Luk

10-års jubilæum i Næstved: Fejring af kræftrådgivningen

Det summede af liv i de lyse lokaler hos kræftrådgivningen i Næstved. Mange brugere, frivillige og ansatte var mødt op på en solbeskinnet onsdag for at fejre kræftrådgivningens 10-års jubilæum i huset, der har Næstved Sygehus som nærmeste nabo.

9. juni 2023
Af Nanna Berg, Patientstøtte og Frivillig Indsats
Stemningen var høj, da kræftrådgivningen i Næstved kunne fejre 10-års jubilæum. Foto: Nanna Berg

Stemningen var høj, da kræftrådgivningen i Næstved kunne fejre 10-års jubilæum. Foto: Nanna Berg

Onsdag den 8. juni var en hel særlig dag hos kræftrådgivningen i Næstved. En markering af, at rådgivningen nu har ligget 10 år på samme matrikel og helt tæt på Næstved Sygehus. En festdag, hvor der blev kigget tilbage på en rådgivning, der er nået i mål med ambitionen om at nå flere kræftramte tidligere i deres forløb og skabe sammenhæng og vise vej i det, der ofte kan fremstå som et kringlet forløb, når man får kræft.

 Anne Vibeke Steffens, der er leder af kræftrådgivningen, og Anders Gundelach, der er områdechef, bød velkommen til jubilæumsfesten. Foto: Nanna Berg

Anne Vibeke Steffens, der er leder af kræftrådgivningen, og Anders Gundelach, der er områdechef, bød velkommen til jubilæumsfesten. Foto: Nanna Berg

Fejring med taler og lidt godt til ganen
Jordbærkager og flere andre lækkerier var linet op til den store begivenhed, og snakken gik mellem de mange mennesker, der var mødt op, inden det officielle program løb af stablen.

Leder af kræftrådgivningen, Anne Vibeke Steffens, og områdechef, Anders Gundelach, bød velkommen og fortalte lidt om husets historie, der blev indviet i 2013 og vandt prisen som årets sundhedsbyggeri i 2015.

Anne Vibeke Steffens slog fast, at det har været nogle gode år med et højt aktivitetsniveau til fordel for kræftsagen:

- Til hverdag sker der rigtig mange ting her i huset: Vi har samtaler, kurser, cafeer, yoga, mindfullness, møder med frivillige, patientforeninger, samarbejdspartnere og meget mere. Og derfor giver det også mening, at vi i dag deler glæden og markeringen af vores 10-års fødselsdag med jer, sagde hun i sin tale.

Bente Balle er værtsfrivillig i kræftrådgivningen i Næstved. Foto: Nanna Berg

”Der sker et stemningsskift, når jeg kommer ind i det her hus”
En af brugerne af huset, Mette, har også gode oplevelser at fortælle om:

- Der sker et stemningsskift, når jeg kommer ind i det her hus. Når jeg er i behandling på sygehuset, er jeg syg med alle de andre syge. Herovre er jeg menneske – med en sygdom. Det, der betyder noget for mig i den svære situation som alvorlig sygdom er, at her er højt til loftet, smil på læben, varme og nærhed, sagde hun om rådgivningen.

Et skudsmål som værtsfrivillig og frivilligleder, Bente Balle, kan nikke genkendende til. Hun har været værtsfrivillig i rådgivningen i 2,5 år og har ansvaret for de 16 værtsfrivillige, der typisk er det første ansigt brugerne møder, når de kommer ind i rådgivningen:

- Som værtsfrivillige oplever vi tit, at brugerne kommer ind med skuldrene oppe om ørene, er anspændte og nok også lidt nervøse. Og når de så går ud igen, så er de tydeligt lettede, og man får ofte en varm tak for i dag. Det er meget givende at være en del af og yde et bidrag til som frivillig her i kræftrådgivningen, fortæller hun med et smil.

Susanne Ulk var en af dagens talere. Foto: Nanna Berg

En anden frivillig, Susanne Ulk, der blandt andet er formand for Faxe lokalforening, var også en af dagens talere. Hun har både haft et mangeårigt samarbejde med rådgivningen i kraft af sit arbejde som frivillig i Kræftens Bekæmpelse, men har også brugt rådgivningen som privatperson.

Da hendes mand fik konstateret kræft i spiserøret, brugte de begge kræftrådgivningens mange tilbud:

- For os har det været en uvurderlig hjælp og støtte, at kræftrådgivningen gav tilbud om rådgivende samtaler, foredrag, kurser og psykologhjælp. Det var ”bare” et godt sted at være, når man var træt og ked af det og trængte til at komme lidt væk fra alt det triste, fortæller Susanne Ulk, hvis mand, Jan, døde 14 måneder efter diagnosen var blevet stillet.

Efter den sidste taler havde sagt sine afsluttende ord, kunne gæsterne nyde sommervarmen. Foto: Nanna Berg

En tak til både brugere, frivillige og ansatte
Susanne Ulk afsluttede sin tale med en stor tak:

- Tak til jer, der benytter husets mange faciliteter og tak til jer, der gør det til et rart, trygt og godt sted at komme.

Poul-Erik Andersen fra prostatakræftforeningen afsluttede talerrækken, og hele arrangementet høstede stort bifald.

Inden de sidste jordbærkager blev spist og kaffen drukket, kunne de mange gæster nyde sommersolen i den fine atriumgård og love hinanden, at de næste 10 år bliver mindst lige så gode som dem, de havde været med til at fejre i dag.