Dialogmødet mellem folketingspolitiker Astrid Krag og medarbejdere og frivillige fra Kræftens Bekæmpelse blev foreviget med en selfie. Fra venstre mod højre: Kim Høegh Karlsen, Astrid Krag (S), Anne Graulund og Susanne Ulk: Foto: Kræftens Bekæmpelse
Efter flere års idéudvikling og planlægning er Demokratidagene skudt i gang for allerførste gang nogensinde. Siden midten af maj har frivillige holdt kaffemøder med deres lokale folketingspolitikere for at sætte fokus på forebyggelse af kræft blandt børn og unge.
Begejstringen mærkes tydeligt, når lokalforeningsformand i Kræftens Bekæmpelse Faxe, Susanne Ulk, fortæller om startskuddet på Demokratidagene.
- Det er en kæmpe glæde, at Demokratidagene er kommet så flot fra start, siger hun.
Det er hendes indtryk, at folketingspolitikere overalt i landet har taget godt imod frivillige fra Kræftens Bekæmpelse, som har inviteret til dialogkaffe.
- Uanset partifarve så tror jeg, at man som politiker bliver glad af at møde borgere, der er frivillige, og som har en sag, de brænder for, siger hun.
De første dialogkaffer er drukket
Susanne Ulk har været med helt fra begyndelsen i 2019, hvor en lille gruppe frivillige og medarbejdere fra Kræftens Bekæmpelse rejste til USA for at opleve, hvordan hundredvis af frivillige fra den amerikanske cancerforening, American Cancer Society, hvert år mødes med senatorerne på Capitol Hill og drøfter kræftpolitik.
Nu har hun også været med til et af de allerførste dialogmøder mellem frivillige og folketingspolitikere, som bliver holdt i disse uger på Christiansborg og rundt omkring i landet, blandt andet i kræftrådgivningerne.
Susanne Ulk mødtes med tidligere sundhedsminister og Astrid Krag (S), som i dag er børneordfører og undervisningsordfører for Socialdemokratiet. Astrid Krag er valgt til Folketinget i Sjælland Storkreds, og derfor fik hun en invitation Kræftens Bekæmpelse Sjælland.
- Det var så livgivende og positivt et møde. Det var meget tydeligt, at Astrid Krag havde en stor faglig viden om sundhedsvæsnet og også kender Kræftens Bekæmpelse rigtig godt. Hun stillede også en masse spørgsmål til os, så vi har fået gode ideer til, hvad vi kan arbejde videre med, siger Susanne Ulk, der også er medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
Efter mødet takkede deltagerne på Twitter for et godt møde med en selfie fra vandrehallen på Christiansborg.
Tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic holdt oplæg for Kræftens Bekæmpelses frivillige på kursusdagen, der var startskuddet til Demokratidagene. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Kursusdag gav frivillige et løft
Noget af det allerbedste ved Demokratidagene, har været den opkvalificering, som fandt sted på en kursusdag den 13. maj, lyder det fra Susanne Ulk. På kursusdagen var der både oplæg om forebyggelse af kræft blandt børn og unge med fokus på tobak, alkohol og sol.
Derudover var der oplæg fra generalsekretær i Brobyggerne, Center for Dialogkaffe, Özlem Cekic. Hun gav gode råd til, hvordan man skaber rammerne for en god dialog.
Læs også: Özlem til frivillige: Sådan styrker I dialogen med politikerne
Ifølge Susanne Ulk er det en af de bedste dage, hun har været med til i sit virke som frivillig i Kræftens Bekæmpelse.
- Kursusdagen og selve opkvalificeringen af os frivillige er sindssygt vigtig. Vi er blevet klædt meget bedre på til at tage de gode snakke med politikerne. Det gælder også med politikere, hvor vi tror, at vi er uenige på en masse punkter, siger Susanne Ulk.
Hun er ikke i tvivl om, at Demokratidagene vil få en positiv effekt på det kræftpolitiske arbejde, som frivillige i forvejen udfører lokalt i regioner og kommuner.
- De principper, vi har lært på kursusdagen for en god dialog, er noget, vi alle kan lære noget af og bruge i mange sammenhænge. Vi kan for eksempel alle bruge nysgerrigheden til at få en tættere dialog med folk, hvor vi måske er uenige, siger hun.
Læs også: Demokratidage fik flyvende start
Lokalforeningsformand i Kræftens Bekæmpelse Thisted Ida Pedersen (t.v.), folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (S), lokalforeningsformand i Kræftens Bekæmpelse Rebild Jane Knudsen og specielkonsulent Lone Olsen (t.h.). Foto: Kræftens Bekæmpelse
Møder i hele landet
I alt er der planlagt omkring 12 møder rundt omkring i landet mellem frivillige og folketingspolitikere henover sommeren. Men mange møder har allerede fundet sted.
Der har også været møde mellem Kræftens Bekæmpelse Nordjylland og folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (S) i Kræftrådgivningen i Aalborg.
Efter mødet skrev den socialdemokratiske folketingspolitiker et opslag på Facebook om dialogmødet og om sin deltagelse i Kræftpolitisk Forum den 17. maj, hvor Flemming Møller Mortensen var vært.
- Desværre har alt for mange haft kræft tæt inde på livet - også jeg! Tak for enhver indsats og al frivillighed også i forhold til kræftsygdom, skrev Flemming Møller Mortensen.
Fra venstre mod højre: Formand for Kræftens Bekæmpelse Roskilde Inge Mølgaard, folketingspolitiker Morten Dahlin (V), områdekonsulent Kim Høegh Karlsen og næstformand i Kræftens Bekæmpelse Greve Marianne Glargaard. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Derudover har Kræftens Bekæmpelse Sjælland holdt dialogmøde med folketingsmedlem Morten Dahlin (V). Efter mødet takkede næstformand i Kræftens Bekæmpelse Greve Marianne Glargaard for, at politikeren gav sig tid til en god dialog om forebyggelse.
- Der var mange spændende idéer, som vi er spændt på at se udfoldet i denne folketingssamling!, skrev Marianne Glargaard på Twitter.
Fra venstre mod højre: Formand for Kræftens Bekæmpelse Vejle John Pedersen, specialkonsulent Bruno Langdahl, sekretær og bestyrelsesmedlem i Kræftens Bekæmpelse Vejle Torsten Bjørn Eriksen og folketingsmedlem Birgitte Vind (S). Foto: Kræftens Bekæmpelse
I Syddanmark har Kræftens Bekæmpelses frivillige drukket dialogkaffe med folketingsmedlem Birgitte Vind (S) i Kræftrådgivningen i Vejle. Efter mødet delte hun budskaber om, hvordan der lokalt og på landsplan kan arbejdes for at sikre børn og unges sundhed og trivsel.
Se hele Facebook-opslaget her.
Astrid Krag (m.f.) spurgte nysgerrigt ind til, hvorfor Anne Graulund (t.v.) og Susanne Ulk (t.h.) er frivillige i Kræftens Bekæmpelse. Det gav god anledning til at fortælle om, hvorfor kræftsagen står dem nært. Foto: Kræftens Bekæmpelse
En masse goodwill
Hen over de kommende uger fortsætter flere frivillige, medarbejdere og folketingsmedlemmer med at mødes for at debattere forebyggelse af kræft blandt børn og unge.
Med sig til møderne har de frivillige blandt andet fakta-ark om de skadelige virkninger af alkohol, røg og solariebrug.
Susanne Ulk håber meget på, at Demokratidagene er kommet for at blive.
- Det er en kæmpe glæde, at Demokratidage ser ud til at blive noget, som måske på sigt kan blive noget a la Stafet For Livet, som er vedholdende. Demokratidagene skaffer ikke penge til kræftsagen, men det skaber en masse goodwill, engagement og større viden hos politikerne om kræftsagen, siger hun.