Alex og Marianne fik Kræftens Bekæmpelse Genbrug til at hente flere af deres møbler i forbindelse med deres flytning: Foto: Kasper Birch
I Helsingør bor 75-årige Alex og hans 71-årige hustru, Marianne. For nylig flyttede parret fra deres 100 kvm2 store lejlighed i en noget mindre lejlighed på 80 kvm2 tæt på skov og strand, og under nedskaleringen måtte de sande, at de langt fra kunne have alle deres ting med.
- Vi fandt simpelthen ud af, at vi havde for meget og benyttede chancen til at rydde ud. Vi havde et sæt lædersofaer, en 2 og 3-personers, men der ville kun være plads til 3-personers sofaen det nye sted, fortæller Alex og hustruen Marianne supplerer:
- Og den anden var for god til at smide ud. Det er en Olsson-sofa fra Lyngby. Vi havde også et helt kaffestel, et stålbestik og en masse urtepotter og en kontorstol, som vi heller ikke længere ville få plads til.
I stedet for at forære tingene væk til andre mennesker eller prøve at sælge det, ringede ægteparret til Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik og spurgte om de kunne være interesseret i at komme og hente tingene. Det kunne de godt.
- Vi har ikke direkte kontakt til nogle der har kræft, men vi kender jo alle sammen nogle, der har eller har haft kræft, så vi ville gerne støtte Kræftens Bekæmpelse.
Alex og Marianne donerede bl.a. denne lædersofa til Kræftens Bekæmpelse Genbrug. Foto: Alex
Køber selv brugte ting
Alex og Marianne kender til genbrugsbutikken, fordi de selv har købt brugte ting derfra. Da parret sidste år skulle til oktoberfest, fandt Marianne for eksempel en bluse og hat til lejligheden. Og kontorstolen, som de netop har måtte tage afsked med, var også en, de på et tidspunkt havde købt i butikken.
- Så den tjener I penge på to gange, griner Alex.
Nogle dage efter ægteparret havde ringet til Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Helsingør, troppede butikkens chauffører, Henrik Madsen og Kasper Birch, op på Alex’ og Mariannes bopæl med en varevogn.
- Det er gået rigtigt fint med afhentningen. Inden de kom, spurgte de om der var tale om ting fra et ikkeryger-hjem. Ellers ville de ikke have det. Jeg kan godt lide, at Kræftens Bekæmpelse er lidt kritiske og ikke bare siger ja til at få doneret hvad som helst. Det skal have en vis standard, fortæller Alex.
- Ja, det er positivt, så ved man også, at de ting man køber i butikken, er i orden. Det behøver ikke at være designmøbler, men det skal være af en vis kvalitet, tilføjer Marianne.
Udover at gøre noget godt for Kræftens Bekæmpelse, nævner ægteparret også bekvemmelighed som en positiv ting ved at donere til netop kræftsagen.
- Nu er vi raske og rørige, men det er jo ikke alle der er det og som lige kan bære et skab eller en sofa. Eller som har en stor bil for den sags skyld. Det er nem og dejlig måde at komme af med det på og så samtidig vide, at man støtter et godt formål, siger Alex.
Marianne og Alec den lædersofa, som de har doneret til butikken. Foto: Kim Steen Carlsen
Får et skattefradrag
At ægteparret tilmed får et skattefradrag for deres donationer, har overrasket dem positivt. Når man donerer ting til Kræftens Bekæmpelse Genbrug får man nemlig et fradrag, hvis den vare man donerer vurderes til at være over 500 kroner værd.
- Vi har fået en kvittering for, at sofaen bliver sat til salg for 650 kroner og fået af vide, at vi får et fradrag for hver ting, der vurderes til mere end 500 kroner Det vidste vi slet ikke. Så der er mange gode grunde til at donere sine ting til Kræftens Bekæmpelse Genbrug, afslutter Marianne.
- Det er mennesker som Alex og Marianne, der er skyld i, at Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker har kvalitetsgenbrug på hylderne, fortæller Kim Steen Carlsen - distriktschef for Kræftens Bekæmpelse Genbrug i Nordsjælland.
Alene sidste år omsatte Kræftens Bekæmpelses i alt 16 genbrugsbutikker for over 37 millioner kroner.
Har du møbler eller større ting, som du gerne vil have Kræftens Bekæmpelse til at hente? Kontakt Tune Friis på 40 26 16 16 eller skriv til ham på tf@cancer.dk