Cowi, og en dag besluttede jeg mig for at cykle hen til Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik og spørge, om de kunne bruge en frivillig, fortæller Jane Larsen.

Janes initiativ viste sig at bære frugt, for snart efter var hun frivillig i dametøjsafdelingen med to faste formiddagsvagter om ugen. Desuden blev hun udvalgt som talsperson for onsdagsholdet.

For formålets skyld
At Jane kastede sig over frivilligarbejdet i lige netop en genbrugsbutik drevet af Kræftens Bekæmpelse, er ikke et tilfælde.

-  Da jeg var 28 år, mistede jeg min far. Han døde af kræft som 60- årig, men havde været syg i ti år. Min mands første kone døde også af kræft. Så jeg har længe gerne ville støtte Kræftens Bekæmpelse, fortæller hun.

Janes primære formål med at være frivillig i butikken er da også at skrabe så mange penge som muligt ind til kræftforskning, og derfor skal der ikke ret meget til at begejstre hende, når en kunde kommer ind og køber genbrug.

-  Jeg er lykkelig bare der kommer en og køber for en 5’ er. Det sociale er også hyggeligt, men det er projektet jeg er her for. Og det samme hører jeg fra de fleste af mine frivilligkollegaer, fortæller Jane.

  For Jane og hendes frivilligkollegaer (Ole-Peter, tv., Jane og Ninne, th.) handler det ikke kun om at sortere genbrug eller betjene kunder; det handler om at være en del af noget større og om at bidrage til gøre, en forskel i andre menneskers liv. Foto:

For Jane og hendes frivilligkollegaer (Ole-Peter, tv., Jane og Ninne, th.) handler det ikke kun om at sortere genbrug eller betjene kunder; det handler om at være en del af noget større og om at gøre, en forskel i andre menneskers liv..

En halv million fra mennesker i sorg
Selv om Jane er taknemmelig for enhver donation, kunne hun alligevel ikke undgå, at blive særlig berørt, da en middelaldrende mand for nylig kom ind i butikken for at donere sin afdøde kones tøj og bagefter fortalte, at hun havde lagt en halv million kroner til side til kræftsagen.

-  Han fortalte, at hun døde af kræft og at det var gået stærkt. Fra hun fik konstateret kræft til hun døde, var der kun gået tre måneder. Jeg kondolerede selvfølgelig og blev så berørt, at han kunne se det på mig. Og da han så bagefter fortalte, at hun havde testamenteret en halv million kroner til Kræftens Bekæmpelse, gik jeg helt i stå, fortæller Jane og tilføjer:

-  Havde han sagt, at hun havde testamenteret 50.000 kr., ville jeg også have syntes, det var en stor sum penge.

Om at gøre en forskel i andre menneskers liv
Den halve million kroner vil utvivlsomt gøre en stor forskel i kampen mod kræft. Samtidig er den et hjertegribende eksempel på hvordan folk kan finde styrke i deres sorg og bruge den til at støtte andre.

Hvor enkemanden viser en utrolig generøsitet ved at donere sin afdøde kones tøj til kræftsagen, viser den afdøde kones storslåede donation, at selv efter sin død, ønskede hun at støtte andre og at gøre en varig forskel i bekæmpelsen af sygdommen.

De gavmilde handlinger kan samtidig ses som en bekræftelse på, at det arbejde Jane, og alle andre frivillige og ansatte, udfører for Kræftens Bekæmpelse, i den grad bliver påskønnet.

-  Det er en oplevelse som dén, der minder mig om, hvorfor jeg er frivillig lige præcis her, lyder det fra Jane.

For Jane og hendes frivilligkollegaer handler det med andre ord ikke kun om at sortere tøj eller betjene kunder; det handler om at være en del af noget større og om at bidrage til gøre en forskel i andre menneskers liv.

-  Der kommer jo også nogle gange nogle kunder ind i butikken, som har tørklæde på fordi de har mistet alt deres hår. Mange af dem, er ikke blege for at fortælle deres kræfthistorie. De efterlader et stort indtryk på os frivillige, og det er rart at kunne være der for mennesker i sorg, afslutter Jane.

Bag en donation, stor som lille, og bag en frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker, gemmer der sig ofte en sorg og kærlighed og en støtte til kræftsagen og til hinanden. Foto: arkiv

Bag en donation, stor som lille, og bag en frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker, gemmer der sig ofte en sorg og en kærlighed og en støtte til kræftsagen og til hinanden. Foto: arkiv

Meget mere end en genbrugsbutik
Når man træder ind i en af Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker, kan det med andre ord være værd at huske på, at bag en donation, stor som lille, og bag en frivillig, gemmer der sig ofte en sorg og en kærlighed og en støtte til kræftsagen og til hinanden.

Om Kræftens Bekæmpelse Genbrug
Kræftens Bekæmpelse Genbrug har i dag 16 butikker i hele landet. Vores genbrugsbutikker er en vigtig strategisk prioritet for Kræftens Bekæmpelse, dels fordi overskuddet bidrager til vores hovedformål, og dels fordi vi aktivt deltager i udviklingen hen imod et mere bæredygtigt samfund.

Meld dig som frivillig i en af vores genbrugsbutikker
Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker bliver drevet af frivillige som Jane og mange af de frivillige fortæller, hvordan det at støtte kræftsagen og engagere sig i fællesskabet har beriget deres liv. Læs mere her