Luk

Fantastiske Frivillige: 'Jeg vil gerne give noget tilbage'

Kaare Jepsen bliver et velkendt ansigt under landsindsamlingen. Han er nemlig på forsiden af årets landsindsamlingsfolder sammen med sin kone Ann. Det gør han gerne, hvis han på den måde kan hjælpe og inspirere andre med kræft, og han går også selv på gaden og samler ind søndag den 29. marts.
28. februar 2020
DIDDER OPPERMANN, PATIENT- & PÅRØRENDESTØTTE

Kaare har valgt at være meget åben omkring sit kræftforløb til både venner, kollegaer og familien. Her ses han med sin kone Ann. Foto: Claus Bech.

Kaare Jepsen er 54 år og skolelærer i Galten ved Aarhus. Han har været gennem et langt og krævende kræftforløb, fordi han i februar 2018 fik fjernet hele sit spiserør på grund af en fastvokset tumor - et såkaldt schwannom. Bagefter fik han spiserøret rekonstrueret med et stykke af sin tyktarm og skulle lære at tale igen.

- Da jeg vågnede, var jeg bare glad for at overleve operationen, men jeg vågnede også op som et andet menneske, hvor jeg skulle lære at tale igen, siger Kaare Jepsen.

Krisehjælp var nødvendig
Gennem det hårde forløb med et utal af operationer havde han og hans kone stor glæde af at gå ind i Hejmdal, kræftrådgivningen i Aarhus og få samtaler hos en psykolog. Hans kone kom også i en pårørendegruppe, og hun mødes stadig med et par af dem den dag i dag:

- Lægen, som formidlede diagnosen kunne se, at krisehjælp var absolut nødvendig. Hun sendte min kone og jeg direkte til kræftrådgivningen i Aarhus. Her har vi fået fantastisk hjælp, som gør, at vi kan være i livet og tror på livet. Vi kan glæde os, men har også fået redskaber til at se angsten og sorgen i øjnene. Vi har begge fortsat kontakt til kræftrådgivningen. Det føles godt og trygt at have de fantastiske mennesker i vores liv, siger han.

Kaare har valgt at være meget åben omkring sit kræftforløb til både venner, kollegaer og familien. Han håber, at hans historie kan hjælpe andre i samme situation. Derfor har han også sagt ja til at være på forsiden af årets landsindsamlingsfolder sammen med sin kone Ann.

Kaare og hans kone Ann er på forsiden af folderen til landsindsamlingen. Foto: Claus Bech.

Folderen bliver hustandsomdelt i hele Danmark og optrykt i mange tusind eksemplarer. Men det skræmmer ikke Kaare.

- Det betyder meget for mig, hvis min historie kan hjælpe og inspirere andre – også med samme sygdom. Når man får fjernet sit spiserør og sin stemme, så mister man en stor del af ens identitet, og det kan føles helt uoverskueligt, siger han.

Og det har også været et langt sejt stræk for ham. Da han i 2018 fik fjernet spiserøret, måtte han ikke tale eller spise i 14 dage, og han fik mad i sonde og ernæringstilskud gennem årerne. I ny og næ isterninger for at vedligeholde mundmuskulaturen.

Med undervisning fra en talepædagog begyndte han så småt at sætte stemme på igen, men stemmen var ikke hans egen, som han huskede den. Han må med andre ord lære at tale 'helt forfra'.

- Det var utrolig krævende. Jeg skulle lære en helt ny taleteknik og bruge helt andre muskler, end man normalt bruger, når man taler.  Det føles som at løbe et halvt maraton hver dag, så udmattende var det for mig at begynde at tale, fortæller Kaare.

Kød og grønt skal være meget mørt
Der er desværre også andre senfølger af operationen. Kaare skal jævnligt på Aarhus Universitetshospital, Skejby og have en ballonudvidelse af spiserøret. Det nye rekonstruerede spiserør har nemlig ikke den naturlige muskulatur, der hjælper til, når man skal sluge maden. Det betyder, at Kaare har måttet lægge sine spisevaner om, spise mere grønt, spise langsomt, spise meget mørt mad, forsigtigt og give sig tid:

- Kød og grønt skal være mørt og nemt for mig at synke. Når jeg spiser, skyller jeg efter med mineralvand, fordi boblerne hjælper med at løsne maden. Men nej, det er ikke altid helt nemt. Jeg har været indlagt flere gange for at få hjælp til at fjerne mad, der har sat sig fast længst nede i spiserøret, siger han.

Nu venter der ham måske endnu en operation - hvor han håber at kunne få thyroplastik. Her skal der opereres en silikonekile ind i det ene stemmebånd, sådan at begge stemmebånd kan 'nå hinanden nede i halsen'. Det vil betyde, at Kaare fremadrettet kan tale tydeligere og bruge færre ressourcer på at tale.

Han har netop afprøve en teknik, hvor han blot har fået indsprøjtet silikone i stemmelæben, og her viste der sig virkelig resultater med det samme.

- Jeg kunne tale højt og klart uden at anstrenge mig! Det var virkelig den gamle Kaare, der var tilbage. Desværre er virkningen aftaget igen, så jeg håber på den permanente operation, siger han.

Samler ind til landsindsamlingen
Kaare Jepsen overvejer også at melde sig ind i mandegruppen i kræftrådgivningen i Hejmdal, hvor han kan møde andre i samme situation over et måltid mad. Tiden er ved at være moden til det.

- Konceptet med at spise og tale samtidigt… Kaare holder vejret lidt. Så smågriner han. Ja, det skal man jo lige være klar til efter sådan en omgang hér. Men jeg er ved at være dér, siger han.

Søndag den 29. marts går han på gaden sammen med tusindvis af andre danskere for at samle ind til Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling. Det gør han, fordi han selv har haft så stor gavn af den hjælp, han har fået.

- Jeg samler ind ved landsindsamlingen, fordi jeg gerne vil give noget tilbage. Jeg og min familie har fået fantastisk støtte og opbakning fra foreningen. Det var helt afgørende for os i den situation, vi stod i som familie. Det er vigtigt med åbenhed, når man rammes af kræft, for man skal ikke gå og lide i stilhed. Derfor vil jeg meget gerne bidrage til kræftsagen, siger Kaare Jepsen.

Hvis du også har lyst til at hjælpe pårørende og kræftramte som Kaare, kan du melde dig som indsamler søndag den 29. marts 2020. Det tager ca. tre timer at gå en rute. Læs mere her:

Meld dig som indsamler