Luk

10 år med genbrug, højt humør og unikt fællesskab

I denne uge er det 10 år siden at Kræftenes Bekæmpelse åbnede sin genbrugsbutik i Odense. 32 frivillige har været med siden dag et og kan nu glæde sig til et brag af et 10-års jubilæum.

26. september 2022
Lone Kindberg
Anne-Pia og Betty har været genbrugsfrivillige i 10 år

Anne-Pia og Betty har været genbrugsfrivillige i 10 år. Foto: Lone Kindberg

Det er ikke usædvanligt at frivillige i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker er der i mange år. Undertiden har flere frivillige kunne fejre både 10, 20 og 30 års jubilæum i den frivillige sags tjeneste.

Alligevel hører det til sjældenhederne, at 32 frivillige på en og samme gang kan fejre 10 års jubilæum, som det nu er tilfældet i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Næsby lidt uden for Odense.

Over en kop velfortjent kaffe i butikkens fællesrum mindes fem frivilligkollegaer fra onsdagsholdet, de 10 år der er gået.

Helle og Merete har begge haft kræft tæt inde på livet, og det var derfor de for 10 år siden tilbød deres frivilligkræfter til kræftsagen. Foto: Lone Kindberg

Helle og Merete har begge haft kræft tæt inde på livet, og det var derfor de for 10 år siden tilbød deres frivilligkræfter til kræftsagen. Foto: Lone Kindberg

Tomme lokaler og gamle klassekammerater
- Jeg husker tydeligt at vi mødtes i en helt tom butik. Jeg fik straks øje på dig, men du kunne ikke genkende mig, mindes Helle og puffer kærligt til Merete.

-Det er da fordi jeg, i modsætning til dig, ikke har forandret mig spor, svarer Merete drilsk tilbage.

Helle og Merete gik i klasse sammen i folkeskolen, men siden dengang, så de ikke meget til hinanden.

Men så en dag for 10 år siden befandt de sig pludselig, sammen med en masse andre kommende frivillige, til det samme informationsmøde i det tidligere bibliotek. 

Kræftens Bekæmpelse havde overtaget lejemålet og nu skulle frivillige - med hjælp fra butikkens distriktschef - forvandle bibliotekslokalerne til en genbrugsbutik.

Men hvad fik dem til at melde sig som frivillige?

Kræftsagen og tid tilovers blev startskuddet
 -Jeg mistede min mand til kræft i 2011, og var nede i et sort hul i halvandet år. Så jeg skulle genopfinde mig selv og tænkte, at jeg gerne ville gøre en forskel for kræftsagen, starter Helle ud og tonen bliver en anelse mere alvorlig.

- Jeg var lige gået på efterløn og skulle have noget at give mig til. Jeg havde ressourcer til overs og havde også haft kræft tæt inde på livet, fortæller Merete.

Kirstine og Anne-Pia kan fejre 10 år jubilæum i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Odense.

Kirstine og Anne-Pia kan fejre 10 års jubilæum i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Odense. Foto: Lone Kindberg

10 år på onsdagsholdet
Det lykkedes Helle og Merete at komme på onsdagsholdet sammen, hvor de står for butikkens isenkram.

Udover Helle og Merete tæller onsdagsholdet en række andre frivillige, som også har været med siden 2012.  Blandt andre Anne-Pia, Betty og Kirstine.

-Jeg var lige gået på pension, da jeg så en notits i Fyens Stiftstidende. Både mine forældre og svigerforældre døde af kræft, så Kræftens Bekæmpelse var et formål, jeg kunne tage og føle på, fortæller Anne-Pia, som er ansvarlig for voksentøjet om onsdagen.

- Jeg startede lige efter jeg var gået på efterløn. Jeg havde i mange år arbejdet i en butik, så det var lige mig, fortæller Betty, som står for butikkens legetøj om onsdagen.

- Jeg husker jeg også så notitsen i Fyens Stiftstidende, hvor Kræftens Bekæmpelse søgte frivillige til en genbrugsbutik. Jeg var lige stoppet i Næsby Boldklub, og så skulle jeg jo finde på noget andet, fortæller Kirstine, som også går under navnet "butikkens dyreste dame".

Den dyrebare titel refererer til Kirstines ansvar for butikkens julepynt, som alene sidste år omsatte for 80.000 kr.

vi er meget glade for at være her. Og jeg synes da også, at man er stolt af at være he

Vi er meget glade for at være her. Og jeg synes da også, at man er stolt af at være her, fortæller Helle. Foto: Lone Kindberg

Kollegial omsorg og unikt fællesskab
Som snakken falder, bliver det tydeligt, at kræftsagen for de fleste af dem er årsagen til, at de for 10 år siden meldte sig som frivillige, og at de i helt årti troligt har passet deres vagter.

Men den kollegiale omsorg og det unikke fællesskab, er også en stærk fællesnævner.

- Det fællesskab vi har fået opbygget er helt unikt. Vi har det fantastisk sammen. Vi pjatter og ind i mellem får vi da også lavet lidt, griner Merete.

-Kemien passer bare. Vi er lige og der er ingen høvdinge. At komme herhen og mødes med de andre om onsdagen, det driver mig. Det er noget jeg meget nødigt vil undvære. Jeg har kun forsømt butikken når jeg har været på ferie eller da jeg lå med corona, fortæller Anne-Pia.

- Ja, vi har aldrig haft nogle klikker og det tror jeg egentlig kendetegner alle frivilligholdene i butikken. Vi kan komme til hinanden med hvad som helst. Og ærligt, så kan jeg ikke sige, at jeg har haft en eneste dårlig oplevelse hernede, supplerer Merete.

 - Vi har sådant et godt sammenhold, og det er også grunden til at vi er så mange, som stadig er her 10 år efter og ikke kunne drømme om at stoppe. Hvis vores helbred er til det, bliver vi her så længe vi kan og indtil vi ikke er til besvær, fortæller Betty og de andre nikker samstemmende.

- Alle er så hjælpsomme og søde. Både over for hinanden, men også over for kunderne, lyder det fra Kirstine.

-Ja, vi er meget glade for at være her. Og jeg synes da også, at man er stolt af at være her. Kunderne giver os meget ros, fortæller Helle.

 En af de kunder, som har besøgt butikken fast gennem årene er Charlotte, som ofte tager sin datter, Josefine med.

En af de kunder, som har besøgt butikken fast gennem årene er Charlotte, som ofte tager sin datter, Josefine, med. Foto: Lone Kindberg

Glade kunder og flot omsætning
Og glade kunder har butikken masser af, hvilket butikkens omsætning på 25 millioner på de 10 år, der er gået, vidner om.

En af de kunder, som har besøgt butikken fast gennem årene er Charlotte, som ofte tager datteren, Josefine, med.

-Jeg tror, jeg er kommet i butikken hver onsdag, lige siden den åbnede. Det er bare en rigtig fin og flot butik, og de frivillige er altid så service-minded. Og så har butikken så mange gode sager til fornuftige priser. Jeg finder næsten altid noget. Især legesager til mit barnebarn, fortæller Charlotte, som da heller ikke gik tomhændet hjem, da vi møder hende i butikken.

Det blev til lidt legetøj til barnebarnet og datteren Josefine gjorde sig også nogle gode genbrugsfund.

En stor tak til de frivillige
- Jeg er stolt over, at 32 frivillige har været med siden 2012 og at vi har en butik som vækster år for år. Det vidner om, at de frivillige trives og at vores kunder kan lide butikken, lyder det fra butikkens distriktschef, Frank Nissen, som selv har været med i alle årene.

- Så der skal lyde en stor tak til de frivillige. Både til dem, der har været med i alle årene, men også til dem, der er kommet til undervejs. Det er deres fortjeneste, at vi nu kan fejre 10-års jubilæum, tilføjer han.

En uge med jubilæumsaktiviteter
Fejringen af jubilæet strækker sig over hele uge 39, hvor der vil være masser af aktiviteter. Eksempelvis vil der være 50 procents udsalg på forskellige varegrupper og mulighed for at vinde gavekort til butikken.

Jubilæet fejres på Bogensevej 2-4, 5000 Odense og sker i tidsrummet 10.00 — 17.00 i hverdagene og 10.00-13.00 om lørdagen. Alle er velkomne.

Om Kræftens Bekæmpelse Genbrug:
Kræftens Bekæmpelse Genbrug har eksisteret siden 1991 og findes i dag i 16 forskellige byer. Al overskuddet fra butikkerne går til Kræftens Bekæmpelses indsats inden for forskning, patientstøtte og forebyggelse. Kræftens Bekæmpelse Genbrug drives af knap 1000 frivillige landet over.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelse Genbrug