Luk

Stafet for Livet og frivillig på Folkemødet for første gang

Som noget helt nyt var Stafet For Livet med på Folkemødet med lysposer og en stafet igennem Allinge. To frivillige fra regionsudvalgene var med på Folkemødet for at deltage i stafetten og deltage i debatter om kræftsagen.

19. juni 2023
SIGNE HØJGAARD; PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS
Et gruppefoto fra Stafet For Livet

Stafet For Livet deltog for første gang på Folkemødet med en event, hvor deltagerne gik en rute igennem Allinge for at sætte fokus på, at ingen skal stå alene med kræft. Foto: Anne-Marie Juhlin

Iført lilla Stafet For Livet t-shirts og med lilla og gule balloner i hænderne gik frivillige og medarbejdere fra Kræftens Bekæmpelse igennem Allinge by lørdag formiddag under Folkemødet for at sætte fokus på Stafet For Livet, og på at ingen skal stå alene med kræft.

Det var første gang Stafet For Livet var med på Folkemødet med en event, og det var også første gang, at formand for regionsudvalget i Nord Orla Kastrup Kristensen deltog i Folkemødet på Bornholm.

Han var rejst til Folkemødet sammen med næstformand i Region Sjælland Jytte Møller og projektleder i Kræftens Bekæmpelse Lone Holm for at debattere sundhedspolitik og repræsentere Kræftens Bekæmpelse. 

- Vi har suget til os af alle de gode debatter på sundhedsområdet og specifikt på kræftområdet, og vi har nydt stemningen på Folkemødet, siger Orla Kastrup Kristensen. 

Debat i Kræftens Bekæmpelses telt på Folkemødet

Torsdag eftermiddag var der foredrag om, hvordan blodprøver kan afsløre kræftens hemmeligheder i Kræftens Bekæmpelses telt på Folkemødet. Foto: Lone Holm

Mange gode debatter om kræftområdet
Orla Kastrup Kristensen, Jytte Møller og Lone Holm ankom til Folkemødet torsdag eftermiddag, hvor de lagde ud med at deltage i en debat i Kræftens Bekæmpelses eget telt med overskriften 'Sådan kan en blodprøve afsløre kræftens hemmeligheder'.

- Selvfølgelig følger vi i forvejen med i, hvad der sker inden for forskningen, men det var spændende at høre om, hvor langt vi er kommet. De to professorer var gode til at neddæmpe forventningerne, samtidig med at de gav håb, siger Orla Kastrup Kristensen. 

Torsdag aften blev brugt på at orientere sig i Allinge by og på at forberede fredagens program. 

- Vi nåede at gå syv kilometer, før vi fik aftensmad. Det var alletiders at få det overblik, siger Orla Kastrup Kristensen. 

Fredag morgen gik turen til PFAs telt for at deltage i en debat mellem rådgivningsleder fra Kræftrådgivningen i Aarhus Bjørn Ruben Pedersen og næstformand i Senfølgerforeningen Charlotte Hammer.

- Fokus var på arbejdsgivers ansvar og på, at den enkelte ikke skal stå alene med at komme tilbage på arbejdsmarkedet, fortæller Orla Kastrup Kristensen.

Han fandt det tankevækkende, at ordstyreren indledte med at sige, at hun inden debatten ikke kendte til ordet senfølger. 

- Det siger lidt om, hvor stort et arbejde vi har med at få hele befolkningen med, siger Orla Kastrup Kristensen.

Debat mellem Jesper Fisker og flere andre i Kræftens Bekæmpelses telt på Folkemødet 2023

Direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker debatterede med blandt andre formand for Lægeforeningen Camilla Ratchke, om vi i Danmark også kan blive verdensmestre i opsporing og udredning. Foto: Lone Holm

Bafefter stod den på en debat mellem adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker og blandt andre formand for Lægeforeningen Camilla Rathcke og hospitalsdirektør for Rigshospitalet Rasmus Møgelvang. Debatten rejste spørgsmålet, om vi også kan blive verdensmestre i opsporing og udredning. 

Debatten kom til at dreje sig meget om tidlig diagnosticering og om screening. Der var bred enighed om, at vi skal have en intelligent screening, hvor vi screener dem, der er i risikogrupper. Det er for dyrt, og der er for mange, der bliver nervøse, hvis vi screener for bredt i for store befolkningsgrupper, siger Orla Kastrup Kristensen.

Debat i Kræftens Bekæmpelses telt på Folkemødet

Praksispiloterne fra Grenaa fortæller om at gå stuegang i udsatte boligområder for at bekæmpe ulighed i sundhed. Foto: Orla Kastrup Kristensen

Senere fredag formiddag i Kræftens Bekæmpelses telt fortalte en gruppe praktiserende læger fra Grenaa, der kalder sig Praksispiloterne, om deres arbejde for at bekæmpe ulighed i sundhed. De fortalte om, hvordan de laver stuegang i udsatte boligområder blandt borgere, der sjældent selv opsøger en læge, fortæller Orla Kastrup Kristensen.

- Det lød vældig spændende at lave sådan en stuegang i et udsat område, hvor lægerne efterhånden kom ind på beboerne, siger han og fortsætter:

- Det var også interessant med forslag til nye aflønningsformer, hvor man får mere for at tage sig de udsatte borgere end for at tage sig af de stærke borgere.

Hvor langt vil vi gå for at nedbringe uligheden i sundhed, lød spørgsmålet i Danske Regioners telt fredag middag. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Fredag lidt over middag gik turen videre til Danske Regioners telt ved Allinge Røgeri med udsigt over Østersøen. Her var der også fokus på ulighed i sundhed. I panelet var blandt andre direktør i Danske Patienter Morten Freil og formanden for Regionernes Sundhedsudvalg Karin Friis Bach. 

- Det var en rigtig spændende debat om, hvor langt vi vil gå for at nedbringe uligheden i sundhed, siger Orla Kastrup Kristensen og fortæller, at der var bred enighed i panelet om, at patienter ikke skal behandles ens.

- Man skal ikke presse folk ind på sundhedsvæsnets betingelser. Man skal tage udgangspunkt i, hvor patienten står, siger han.

Debat under Folkemødet i Kræftens Bekæmpelses telt

Der var stort engagement i debatten om civilsamfundets rolle i sundhedsvæsnet. Foto: Lone Holm

Fredag sen eftermiddag nåede Orla Kastrup Kristensen også at deltage i en debat om civilsamfundets rolle i sundhedsvæsnet. Direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker styrede slagets gang, og i panelet var blandt andre generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl og formand for Danske Regioner Anders Kühnau.

Orla Kastrup Kristensen oplevede det som en interessant diskussion, hvor det sidste punktum langt fra er sat endnu.

- Der er ingen tvivl om, at vi forventes som organisation og enkeltpersoner at spille en større rolle fremover både for at aflaste de professionelle og især hjælpe de mest udsatte, siger han.

Orla Kastrup Kristensen deltog sammen med en større gruppe frivillige og medarbejdere fra Kræftens Bekæmpelse i Stafet For Livets event lørdag formiddag på Folkemødet. Foto: Lone Holm

Lørdag formiddag klokken 10 deltog Orla Kastrup Kristensen også i Stafet For Livets event på Folkemødet. Formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen og tv-vært og vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse Hans Piilgaard bød velkommen til Stafet For Livets første stafet på Folkemødet. 

Mange af stafetterne i Stafet For Livet varer normalt 24 timer. Stafetten igennem Allinge by var planlagt til at vare 24 minutter.

På ruten gennem Allinge delte stafet-deltagerne postkort ud for at sætte fokus på Stafet For Livet og det stærke fællesskab, som er på stafetterne. Det var en både positiv og rørende oplevelse at gå ruten igennem Allinge i samlet flok, og stafetten blev positivt bemærket af folk på gaden, fortæller Orla Kastrup Kristensen.

- Det var en både bevægende og livsbekræftende oplevelse, siger han.

De tre talere fra Kræftens Bekæmpelse ved Stafet For Livets event på Bornholm var adm. direktør Jesper Fisker (t.h.) og formand Helen Bernt Andersen (m.f.) samt tv-vært og vicepræsident Hans Pilgaard (t.v). Foto: Orla Kastrup Kristensen.

Efter stafetten rundede direktør Jesper Fisker af med et minuts stilhed og opfordrede bagefter til at skrive og tegne på en lyspose.

Ligesom på stafetterne var der også på Folkemødet mulighed for at dekorere lysposer til ære for dem, vi har mistet til kræft og til ære for dem, som kæmper. 

Stafet For Livet deltog på Folkemødet med en rute gennem Allinge, som også gik forbi havnen. Foto: Anne-Marie Juhlin

Lørdag eftermiddag nåede Orla Kristensen at deltage i yderligere tre debatter, før rejsen gik hjem til Nordjylland.

Han nåede blandt andet forbi en debat i Akademikernes Hus om, hvornår behandling er udsigtsløs og de allersværeste dilemmaer ved livets afslutning. 

- Der var bred enighed om, at emnet burde mere ind i lægeuddannelsen, blandt andet i form af mere undervisning i palliation, smertelindring og den svære samtale, fortæller Orla Kastrup Kristensen. 

Derudover nåede han forbi Kræftens Bekæmpelses telt til en debat om senfølgeramtes kamp tilbage på arbejdsmarkedet - samt en debat hos Politiken om, hvordan sundhedsministeren vil prioritere pengene og skaffe flere hænder til sundhedsvæsnet.

Fra venstre mod højre: projektleder Lone Holm, formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Nord Orla Kastrup Kristensen og næstformand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Sjælland Jytte Møller. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Orla Kastrup Kristensen var alt i alt godt tilfreds med udbyttet af sit første Folkemøde. 

- Der har været virkeligt mange gode debatter om sundhedsområdet og kræftområdet. Jeg har også fået hilst på mange fra Kræftens Bekæmpelse, som jeg ikke havde mødt før, og stemningen i teltet var rigtig god, fortæller han. 

Selv om der var så mange mennesker til Folkemødet, at det var umuligt at nå at hilse på alle samarbejdspartnere, så blev det alligevel til mange gode og uformelle samtaler. 

- Det er godt, at man kan mødes uformelt og få byttet nogle synspunkter, hvor der ikke er nogen, der tager referat. Bagefter kan man bygge videre på de relationer og de synspunkter, man har fået delt, siger Orla Kastrup Kristensen.

Der var mulighed for at skrive på lysposer på årets Folkemødet for at mindes dem, vi har mistet. Foto: Anne-Marie Juhlin