Inge Friis fra Hørsholm Lokalforening (tv.), indsamlingsleder Bente Abildstrøm (i midten) og frivillig hjælper Helle Petersen (th.) er klar til at tage imod indsamlerne. Foto: Stine Lynghard.
Der er ikke en sky på himlen. Flagene står bomstille. Og varmen trykker allerede, selv om klokken endnu ikke har passeret 9. Om lidt skal 50 indsamlere sendes ud i Hørsholm for at samle ind til kræftsagen. Denne dag har indsamlingsleder Bente Abildstrøm ventet ekstra længe på i år.
- Det har været kaotisk, griner Bente, da hun bliver spurgt om, hvordan planlægningen af årets landsindsamling har været.
Hun og de andre frivillige fra Hørsholm Lokalforening har brugt månederne efter, coronavirus satte en stopper for Landsindsamlingen den 29. marts, på at få booket alt om til den 16. august.
I år er der mundbind og håndsprit i indsamlingsposerne. Foto: Stine Lynghard.
- Den største udfordring har været at få fat på alle indsamlere og få rykket rundt på folk, så de bedste ruter blev besat, og vi fik mest muligt ud af det, fortæller Bente.
På bordet foran hende står alle indsamlingsposerne klar. Denne gang indeholder de ikke kun rutekort, brochurer og kiks til de lokale hunde – der er også håndsprit og mundbind. På gulvet er der sat mærkater op, så det er nemt at holde afstand. Desværre kommer Bente ikke til at møde ligeså mange indsamlere, som hun plejer. Sidste år var der 126.
- Mange skal til konfirmation, barnedåb eller bryllup. Enkelte har været utrygge og meldt fra, men det er overraskende få, konstaterer Bente Abildstrøm.
300 kroner i bøtten fra 9-årige Vilfred
Indsamlerne begynder at dukke op omkring kl. 9.30. Vilfred Wagner Hansen på 9 år er blandt de første.
'Jeg vil gerne hjælpe andre', har Vilfred skrevet på sit flag. Foto: Stine Lynghard.
- Er du klar? spørger hans mor, Siri Wagner Hansen.
- Jeg har været klar hele ugen, svarer Vilfred prompte, og Siri sender ham et stort smil.
Vilfred og hans mor er faste indsamlere i Hørsholm, og det er Vilfred, der insisterer på at komme afsted hvert år.
- Det er forfærdeligt at tænke på, hvordan andre har det, mens vi lever i sus og dus. Man kan godt hjælpe, selv om man er barn, siger Vilfred.
Han starter med at putte 300 kroner af sine egne lommepenge i indsamlingsbøtten. Han får 20 kroner om ugen.
- Det føles godt, at man muligvis er med til at redde liv. Det er stort, siger Vilfred.
Endnu vigtigere at samle ind i år
Da Vilfred og Siri er nået frem til deres rute, ringer Vilfred på den første dør og træder et skridt tilbage.
- Vil du støtte Kræftens Bekæmpelse? spørger han.
- Det vil jeg gerne. Jeg skal lige se, om jeg har penge, lyder svaret i døråbningen.
Vilfred rækker hånden frem i strakt arm, og mønterne dumper ned i bøtten.
- Selvfølgelig har vi tænkt over corona, men vi har ikke været i tvivl, om vi ville samle ind. Vi syntes faktisk, at det var en endnu bedre idé at samle ind i år. Patienterne i sundhedsvæsenet er der jo stadig, og der har vist sig en solidaritet i denne tid, som gør mig glad. Det skal vi ikke stoppe med, siger Siri Wagner Hansen.
Vilfred og Siri Wagner Hansen træder et stort skridt tilbage, efter de har ringet på, så de kan holde god afstand. Foto: Stine Lynghard.
Siri puster lidt luft i panden, inden hun hjælper Vilfred med at åbne en postkasse. Låget er blevet for varmt for ham at røre denne sommerdag i august. Vilfred putter et girokort og en brochure i postkassen. Der er en del hørsholmere, der har valgt at tilbringe søndagen uden for hjemmet.
- Er I ude at samle ind i denne varme? spørger en beboer, som gerne vil kvittere med nogle mønter til indsamlingsbøtten.
- Tak og hav en god dag, smiler Vilfred.
Mange af dem, der åbner døren i Hørsholm, vil gerne donere til Kræftens Bekæmpelse. Foto: Stine Lynghard.
Super positiv stemning
Fire timer senere træder Vilfred og Siri Wagner Hansen ind på udleveringsstedet igen. De nåede at gå to ruter plus lidt ekstra, så kinderne er røde, og pandehåret fugtigt, da Vilfred sætter sig for at få et velfortjent hvil.
- Ahh, et koldt æble! udbryder han glad, da han åbner godteposen til børn, som et lokalt supermarked har doneret.
Vilfred og Siri fortæller, at de har mødt mange søde mennesker på deres rute, som har rost dem for deres indsats, og at folk generelt var meget gavmilde. Det er det samme billede, indsamlingsleder Bente Abildstrøm har.
9-årige Vilfred donerer 300 kroner af sine egne lommepenge til kræftsagen. Siri og Vilfreds samlede resultat blev omkring 2.000 kroner (eksklusiv MobilePay). Foto: Stine Lynghard.
- Det er bare gået SÅ godt. I de tre år, jeg har været her, er det nok de mest positive tilbagemeldinger, jeg nogensinde har fået. Alle indsamlere – uden undtagelse – er kommet så glade tilbage. De er blevet tilbudt alt muligt på deres ruter: vand, sodavand, vin og et sted at sidde til et lille hvil. Det har været varmt, men folk har været så søde ved indsamlerne, smiler en lettet indsamlingsleder.
- Jeg havde frygtet det værste og haft mange vågne nattetimer, hvor jeg har spekuleret over, hvordan indsamlerne ville blive taget imod. Men ingen har råbt ’corona’ eller sagt ’hvad bilder I jer ind at samle ind nu?’. Det har været en super fantastisk dag, og der har været en rigtig god stemning, siger Bente Abildstrøm.
Hun er glad for, at det lykkedes at afholde en fysisk landsindsamling.
- Det er vigtigt med den fysiske indsamling, fordi den viser, at man gør noget. Det er synligt, og det betyder meget, at mennesker bruger deres fritid på at hjælpe andre. Jeg synes, det er super, at vi også samler ind på Facebook, men mange lægger vægt på at komme ud og gøre en indsats, og det bliver en fælles familieoplevelse, siger Bente Abildstrøm.
Der blev i alt samlet over 92.000 kroner ind i Hørsholm i år. Selv om det er et lavere resultat end de 166.000 kroner, der røg i bøtterne i 2019, så blev der faktisk samlet væsentligt mere ind pr. rute.
- Det er et fantastisk resultat! Der blev i gennemsnit samlet 2.095 kroner ind pr. rute. Sidste år var resultatet 1.618 kroner pr. rute. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Jeg er mega stolt over Hørsholm, udbryder en glad indsamlingsleder.
Det landsdækkende resultat offentliggøres fredag den 21. august.
Se en videohilsen til alle frivillige fra Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen og administrerende direktør Jesper Fisker her:
Landsindsamlingen: Tusind tak til alle jer, der gjorde det muligt
Læs også, hvordan indsamlingen gik i resten af landet:
Mange trodsede varmen og samlede ind til kræftsagen - indsamlingen fortsætter digitalt
Fyldte indsamlingsbøtter i Hørsholm. Her gik Landsindsamlingen over al forventning. Foto: Stine Lynghard.