Flot resultat på 139 millioner kroner trods corona. Foto: Per Arnesen TV 2.
En uges oplysning om kræft, stærke fortællinger og en stor indsamling kulminerede lørdag aften med ’Knæk Cancer Live’ på TV 2. For niende gang bakkede danskerne markant og stærkt op om Knæk Cancer og indsamlede i alt 139.102.807 kroner i løbet af ugen. Dermed har forskningen i kræft og støtten til kræftpatienterne endnu en gang fået en flot tilslutning.
Hos Kræftens Bekæmpelse er der stor taknemmelighed over indsamlingsresultatet, som er nået i en periode, hvor corona har fyldt rigtig meget. Dels for de mange frivillige, der i år har været ekstra kreative for at samle penge ind til Knæk Cancer, og dels for kræftpatienter og pårørende. For corona har gjort det ekstra svært at være kræftpatient, da mange er ekstra sårbare overfor coronasmitte.
- Det har været en meget bevægende uge med stærke og livsbekræftende fortællinger, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen.
- Det har været en meget bevægende uge med stærke og livsbekræftende fortællinger. Både fra patienter og pårørende, der i ugens løb har delt deres personlige historier, men også de mange beretninger ude fra landet, hvor børn og voksne endnu en gang har været kreative og samlet ind på forskellig vis til Knæk Cancer, siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Jesper Fisker, og fortsætter:
- Jeg er dybt imponeret over det stærke fællesskab, som Knæk Cancer er med til skabe blandt danskerne. Det er niende år i træk, at vi står sammen om Knæk Cancer, og engagementet, sammenholdet og fællesskabet bliver bare større og større for hvert år. Det er imponerende.
Minister: Danskerne viser, at de står sammen
Også sundhedsminister Magnus Heunicke, som gav en hånd med i kommunikationscenteret ved ’Knæk Cancer Live’, er imponeret over den store støtte, danskerne giver til de kræftsyge.
- Endnu en gang viser danskerne, at de står sammen og hjælper stort, når sygdom rammer. Kræft er en forfærdelig sygdom, som rammer hver tredje af os. Knæk Cancer hjælper os med forstå de store følelser og beviser danskernes gavmildhed, siger Magnus Heunicke.
Når mennesker træder til og hjælper
TV 2s programdirektør, Lotte Lindegaard, takker også for den store opbakning og indsamling til gavn for kræftpatienterne og deres pårørende.
- I år har Knæk Cancer haft et særligt fokus på de mennesker, der træder til og hjælper, når et menneske bliver ramt af kræft. TV 2 Regionerne har uddelt blomster, danserne i ’Vild med dans - Knæk Cancer’ dedikerede en dans til én, der har gjort en særlig forskel for dem, og ugen igennem har ’Go’ morgen Danmark’ og ’Go’ aften LIVE’ fortalt om de pårørende, venner, læger og sygeplejersker, der hjælper, når livet bliver svært. Også denne virkelighed har vi brug for at dele med hinanden i Knæk Cancer-ugen, siger Lotte Lindegaard.
Læs om Vild med dans - Knæk Cancer, hvor tre frivillige i Kræftens Bekæmpelse gjorde en imponerende indsats for kræftsagen:
Vild med dans: Samler 21 mio. kr. ind til Knæk Cancer
For hver blomst, som danskerne kreerede, donerede Boozt.com 20 kr. Boozt rundede op og donerede i alt 450.000 kr.
Danskernes Knæk Cancer-engagement har været stort og fantasifuldt over hele landet. Børn og voksne har samlet pant, bagt kager og dekoreret sten. 12 stærke og modige kvinder besluttede at lave kalender med stilfulde billeder og indsamlede ved det mere end 200.000 kroner, og landet over er der blevet spillet ishockey, danset linedance og arrangeret virtuelle løb – alt sammen for at indsamle så meget som muligt til Knæk Cancer.
Hos TV 2 er uge 43 en af årets vigtigste, og her oplever man Knæk Cancer som et resultat af en stor holdindsats fra medarbejdere hos produktionsselskaber, Kræftens Bekæmpelse og TV 2 selv. Herudover har Knæk Cancer fået opbakning fra sangere, musikere, komikere, skuespillere og tv-værter, ligesom der i lørdagens kommunikationscenter sad kendte danskere klar til at modtage bidrag fra de mange seere og virksomheder, der ringede ind.
Læs om et af de mange flotte arrangementer, lokalforeninger stod bag under Knæk Cancer:
Fantastiske Frivillige: Trodser efterårsregnen for at støtte Knæk Cancer
Det går pengene til
Mere end 300 projekter har fået penge fra Knæk Cancer gennem årene, og nu skal årets indsamlede midler deles ud til de kræftforskere, der står klar til at sætte gang i de forskningsprojekter, som Kræftens Bekæmpelse på forhånd har udpeget.
- Det er vigtige projekter, der kan gøre en stor forskel for kræftpatienter og pårørende. Målet er, at færre får kræft, flere overlever og får et godt liv bagefter, siger Jesper Fisker.
Knæk Cancer har gennem årene finansieret etableringen af 10 nationale kræftforskningscentre. I år kommer der et mere, nemlig ’Forskningscenter for Målrettet Behandling af Hjernetumorer’. Forskningscentret vil arbejde på at udvikle nye, målrettede behandlinger til patienter med en hjernetumor samt forbedre både diagnostik, operation og strålebehandling.
Læs mere om forskningscenteret
Derudover går der blandt andet penge til forskning i tidlig diagnose, videreudvikling af navigatorprojektet, der giver gratis støtte og hjælp til socialt sårbare kræftpatienter og mindre ulighed i sundhed.
Her kan du se de 15 overskrifter for, hvad pengene går til i år
Se også nogle af ugens Knæk Cancer-programmer og indslag på TV 2:
TV 2 PLAY
Christina Bagge Mikkelsen (tv) Pia Laura Larsen (midten) og Dorthe W. Feddersen (th) har alle mistet en forælder, der er død af kræft. Sammen med omkring 100 andre mennesker, deltog de i den rørende lysceremoni i Esbjerg. Foto: Fredrik Björnemalm Fleische
Der er tændt lys og håb
I løbet af ugen er der blevet afholdt smukke lysceremonier flere steder i landet. I Odense, Billund, Viborg, Kolding og Esbjerg har frivillige vanen tro skabt smukke ceremonier. I år har frivillige arbejdet intenst for at få de stablet de arrangementerne på plads, så de både blev mindeværdige og afholdt på sikker vis. For som så meget andet, er lysceremonierne også påvirkede af corona, og arrangørerne har derfor videreudviklet konceptet, så de i år også blev afholdt digitalt.
Tænd et Lys i Esbjerg fandt sted samtidig med det store Knæk Cancer indsamlingsshow, og dele af ceremonien blev vist i showet. Når mørket falder på, og lysposerne bliver tændt, opstår en hel særlig stemning, om de mange smukke poser dekoreret med personlige hilsner til dem, der har kræft - og til minde om dem, vi har mistet.
I år blev der solgt næsten 3.000 lysposer - det er dobbelt så mange som sidste år - og de blev enten stillet op ved et af arrangementerne eller lyste op digitalt. Det betyder rigtig, at danskerne har bakket op om de mange arrangementer og indsamlinger i løbet af ugen, siger Jesper Fisker:
- En lysceremoni giver en følelse af, at man ikke er alene. Det er en meget og rørende begivenhed, som vi er utrolig glade for, at så mange har bakket op om også i år, hvor omstændighederne har været noget anderledes end ellers på grund af coronaen.
- For corona har fyldt og fylder stadig meget i vores allesammens liv. Kræftpatienter og andre sårbare mennesker har været særligt hårdt ramt i coronatiden. Mange har isoleret sig af frygt for at blive smittet. De har været alene på hospitalet og modtaget svære beskeder, og de har kun fået begrænset besøg. Også det har vi set eksempler på i Knæk Cancer ugen. Så i er der endnu mere brug for at blive mindet om det fællesskab og sammenhold som Knæk Cancer skaber. For kræft holder ikke pause, selvom vi nu også har corona, siger Jesper Fisker.