Frivillige fra Klimabevægelsen i Rudersdal rykkede sidste weekend ind i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik på Birkerød Torv i forbindelse med lanceringen af en Repair-Café. Foto: Mai-Britt Hvam Krogh.
Genbrug og bæredygtighed går hånd i hånd, så hvad kunne være mere oplagt for en genbrugsbutik end at lægge kvadratmeter til en Repair-Café?
Dét har Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Birkerød nu gjort til virkelighed. I sidste weekend tog genbrugsbutikken nemlig et vigtigt skridt mod at fremme bæredygtighed ved at stille lokaler til rådighed til en en Repair-Café.
En café, som tilbyder lokalborgerne hjælp med alt lige fra at lappe huller i bukserne, sy en knap i frakken til at få repareret uret – og tilmed kvit og frit.
Lene er frivillig i Klimabevægelsen og her ses hun i gang med at lave en reparation ved symaskinen. Foto: Mai-Britt Hvam Krogh
Vi ønsker at forlænge tingenes levetid
Initiativet til at lancere en værkstedscafé i genbrugsbutikken stammer fra Klimabevægelsen i Rudersdal, som kontaktede Kim Steen Carlsen, distriktschef for Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Birkerød. Da han hørte om projektet, var han straks positiv over for at stille lokaler til rådighed og dermed støtte op om en mere bæredygtig livsstil.
- Som genbrugsbutik ønsker vi selvfølgelig at være med til at forlænge tings levetid og på den måde skåne miljøet. Vi skal blive bedre til at genanvende tingene, og når de går i stykker, skal vi blive bedre til at reparere dem, i stedet for bare at smide ud og købe nyt. Så selvfølgelig bakker vi op om en Repair-Café, lyder det fra Kim Steen Carlsen.
Der var gang i symaskinerne i Repair-Cafeén. Her ses frivillig Susanne fra Klimabevægelsen i Rudersdal og lappe et par cowboybukser. Foto: Mai-Britt Hvam Krogh.
Vi skal holde op med at producere nye ting
Sidste weekend blev Repair-Caféen i butikken så lanceret, hvor en håndfuld flittige frivillige fra Klimabevægelsen i Rudersdal bemandede caféen og sad klar med symaskiner, diverse værktøj og højt humør.
- Vi vil gerne opfordre til, at borgerne går væk fra en 'brug og smid væk-kultur' til en "brug for-kultur". Vi skal holde op med at producere nye ting, så længe der er noget brugt, der kan repareres og fungere igen, fortæller Lene Zschau, som er frivillig for Klimabevægelsen i Rudersdal, inden hun fortsætter:
- Vi reparerer folks defekte elektronik og tekstiler, men det er samtidig vigtigt at vise dem, hvordan de selv kan reparere dem, så de bliver klædt på til at kunne gøre det selv fremover. Er der tale om større reparationer, skal de dog gå til en syerske eller en skrædder. Vi er ikke konkurrenterne til skræddere og syersker.
Caféen fik en god start og tanken er, at den skal være en tilbagevendende begivenhed hver måned. Foto: Mai-BRitt Hvam Krogh.
Caféen fik en god start
Takket være en kreativ markedsføringsindsats og engagerede frivillige, som skiftevis spankulerede rundt som levende reklamesøjler både inde i butikken og ude på Birkerød torv med et skilt på maven med budskabet ’Ny repair-Café åbner i dag i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik, fik den nye Repair-Café en god start.
Flere nysgerrige lokalborgere kom forbi caféen for at lære mere om konceptet, mens andre gjorde direkte brug af det gratis tilbud.
- Der var mange der kom ind i butikken og spurgte. ’Kommer I igen?’ Og nogle havde ting med, der skulle repareres, fortæller Lene Zschau begejstret og tilføjer:
- En fik syet en lap på sine cowboybukser, en anden fik repareret sit ur, og en tredje kom forbi med en hækkeklipper, der trængte til en reparation. Derudover udførte vi småreparationer, og en af de frivilliges døtre demonstrerede, hvordan man kreativt kan brodere en blomst som alternativ til at lappe et hul.
Bastian fra Klimabevægelsen reparerer her en lokalborgers hækkeklipper. Foto: Mai-Britt Hvam Krogh
En tilbagevendende begivenhed
Det bliver bestemt ikke sidste gang, at Repair-caféen finder sted i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Birkerød. For udover den positive feedback fra byens borgere, så havde caféen den sideeffekt, at der var godt gang i genbrugssalget.
- Vi er stolte af at kunne bidrage til en mere bæredygtig livsstil. Det er også glædeligt, at caféen havde den positive effekt, at vi så en salgsstigning på 13 % sammenlignet med samme lørdag sidste år. Derfor planlægger vi, at caféen bliver en fast tilbagevendende aktivitet, fortæller Kim Steen Carlsen.
- Det er fantastisk at have både lokalbefolkningens og butikkens opbakning til Repair-Caféen, og vi ser allerede frem til næste gang, vi åbner dørene, siger Lene Zschau, som Kim Steen Carlsen har formået at rekruttere som frivillig i butikken.
- Lene er en ildsjæl uden lige og det arbejde hun ligger i sit frivilligarbejde her i Rudersdal er beundringsværdigt. Jeg kunne straks fornemme, at hun vil være guld værd som frivillig i butikken, så jeg er glad for at hun sagde ja, fortæller Kim Steen Carlsen.
- Jeg elsker frivilligarbejdet og selvom jeg både er frivillig for Klimabevægelsen i Rudersdal og ’Stop tøjspild’ har jeg overskud og kræfter til også være frivillig her i butikken. Der er sådan en dejlig atmosfære i butikken, afslutter Lene Zchau.
Hvornår Repair-caféen løber af stabelen næste gang er endnu ikke fastlagt.
Om Kræftens Bekæmpelse Genbrug
Kræftens Bekæmpelse Genbrug har i dag 16 butikker i hele landet. Vores genbrugsbutikker er en vigtig strategisk prioritet for Kræftens Bekæmpelse, dels fordi overskuddet bidrager til vores hovedformål, og dels fordi vi aktivt deltager i udviklingen hen imod et mere bæredygtigt samfund.