Billedtekst: Niels Øfjord, lokalforeningsformand i Juelsminde Lokalforening. Foto: Privat.
Det er et par store sko, Niels Øfjord skal udfylde som nyvalgt formand i Juelsminde Lokalforening. Han afløse den garvede formand Kirsten Blume Schmidt, som har stået i spidsen for lokalforeningen i 30 år siden stiftelsen i 1990. og drevet et utal af indsatser til gavn for kræftpatienter og pårørende i Hedensted Kommune. Niels føler sig godt tilpas i den nye rolle blandt andre aktive frivillige.
- Det passer mig rigtig godt. Jeg er et rigtigt foreningsmenneske, og jeg elsker samspillet med mennesker. Det har jeg fra min mor. Bare hun var sammen med to andre, så oprettede hun en forening, smiler Niels Øfjord.
Det er ikke tilfældigt, at Niels Øfjord er dybt engageret i kræftsagen. Han har selv haft kræft inde på livet, både i det kor, han synger i, blandt kollegaer, naboer og i den tætte familie.
- Når kræften rammer, er det rigtig hårdt. Jeg er glad for, at vi er blevet bedre til at helbrede kræft, sådan at nogle af historierne kan ende lykkeligere med mulighed for, at man lever sit liv efter en kræftdiagnose. Personligt brænder jeg rigtig meget for børn som pårørende. Børn i sorg skal ikke stå alene, siger han.
Og med en baggrund inden for salg og marketing, vil han rigtig gerne også bidrage til at gøre kræftsagen synlig i kommunen.
Coronarestriktioner: Repræsentantskabet afvikles digitalt
I disse dage er Niels Øfjord med til det årlige repræsentantskabsmøde i Kræftens Bekæmpelse sammen med omkring 250 andre frivillige repræsentanter fra lokalforeninger og regionsudvalg, hovedbestyrelsen og præsidiet.
Under normale omstændigheder ville de være samlet til et stort og traditionsrigt arrangement i Kolding, men grundet coronarestriktioner har Kræftens Bekæmpelse været nødsaget til at omlægge repræsentantskabsmødet, så det afvikles digitalt.
I denne uge afholdes den første del af repræsentantskabsmødet, som er en ’samtaleuge’.
Repræsentantskabsmødet foregår i tre dele. Torsdag den 29. april slutter samtaleugen, og afstemningen går i gang. Foto: Tomas Bertelsen.
Her kan de delegerede se videooplæg, læse materialer og skriftligt stille spørgsmål til Kræftens Bekæmpelses beretning og andre dagsordenspunkter. De kan også se en præsentation af kandidaterne til hovedbestyrelsen.
Selvom Niels Øfjord gerne ville have mødt sine frivillige kollegaer fysisk i Kolding, så skræmmer eller ærgrer den digitale afvikling ham ikke.
- Når man afvikler digitalt, er det lidt som at have gæster derhjemme i stuen. Det kan være rigtig hyggeligt, og man kan godt have en god dialog og få aftalt de vigtige ting. Bortset fra at kagerne ikke er helt lige så gode herhjemme. Jeg kan sagtens forestille mig, at man kan afvikle flere ting digitalt fremover – og det er jo også et langt billigere format, siger han.
Men Niels Øfjord påpeger, at det er vigtigt, at man får en god vejledning i, hvordan man som frivillig skal bruge det digitale.
- Vi kender alle problemerne med tændte mikrofoner eller kameraer, hvor det ikke var meningen. Eller en forbindelse, der svigter. Jeg synes, at samtaleugen er nem at bruge, og vi fik gode valgmaterialer. Det er en udmærket måde, når vi nu ikke kan mødes fysisk, siger han.
Nærvær, inspiration og demokrati
I Kræftens Bekæmpelse er det andet år i træk, repræsentantskabsmødet afvikles digitalt. Men selvom det er lidt sværere kår, så vil man ikke gå på kompromis.
Troels Broberg Carlander, organisationskonsulent i Kræftens Bekæmpelse.
- Det er meget vigtigt for os, at mødet bliver nærværende, inspirerende og demokratisk. Det gik godt sidste år, og vi har taget alle de gode, digitale erfaringer med i denne års afvikling, fortæller Troels Broberg Carlander, som er organisationskonsulent i Kræftens Bekæmpelse.
Noget af det, som fungerer godt til det digitale møde, er f.eks. at man kan stille spørgsmål skriftligt i samtaleugen. Det kan faktisk være en fordel for nogle, siger Niels Øfjord fra Juelsminde Lokalforening.
- Jeg tror, at flere kommer til orde, når man skal skrive i stedet foran stille sig op foran mange mennesker, siger han.
Det er også en erfaring, Kræftens Bekæmpelse har bragt med sig fra sidste år, hvor man oplevede, at flere tog ordet digitalt – frem for fysisk. Derfor har man gjort meget ud af at skabe en enkel og inspirerende samtaleside på frivillig.dk.
- Vi har bygget hele samtalesiden op omkring videoer, hvor vores præsident Lykke Friis guider os igennem mødet på sin vanlige energiske og humørfyldt måde, som vi kender hende, fra når hun er dirigent på repræsentantskabsmødet. Vi håber, at de små film kan skabe nærvær trods denne lidt specielle tid, siger organisationskonsulent Troels Broberg Carlander.
- Det er jo ingen hemmelighed, at vi allerhelst vil mødes i Kolding, som vi plejer, men jeg er stolt over, at så mange deltager i det digitale repræsentantskabsmøde igen i år. Det viser virkelig, hvor meget vi alle – både frivillige og ansatte – brænder for sagen, afslutter Troels.
Læs mere om repræsentantskabsmødet her:
Kræftens Bekæmpelses repræsentantskabsmøde 2021
Vigtige datoer:
Samtaleugen afsluttes torsdag 29. april kl. 15.00
Ugen efter og frem mod 6. maj er der afstemning
Lørdag 8. maj afholdes tredje del af repræsentantskabsmødet, som er et livemøde med spændende oplæg, hemmelig underholdning – samt præsentation af de vigtige valgresultater.
Hvad er repræsentantskabet?
Repræsentantskabet er Kræftens Bekæmpelses øverste myndighed. Det består af repræsentanter fra lokalforeningerne, de fem regionsudvalg, præsidiet og hovedbestyrelsen. Der afholdes repræsentantskabsmøde hvert år inden udgangen af maj måned.