Luk

Nyt fra hovedbestyrelsen: fokus på fremtidens sundhedsvæsen

Hvordan kan Kræftens Bekæmpelse fortsat få indflydelse på Kræftplan V og på strukturen i fremtidens sundhedsvæsen? Det blev drøftet, da Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse mødtes i juni.

4. juli 2024
KATINKA AGGER, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

19. juni mødtes Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse til deres første ordinære møde siden repræsentantskabsmødet i maj.

Ikke overraskende var Sundhedsstrukturkommissionens nye rapport på dagsordenen. Kræftens Bekæmpelse har tidligere indsendt anbefalinger til kommissionen, og har desuden i fællesskab med Hjerteforeningen, Lungeforeningen, Lægeforeningen og Diabetesforeningen stået bag et fælles forebyggelsesindspil.

På baggrund af kommissionens nu offentliggjorte arbejde, drøftede hovedbestyrelsen, hvad vi som forening gerne vil supplere med af anbefalinger i et høringssvar til den færdige rapport. Høringssvaret skal bl.a. pege på fordele og ulemper ved rapportens anbefalinger ud fra en patientvinkel.

I forlængelse af hovedbestyrelsens møde, har lokalforeninger og regionsudvalg ligeledes givet input til høringssvaret på to velbesøgte online høringsmøder. De mange gode input bliver taget med videre til Kræftens Bekæmpelses samlede høringssvar.

Høringssvaret vil blive indsendt 6. august. 

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse

Indflydelse på Kræftplan V
Hovedbestyrelsen drøftede også Kræftplan V, der blev lanceret i maj 2023 som en del af regeringens Ny sundhedspakke. Kræftens Bekæmpelse deltager i Sundhedsstyrelsens følgegruppe for kræftplanen, og har desuden bidraget med viden, undersøgelser og anbefalinger.

Hovedbestyrelsen er fortsat meget optaget af, at Kræftens Bekæmpelse har indflydelse på kræftplanen, og er særligt opmærksomme på, at anbefalingerne bliver konkrete og handlingsanvisende, og at patienter og pårørende med den nye kræftplan skal kunne mærke forandringer på kort sigt.

Sundhedsstyrelsen skal inden slutningen af oktober 2024 udarbejde et fagligt oplæg til Kræftplan V til regeringen, som herefter forventes udmøntet i en politisk aftale.

Bliv frivillig: Tal patienternes sag

Opfølgning på repræsentantskabsmødet
Også repræsentantskabsmødet var på dagsordenen på hovedbestyrelsens møde.

Evalueringen viste bl.a., at den nye metode med af afvikle afstemningerne via mobil blev vel modtaget, og at der i det hele taget var en god energi, da 408 frivillige, gæster og medarbejdere samledes i Kolding i maj. Det var en stigning i forhold til sidste år og særligt antallet af delegerede var steget. Der deltog 284 delegerede mod 250 i 2023.

Årets ramme ’Sammen lykkes vi’ skulle vise, hvordan vi som forening lykkes med vores arbejde for kræftsagen – både i foreningen og i samarbejde med andre, og det vurderes, at rammen fungerede godt. I hovedbestyrelsen blev der bidt mærke i årets taler fra statsminister Mette Frederiksen, generalsekretær for Røde Kors, Anders Ladekarl og tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic.

Til næste år vil der blive arbejdet på at skabe mere fysisk bevægelse på repræsentantskabsmødet samt på at få flere lokalforeninger til at deltage.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses repræsentantskab

1

Kommentarer

Rie Merrild Dieckmann

Rie Merrild Dieckmann Uhh, hvor vil jeg glæde mig til fysisk bevægelse på Repræsentantskabsmødet. Det varmer meget i et DGI hjerte, hvor Bevæg Dig For Livet (BVDL) var noget jeg i tidernes morgen var med til at "sætte igang" i DGI Midtjylland. Måske der kan findes inspiration .... jeg hjælper gerne!

31. juli 2024 08:35