Det er mere almindeligt at arbejde frivilligt i Jylland og på Fyn end på Sjælland, især hvis du bor uden for en af de store byer. Det viser en ny undersøgelse fra SDU, ’Frivilligt arbejde: Kulturvaneundersøgelsen’. Undersøgelsen er baseret på 57.028 besvarelser, der dækker perioden 2018-23 – og mønstret er tydeligt:
Ser man bort fra Bornholm, er der stort set kun kommuner fra Jylland og Fyn på listen over kommuner med flest frivillige. Omvendt ligger de kommuner, der har færrest frivillige, overvejende i Storkøbenhavn og på det øvrige Sjælland.
Der er desuden en tendens til, at især ø-kommuner og landkommuner har mange frivillige, mens også de store bykommuner udenfor Storkøbenhavn har færre frivillige end landsgennemsnittet.
Mønstret går igen, hvis man ser mere specifikt på frivillighed inden for idrætsområdet, fritids- og hobbyområdet og kulturområdet. Til gengæld er mønstret ikke tilsvarende tydeligt for andre typer af frivilligt arbejde, bl.a. på det sociale område og sundhedsområdet.
Årsager til forskellene
Undersøgelsen giver også en række forklaringer på, hvorfor nogle egns- og landsdele har flere frivillige end andre.
Forskellige holdninger til og traditioner for frivilligt arbejde: Bornholm topper listerne over flest frivillige efterfulgt af Nordvestjylland, Sønderjylland og Nordjylland. Relativt færrest arbejder frivilligt i København og på Frederiksberg, i kommuner rundt omkring hovedstaden, i det meste af øvrige Sjælland samt i de store bykommuner udenfor Storkøbenhavn (Aalborg, Odense og Aarhus).
Forskelle på, hvor urbaniserede kommunerne er: Jo højere urbaniseringsgrad, jo lavere er deltagelsen i frivilligt arbejde. Dette gælder dog ikke alle former for frivilligt arbejde.
Sammenhæng mellem hvor mange foreninger – i forhold til indbyggertal – en kommune har og det relative antal frivillige: Dvs. at jo større efterspørgslen er efter frivillige, jo flere frivillige er der også.
Befolkningssammensætning: Aldersgrupperne 36 til 50 år og 66 til 79 år arbejder mere frivilligt end øvrige aldersgrupper. Tilsvarende arbejder borgere med en videregående uddannelse mere frivilligt, end borgere med en erhvervsuddannelse eller uden en uddannelse gør. Det betyder dog ikke, at der er en positiv sammenhæng mellem andelen af kommunens borgere, der har en videregående uddannelse, og andelen som arbejder frivilligt.
Borgere med en mellemlang og lang videregående uddannelse deltager nemlig betydeligt mere i frivilligt arbejde i kommuner med et lavt urbaniseringsniveau end borgere på samme uddannelsesniveau gør i kommuner med et højt urbaniseringsniveau. Denne tendens gør sig ikke i lige så høj grad gældende blandt borgere med en kortere eller slet ingen uddannelse.
FAKTA
’Frivilligt arbejde: Kulturvaneundersøgelsen’ er baseret på 57.028 besvarelser, der dækker perioden 2018-23.
Ansvarlig for undersøgelsen er professor emeritus Bjarne Ibsen fra SDU. Du kan finde hele undersøgelsen på SDUs hjemmeside. Tryk på linket herunder og find undersøgelsen i højre side under 'Kort fortalt: Kommunale forskelle på frivilligt arbejdes udbredelse'.