Arkivfoto: Tomas Bertelsen
Corona-nedlukningen har været en svær tid for mange, også for Kræftens Bekæmpelses frivillige. I en trivselsundersøgelse lavet blandt de frivillige i februar og marts i år fortæller hver tredje frivillige, at deres generelle trivsel har været svækket under nedlukningen, mens to ud af tre siger, at de har udført færre frivilligopgaver end de plejer.
Alle frivillige har i perioder været påvirket af nedlukning eller begrænsninger, og det har skabt frustrationer, også i forhold til de begrænsede muligheder for at gennemføre frivilligt arbejde på traditionel vis. Mens trivslen imidlertid har været højest hos genbrugsfrivillige, så har nedlukningen især sat sit spor hos frivillige, der arbejder med patientstøtte:
- Jeg har i den grad manglet patientkontakten, og det har været det sværeste. Jeg oplevede, jeg var overflødig, og jeg mærkede en manglende lyst til at skulle af sted, skriver en patientstøttefrivillig i en kommentar i undersøgelsen. Andre frivillige har savnet de fysiske møder og hyggesnakken med andre frivillige som en del af deres hverdag, og nogle frivillige har følt sig meget alene uden den fysiske kontakt til deres frivillignetværk.
Digitale udfordringer – og nye muligheder
Også overgangen fra fysiske til digitale møder har været en udfordring for mange. Ifølge undersøgelsen har hver 6. oplevet, at teknologien ikke har fungeret. Men til trods for, at mange har haft en bekymring omkring de digitale måder at mødes på, så fortæller knap hver tredje frivillig, at de ser et udviklingspotentiale i teknologien. Især frivillige, der leder andre frivillige har favnet de nye muligheder for at mødes online. Det er noget, de har oplevet i Syddanmark, hvor de digitale møder har sparet transporttid i områder med store geografiske afstande.
- Helt overordnet kan vi se, at alle har savnet de fysiske møder, men samtidig har vores frivillige taget de digitale muligheder til sig som et supplement. De er blevet fortrolige med dem under nedlukningen og giver udtryk for, at det kan fungere rigtigt godt i visse sammenhænge, siger Susanne Juul, der er områdechef for Syddanmark.
Også frivillige i Stafet For Livet har ifølge undersøgelsen taget det digitale til sig. De måtte i første omgang aflyse en lang række stafetter, da Danmark lukkede ned, men senere lykkedes det at finde alternative måder at afholde stafetterne, så der blev løbet og gået hver for sig med deltagelse via en app. Der blev desuden holdt åbningstaler og afholdt lysceremoni over Facebooks livestream.
Opfindsomheden og muligheden for at genopfinde opgaven afspejler sig også i trivselsundersøgelsen, hvor stafetfrivillige er den gruppe, der ser det som mest sandsynligt, at de vil tage erfaringerne med sig. Over halvdelen af de stafet-frivillige fortæller, at de er mere indstillede på digitalt frivilligt arbejde i fremtiden. Endnu flere vil fremover udføre frivilligarbejde på nye måder, inspireret af erfaringer fra tiden med corona.
’Sur’ på corona, tilfreds med Kræftens Bekæmpelse
En af de store bekymringer, der kommer til udtryk i trivselsundersøgelsen, er frygten for smitte. Fire ud af ti frivillige har været bekymret for at blive smittet med corona og endnu flere er bekymret for at smitte andre.
Generelt retter ærgrelsen sig først og fremmest mod corona, mens de fleste til gengæld har følt sig godt hjulpet og informeret i Kræftens Bekæmpelse undervejs, blandt andet gennem den konsekvente kommunikationsindsats på frivillig.dk og via mails til nøglefrivillige, som kunne kommunikere mailen videre i netværket. Kun 6 procent af de frivillige mener ikke, at de har modtaget den nødvendige information for at kunne løse frivilligopgaverne.
Svækket, ikke knækket
Generelt spores der gå-på-mod og lyst til at vende tilbage til frivilligarbejdet i de mange kommentarer i undersøgelsen. Flere nævner, at der dog bliver brug for at kickstarte samarbejdet og samværet igen, og nogle har allerede planer om ’kaffe og snak’ eller frivilligtræf for at komme i gang igen.
Her før sommeren var arbejdet med at kickstarte fællesskabet dog allerede i fuld gang flere steder, og blandt andet har de lokale fællesmøder været med til at sparke fællesskaber og aktiviteter i gang. I Syddanmark har de frivillige for eksempel fået hjælp til at booste motivationen for det frivillige arbejde.
- Det var tydeligt, at trivslen var faldende under nedlukningen, og det var der jo nogle gode grunde til. Men vi ville gerne finde ud af, hvad vi kunne gøre for at få gejsten og motivationen op igen, siger områdechef i Syddanmark Susanne Juul. Derfor fik område Syddanmark hjælp fra en konsulent fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde, der gav et indblik i, hvad der motiverer forskellige frivillige.
- Resultatet blev, at vores bestyrelser gik fra fællesmødet med nogle helt konkrete redskaber til at få motivationen for det frivillige arbejde op igen. Der var flere, der gav udtryk for, at det skulle de hjem og arbejde videre med i bestyrelserne med det samme. Men uanset om alle tager det til sig eller ej, så har de nu et fælles grundlag at arbejde ud fra, siger hun.