Luk

Fredagens Frivillig: Stædige Anne Sofie gav ikke op – sagde nej til røg og ja til at blive ung sundhedsformidler

Anne Sofie er aldrig begyndt at ryge, for hun var for stædig. Nu fortæller hun elever i 6.-9.klasse om konsekvenserne med at ryge. Her måtte hun også bruge sin ihærdighed for at komme til det.

23. november 2018
Forening og Frivillige

Det begyndte med at Anne Sofie Bredgaard Myrup så et opslag om at blive sundhedsformidler. Hun havde ingen erfaring med det, men ville gerne. Hun ringede, men fik svar om, at de ikke søgte sundhedsformidlere i Vesthimmerlands kommune, men kun i Skive og Aarhus.

Det ville Anne Sofie lave om på, så hun ringede til Kræftens Bekæmpelses lokalforening i området for at høre, hvad der skulle til, at hun kunne blive sundhedsformidler. ”Hvis du kan samle 20 andre, flyver vi en underviser fra København op til jer og uddanner jer”, var svaret i røret.

Anne Sofie og hendes makker Camilla fik samlet 20 styks på deres gymnasium, og dermed startede hun sundhedsformidlingen op i et nyt område.

"Det var super fedt, at vi kunne samle 20, der også ville være sundhedsformidlere for vi følte, vi kunne gøre en forskel", siger Anne Sofie Myrup.

Sammen i makkerpar tager de ud til 6.-9.klasser for at holde oplæg om rygning. De fortæller, hvor farligt det er, og forklarer, at man som ung ikke skal føle sig presset til at begynde at ryge.

Derudover laver de lege, som for eksempel at give eleverne et sugerør for at vise, hvordan det føles at trække vejret, når man har dårlige lunger på grund af rygning.

Unge, der taler til unge

"Det giver rigtig meget, at vi selv er unge og måske bedre kan sætte os i deres sted. Eleverne synes måske ikke det er fedt, at en gammel mand har sværere ved at sætte sig ind i deres sted. Det er ung til ung-formidlingen, der er god", siger Anne-Sofie Myrup.

Hun har aldrig selv røget, men kan sagtens sætte sig ind i, at der kan være et vist pres fra andre unge om at begynde med at ryge, og at man kan have svært ved at sige nej, men selvfølgelig kan man sige nej.

"Jeg har været stædig fra starten og sagt nej. Det er alle måske ikke, men jeg vil gerne forklare unge, at det ikke er nødvendigt at ryge for at være sej og være sammen med seje mennesker. Man håber da, at når man selv får børn, at de ikke skal have samme pres. Jeg vil gøre verden et sundere sted", siger Anne-Sofie Myrup.

Hendes mål er, at alle under 18 år er røgfrie, men hun erkender også, at det måske er lidt højt sat. Hendes delmål er, at oplyse om, at det ikke er det rigtige. Man skal oplyse unge personer om, hvad det kan gøre senere i livet.

Hun har nu været sundhedsformidler siden begyndelsen af 2017 og vil gerne fortsætte med det. Og så har hun en opfordring til folk, der overvejer at blive frivillige – også selv om man er ung.

"Hvis man har tiden til det, så gør det. Spring ud i det. Der kan ikke komme noget dårligt ud af at være frivillig, og så skal man ikke gøre det halvt. Man skal gøre det helt. "