Luk

Emma på 17 år har mistet sin mor: 'Hendes kram er dét, jeg savner allermest'

17-årige Emma Møller har mistet sin mor efter et langt sygdomsforløb med hjernekræft. I en sorggruppe fandt Emma et fællesskab, der giver hende styrke og håb – både gennem sygdomsforløbet og i sorgen, der følger efter.

17. september 2020
NANNA KATHRINE RIIBER, PATIENT & PÅRØRENDESTØTTE

Billedet viser et af de sidste kram, Emma gav sin mor, før hun blev indlagt på hospitalet. I den sidste tid boede Emma på hospitalet med sin mor. Privatfoto.

Sidste år i december mistede Emma Møller sin mor. Gennem sin mors tre år lange sygdomsforløb har Emma gået i en sorggruppe på Virum Skole med andre børn og unge, der enten har en alvorligt syg forælder eller har mistet en forælder. Gruppen er vigtig for Emma:

- Jeg har brug for sorggruppen. Den er et trygt rum, hvor jeg kan åbne mig fuldstændig op og fortælle om de ting, der fylder. Grundlæggende er det bare fantastisk at møde andre, som man er fuldstændig på bølgelængde med, siger Emma.

Til at begynde med havde Emma slet ikke lyst til at gå i en sorggruppe. Hun forestillede sig at sidde med en masse andre børn, der græd og fortalte sørgelige historier. Det var ikke tillokkende. Men hendes klasselærer blev ved med at tale om det, og en dag sagde Emma ja til at give det en chance.

- Det var en helt fantastisk oplevelse. Vi bearbejdede jo vores oplevelser og tanker ved at snakke sammen, og jeg følte mig 10 kilo lettere bagefter. I gruppen var der nogle drenge, der alle havde mistet deres mor. Jeg var bekymret for, om det ville tage håbet fra mig, for min mor levede jo stadig. Men det virkede helt modsat. De kunne genkende alle de ting, jeg sagde. Jeg havde f.eks. sådan nogle egoistiske tanker om økonomi, og hvad der skulle ske, hvis min mor døde. Havde min far og jeg penge nok? Kunne vi blive boende i huset? Alt det kunne de genkende, og det hjalp mig rigtig meget, siger Emma.

Under billedet kan du klikke på linket og læse hele Emmas historie om sin mors kræftforløb og sorggruppen, der viste sig at være helt anderledes, end hun troede.

Emma har fået at vide, at hun ligner sin mor på en prik. Det gør hende glad at se sig selv i spejlet og samtidig se noget af sin mor. Privatfoto.

Læs hele Emmas historie og om sine oplevelser i sorggruppen 

Sorggrupper - en politisk indsats 
Ingen børn skal stå alene med deres sorg, når mor, far eller søskende rammes af alvorlig sygdom eller dødsfald. Derfor arbejder OmSorg i Kræftens Bekæmpelse målrettet for, at flere kommuner etablerer sorggrupper på deres skoler.

I dag samarbejder OmSorg med 11 kommuner, der enten har eller er i gang med at etablere sorggrupper på deres skoler. OmSorg uddanner lærere, pædagoger og sundhedsplejersker. Desuden vejleder og støtter OmSorg skolerne i at oprette og drive sorggrupper for børn i sorg.

Pårørende – herunder børn som pårørende – er desuden et særligt fokusområde i Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger, som arbejder på at indsatsen vokser sig endnu større de næste par år.

Hvis du vil vide mere er du velkommen til at kontakte OmSorg:

Kontakt Bettina Ragna Olesen, projektleder for sorggrupper i skoler: betro@cancer.dk eller mobil: Tlf. 30 38 15 19.

Du kan også læse mere på OmSorgs hjemmeside: Omsorg