I dag får ni ud af ti, der har behov for det, et tilbud om genoptræning. Men patienterne føler ikke altid, at de får dækket deres behov. Foto: Colourbox.
Når kræftpatienter har været igennem et hårdt behandlingsforløb, kan de have behov for genoptræning for at få gang i kroppen igen. Men det er ikke alle, der får den hjælp, de har brug for.
Da Kræftens Bekæmpelse gennemførte den forrige barometerundersøgelse*) i 2013, sagde 64 procent af de kræftpatienter, der vurderede, at de havde brug for genoptræning, at de havde modtaget genoptræning, der dækkede deres behov. I den seneste barometerundersøgelse er det tal steget til 75 procent. Så vi er altså gået fra, at genoptræningsbehovet blev dækket hos to ud af tre, til at det nu dækkes hos tre ud af fire.
Selv om tre ud af fire ikke er godt nok, så viser det dog, at det går fremad på genoptræningsområdet.
De gode genoptræningsdata bekræftes af andre data
Når man ser barometerundersøgelsens tal på genoptræningsområdet og holder dem op mod de genoptræningsdata, som Kræftens Bekæmpelse selv tilvejebringer, bliver det positive billede bekræftet. Det går den rigtige vej, hvad genoptræning angår, og den nuværende status er ganske god - uden dog at være helt i top.
Og som tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard i en artikel i 2015 anførte, så er der i den forbindelse grund til takke regionsudvalgene, der særligt i perioden fra 2008 til 2015 satte genoptræningssituationen højt på dagsordenen. Det gjorde en forskel.
- Det er altid svært at afgøre præcis, hvad det er for nogle tiltag, der får tingene til at forandre sig. Men for mig er der overhovedet ingen tvivl om, at regionsudvalgenes gentagne møder med regionernes politikere og embedsmænd har været helt afgørende for den positive udvikling, vi ser på genoptræningsområdet, sagde Leif Vestergaard dengang.
Indflydelsesrige personer fra regionerne er således løbende blevet konfronteret med data, der viste, at en for lille andel af kræftpatienterne fik en genoptræningsplan. Det gjorde indtryk og gør fortsat indtryk og medvirker til, at regionerne er opmærksomme på kræftpatienters genoptræningssituation. De er klar over, at Kræftens Bekæmpelse følger området tæt.
Flere barometerdata i næste måneds RegionsudvalgsNyt
Den nye barometerrapport indeholder mange data omkring opfølgnings- og efterforløb, hvoraf en del giver panderynker. De 3.153 kræftpatienter, der har indrapporteret data, er i nogen udstrækning utilfredse med de vilkår og tilbud, de møder, efter de er afsluttet på sygehuset.
Lykkeligvis overlever flere og flere, efter de bliver ramt af kræft. Derfor er det mere afgørende end nogensinde at have fokus på fysiske såvel som psykiske følger af kræftsygdommen samt fokus på støtte til at leve et liv med og efter kræft.
Livet efter kræftdiagnosen skal være så godt, som muligt, og med bedst opnåelig funktionalitet for patienten.
I næste udgave af RegionsudvalgsNyt vil der være fokus på nogle af de mindre positive resultater, som kan uddrages af den seneste barometerundersøgelse.
Få adgang til hele barometerundersøgelsen her.
*) Kræftens Bekæmpelse gennemfører med års mellemrum såkaldte barometerundersøgelser, som er landsdækkende spørgeskemaundersøgelser, der afdækker kræftramtes behov og oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet.