FV: Kim Høegh Karlsen, områdekonsulent, Hermann Hansen, Kalundborg Lokalforening og Mads Nordahl Svendsen, hovedbestyrelsen, mødtes med politiker Rasmus Horn Langhoff (A). Han står som nr. 3 fra venstre. De talte blandt andet om rygestop i behandling.
For andet år i træk er Demokratidagene skudt i gang. Sidste år deltog 35 frivillige, og i år har 55 frivillige fra lokalforeninger, regionsudvalg og hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse meldt sig til at holde møder med folketingspolitikere fra deres lokalområde. De taler om palliation, senfølger og rygestop som optakt til Folketingets forhandling om Kræftplan V.
Regionsudvalget havde møde med Christoffer Aagaard Melson fra Venstre. På mødet deltog Pernille Skov Andersen, områdekonsulent, Birthe Mette Pedersen og Margit Søgaard Jakobsen, begge fra regionsudvalg Syd. Der blev drøftet senfølger og palliation.
Folketingspolitikere fra hele landet har vist stor interesse for at indgå i dialog med frivillige, der brænder for kræftsagen. Det fortæller Lone Holm, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.
"Demokratidagene har igen i år fået en fantastisk start takket være det enorme engagement fra de frivillige," siger hun.
Tønder havde onlinemøde med Jesper Petersen fra Socialdemokratiet. På mødet deltog Pernille Skov Andersen, områdekonsulent, Maj-Britt Petersen, Lene Krogh og Lone Feddersen, alle fra Tønder lokalforening. Der blev talt mest om senfølger og forebyggelse
Indtil videre har der været 7 møder med 9 folketingspolitikere, og der er planlagt yderligere 14 møder mellem frivillige og politikere i løbet af september og oktober måned
"Det er virkelig godt, at vi kan bruge kaffemøderne til at tale om Kræftplan V og få sat fokus på forebyggelse og livet med og efter kræft" tilføjer hun.
Frivillige blev klædt på til dialogmøderne
Demokratidagene blev skudt i gang med en kursusdag den 14. september, hvor der var oplæg fra generalsekretær i Brobyggerne, Center For Dialogkaffe Özlem Cekic.
Hun er selv tidligere folketingspolitiker, og ved hvordan man indgår i en meningsfuld, politisk dialog, hvor alle parter kommer ud med mere viden og indsigt.
I Helsingør var der møde med tre politikere. FV: Birgitte Bergman (K), Marlene Harpsøe (DD), Barbara Køgs Andersen (Fredensborg LKF), Helene Liliendahl Brydensholt (AL) og Gunnar Stein (Helsingør LKF). Der blev talt om rygestop, senfølger og palliation
Özlem Cekic understregede at dialog er demokratiets vigtigste redskab og var glad for, at Demokratidage endnu engang kunne løbe af stablen med masser af engagerede frivillige og dialoglystne politikere.
Hun gav gode råd til, hvordan man bedst får en god dialog med politikere.
Özlems råd til en god dialog
Hun lagde blandt andet vægt på:
- at man godt kan være uenig uden at være ukærlig og uvenner.
- at anerkende politikernes vilje til dialog
- at det er vigtigt at være nysgerrig
- at man skal glemme tal og grafer og i stedet tale om følelser og fortælle historier
- at man skal være god til at sætte sig i den andens situation
- at man aldrig skal give op.
Derudover var der faglige oplæg om palliation, senfølger og rygestop i behandling. Det er alle emner som Kræftens Bekæmpelse gerne vil have politikerne til at tage med, når de skal forhandle om en ny Kræftplan V.
Elin Jakobsen, næstformand i Frederikshavn lokalforening og Birgit Thomsen, formand i Hals Lokalforening mødtes med Mohammad Rona, folketingsmedlem for Moderaterne. De talte blandt andet om senfølger.
Demokratidage i Kræftens Bekæmpelse
Demokratidage er et treårigt pilotprojekt, hvor frivillige lokalt mødes og drøfter kræftsagen med folketingspolitikere i en 14-dages periode. I 2023, da det blev afholdt for første gang, mødtes 35 frivillige med 16 folketingspolitikere. Temaet i møderne var forebyggelse blandt børn og unge. I 2024 mødes 55 frivillige med 21 folketingspolitikere. Temaet er ulighed og Kræftplan V. Emnerne er senfølger, palliation og rygestop i behandlingen.
Demokratidage efter amerikansk forbillede
Inspirationen til Demokratidagene kommer fra USA. For fire år siden rejste en lille gruppe frivillige og ansatte fra Kræftens Bekæmpelse over Atlanten for at opleve, hvordan mange hundrede frivillige i den amerikanske cancerforening, American Cancer Society, hvert år mødes til Lobby Day med senatorerne på Capitol Hill og drøfter kræftpolitik.
I vores udgave af Demokratidage mødes frivillige fra lokalforeninger, regionsudvalg og hovedbestyrelsen med lokalt valgte folketingspolitikere til små kaffemøder. Mødernes holdes f.eks. i kræftrådgivningerne, på Christiansborg eller på en lokal cafe.