Tina Frydendal. (t.h.), hendes søster Pia Schultz (t.v.) og Tinas datter Karoline (m.f.) er alle frivillige ved Stafet For Livet Tårnby. Derudover hjælper Tinas mand og forældre også til. Foto: Hans Bach
Tina Frydendal har travlt med stille legetøj og præmier frem i børneteltet, hvor der er tombola for de yngste. Det er første gang hun er med til Stafet For Livet i Tårnby, hvor hun deltager både som frivillig og som fighter. Og der er en særlig grund til at hun gerne vil være her og gøre en forskel: Hun har selv haft brystkræft og har fået gavn af penge, der er blevet samlet ind på en dag som i dag.
- Meget af det, der har reddet mig, er de midler, som er indsamlet af Kræftens Bekæmpelse. Lægerne sagde direkte, at den medicin, jeg fik, var trådt i kraft få år forinden. Det kunne kun lade sig gøre at give den behandling, fordi der blev samlet penge ind til forskning, siger hun fra børneteltet i hjørnet af teltpladsen.
Sammenholdet var stort blandt de frivillige ved Stafet For Livet Tårnby. Foto: Hans Bach
En ekstra dimension
Hendes søster, Pia Schultz, er også i fuld aktion med at stille bamser og børnebøger sirligt frem. Få minutter efter kommer datteren Karoline Frydendal springende. Hun studerer til hverdag kommunikation og digitale medier og var den første i familien, der meldte sig som frivillig.
Derudover er Tinas mand og Karolines far med som ekstra hænder til at stille telte op og tage dem ned igen efter stafetten.
- Mine bedsteforældre kommer også senere i dag. Det giver en ekstra dimension, at det er noget, vi gør sammen som familie, siger Karoline Frydendal, inden hun drøner videre for at gøre klar til at transmittere åbningen af stafetten live på Facebook.
53 tætte venner og familiemedlemmer deltager på Team Winze, der hylder og mindes Winze.
Nu løber vi for Winze
På et af teltene langs stafet-ruten er der hængt et banner op med et foto af en yngre kvinde. Fotoet er ledsaget af teksten: 'Winze - Forever in our hearts'.
Shiella Lloren kommer ud bag teltdugen og fortæller, at deres hold består af familie og tætte venner til hendes lillesøster Winze, der gik bort den 8. juli i år.
- Min søster elskede at løbe, og hun elskede at samle mennesker. Det føles rigtigt, at vi er med i dag og løber for hende, siger Shiella Lloren tydeligt berørt af sorg.
Det var en af søsterens veninder, som opfordrede til, at de stillede med et hold. På Facebook kunne familien og venner se, at Winze havde meldt sig til flere forskellige løb. Hun havde blandt andet meldt sig til 'The Colour Run', til mudderløbet 'Mud Race' og til Stafet For Livet.
- Min søster blev lam i benene efter første operation i hjernen for tre år siden. Det lykkedes hende at genoptræne sig og deltage i flere løb, inden det gik ned ad bakke for et halvt år siden. Nu løber vi for hende, siger Shiella Lloren.
I alt er de 53 familiemedlemmer og tætte venner sammen på Team Winze for at hylde hendes liv og samle ind til kræftsagen. Blandt deltagerne er også Winzes mor, hendes mand og hendes tre børn, fortæller storesøsteren. Hun blev rørt, da hun så, hvordan flere og flere dukkede op på stafetpladsen i løbet af formiddagen.
- Det er stort, at der er så mange, der ligesom os kæmper mod kræft og stadig er i gang med at kæmpe. Det er også stort, at vi får lov til at mindes, siger hun.
Formand for Stafet For Livet Tårnby Ann Madsen bød velkommen til de i alt 319 tilmeldte, 13 hold, 25 fightere og en masse frivillige. Foto: Hans Bach
Fightere viser vejen
Da klokken nærmer sig 12 går formand for Stafet For Livet i Tårnby Ann Madsen på scenen.
- Sammen skal vi fejre livet. Nogle af jer er måske med for første gang. Den bedste måde at være med på er ved være til stede, suge til sig og få det ind på kroppen, siger Ann Madsen over højtaleranlægget.
Som noget nyt er der kommet et cykelhold med. Et af de lokale plejehjem har deltaget dagen forinden. Både personale og borgere har gået runder, fortæller stafet-formanden fra scenen og indkasserer klapsalver fra fightere, frivillige og resten af deltagerne.
Borgmester hylder fightere og frivillige
Ved Ann Madsens side står Tårnbys borgmester Allan S. Andersen (A), som holder den officielle åbningstale. Borgmesteren har glædet sig til dagen og er beæret over at få lov at åbne stafetten.
- Men æresgæsten er ikke mig. Det er alle jer fightere. I viser, at der er håb og vilje. I går i den gule trøje og viser, at der er optimisme, siger han og fremhæver både de kommunale tilbud til kræftpatienter og pårørende. En særlig hyldest lyder til de mange frivillige, som gør Stafet For Livet muligt:
- Uden alle de frivillige til sådan et arrangement og uden alle de frivillige i Tårnby Kommune, havde vi slet ikke en kommune, siger han.
Et kor overtager scenen og synger fightersangen, mens deltagerne på teltpladsen stemmer i. Mens koret synger videre, bliver fighterrunden sat i gang, hvor æresgæsterne i de gule trøjer går i front med matchende gule balloner og solsikker.
Frivillig og fighter Katja Hansen er rørt over alle de musikere og optrædende, der kommer og underholder uden at få noget for det. - Det synes jeg virkelig er fantastisk, siger hun. Foto: Hans Bach
Stor støtte fra sponsorer
Blandt fighterne i spidsen er Katja Hansen, som tidligere var med som fighter i nabobyen Dragør. Hun var en af de drivende kræfter, som fik Stafet For Livet til Tårnby for fem år siden. I de første par år var hun blandt andet formand for stafetten her i byen, indtil hun med egne ord 'abdicerede i 2020' og overlod posten til Ann Madsen.
Katja Hansen er fortsat tovholder for underholdning og aktiviteter, herunder børneteltet, og aktivt medlem af formandskabet som sekretær. I månederne op til stafetten har hun også haft travlt med at kontakte sponsorer.
- Opbakningen fra sponsorerne har været overvældende stor i år, selvom det var svært i starten, siger hun.
Stor sponsoropbakning
Som eksempel nævner hun, at en lokal kok har leveret frokosten til fighterne kvit og frit. Og en slagter på Islands Brygge, har blandt andet doneret koteletter, flødekartofler og hjemmelavet kage til stafettens madtelt. Katja Hansen er igennem årene blevet positivt overrasket over, hvor stor velvilje hun ofte møder, når hun kontakter nye sponsorer.
- Man skal bare spørge. Man kan kun få ja. Det er vores motto, siger Katja med et glimt i øjet og tilføjer, at mange sponsorer tit har en personlig grund til at ønske at bidrage.
- Man kommer nogle gange i kontakt med sponsorer, der selv er berørt, og hvor engagementet er ekstra stort, og det er meget rørende at opleve, siger hun.