Luk

En stor sorg for støtteforening at måtte lukke

Efter 37 år har Støtteforeningen til Kræftens Bekæmpelse i Køge besluttet at dreje nøglen om. I årevis har foreningen arrangeret bankospil for byens borgere og på den måde samlet over 3 millioner kroner ind til at støtte kræftpatienter og deres pårørende.

18. november 2020
STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE

Formand Per Sunding og resten af bestyrelsen i Støtteforeningen til Kræftens Bekæmpelse i Køge takker af efter 37 år. Foto: Stine Lynghard.

Mandag efter mandag er det myldret ind med forventningsfulde borgere, når Støtteforeningen til Kræftens Bekæmpelse i Køge har åbnet dørene til bankospil. Ofte er deltagerne kommet tre timer før start for at sidde og spille kort og hygge sig, mens de har ventet på, at bankospillet skulle gå i gang.

- I mange år kom der 240-250 spillere hver mandag, og mange var de samme. Nogle er kommet igennem alle årene. Med banko har de haft noget at se frem til. Det var et lyspunkt for dem, siger Per Sunding, der har været med i støtteforeningen i 30 år og formand siden 2004.

Her overrækker Jens Aage Lindenskov og Per Sunding fra støtteforeningen i Køge en check på 100.000 kroner til Pernille Slebsager fra Kræftens Bekæmpelse i marts 2019. Foto: Privat.

Men nu er den sidste bankoplade fyldt ud. Det er ikke længere muligt at være i de lokaler, foreningen hidtil har benyttet.

Check efter check til patientstøtte
Støtteforeningen til Kræftens Bekæmpelse i Køge så dagens lys i 1983. Dengang var tanken, at man gerne ville aktivere ældre bankospillere, så de kom ud af deres hjem og fik noget at glæde sig til. Og samtidig ville man gerne støtte et godt formål.

- Pengene var vigtige, men det handlede ligeså meget om det sociale. Vi har hygget os. Som pensionist kan man godt sidde meget derhjemme, men spillerne vidste, at om mandagen skulle de ned og være sammen med andre. Det betyder meget, konstaterer Per Sunding.

Men det har ikke kun været hyggeligt. For mens tal efter tal er blevet råbt op i bankosalen, er et imponerende beløb samlet ind til Kræftens Bekæmpelse. Over tre millioner kroner er det blevet til gennem tiden. Faktisk har støtteforeningen i Køge de seneste ti år kunnet overrække en check på omkring 100.000 kroner om året. Penge, som er øremærket patientstøtte.

- De seneste 20 år er det udelukkende patientstøtte, vi har samlet ind til. Det er noget, folk kan forholde sig til. Det har især været vigtigt for os at hjælpe pårørende, for det gavner også patienten. Det handler om næstekærlighed, forklarer Per Sunding.

Sidste spil er spillet
I oktober sidste år stod det dog klart, at det er ikke længere var muligt for Støtteforeningen til Kræftens Bekæmpelse i Køge at arrangere banko i Teaterbygningen, som hidtil har huset de omkring 140 spillere.

Per Sunding har været formand i støtteforeningen siden 2004. Foto: Stine Lynghard.

Siden da har foreningen arbejdet på at finde en anden løsning, men kan ikke finde nogen oplagte alternativer.

- Vi har selvfølgelig afsøgt alle de andre muligheder, der var, men vi har måttet fravælge dem, enten fordi vi ikke kunne være der alle sammen eller på grund af transporten. Vi kan ikke byde ældre spillere at gå for langt. Og så kom corona, som udskød alle beslutninger, siger Per Sunding.

Derfor kunne støtteforeningen i Køge ikke se anden udvej end at lukke.

- Det var en sorg. Alle ville gerne have fortsat, men når vi ikke har lokalerne, er vi nødt til at trække en streg i sandet. Jeg har brugt 30 år på det her, og jeg har mistet pusten. Jeg har haft mange kontakter med politikere, byråd osv., og med corona kender vi ikke fremtiden. Så vores forening er lukket helt ned nu, fortæller Per Sunding.

Han ærgrer sig over, at bankospillet sluttede meget brat, og at spillerne nu må undvære at mødes.

- De er kede af det, og de savner det. Nogle af dem har jo været med i en menneskealder, og så lukker det fra den ene dag til den anden, siger Per.

Glæden står stærkest
Inden lukningen nåede foreningen at overrække en sidste check på 200.000 kroner til Kræftens Bekæmpelse, og da kassen var gjort op, blev der lagt knap 63.000 kroner oveni.

Med de mange års bankospil er der ingen tvivl om, at støtteforeningen i Køge har gjort en betydningsfuld forskel – både for bankospillerne og for kræftpatienter og deres pårørende.

Pernille Slebsager

Støtteforeningen til Kræftens Bekæmpelse i Køge har gjort en stor forskel for patienter og pårørende, fortæller Pernille Slebsager, chef for Patient- & Pårørendestøtte og Frivilligområdet i Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen.

- Vi er meget taknemmelige for den vedholdende og meget rørende frivillige indsats, Støtteforeningen til Kræftens Bekæmpelse i Køge har gjort. Foreningen har på imponerende vis formået at knytte borgere i Køge sammen i et vigtigt fællesskab og samtidig indsamlet over tre millioner kroner til patientstøttearbejdet i Kræftens Bekæmpelse. Det har uvurderlig betydning for de mange patienter og pårørende, som vi har været i stand til at hjælpe takket være den indsats. På vegne af hele Kræftens Bekæmpelse vil jeg gerne sige tusind tak, siger Pernille Slebsager, chef for Patient- & Pårørendestøtte og Frivilligområdet.

Per Sunding er også glad for det resultat, der er kommet ud af mange års bankospil. Han har selv mærket, hvordan det er at have kræft tæt inde på livet.

- Jeg har selv været ramt af kræft i nyren, som nu fjernet, og jeg mistede også min kone, som døde af kræft. Det har været tæt på familien. Så for mig er primus motor at give noget videre. Det glæder mig at kunne hjælpe andre, siger Per Sunding.

Han vil derfor huske tilbage på tiden i bankosalen og i støtteforeningen som nogle gode år.

- Det, der står stærkest, er glæden, jeg har set hos folk, der kom til banko – og så selvfølgelig de resultater, vi har opnået til støtte for patienter og pårørende, smiler Per Sunding.