Lemvig Bokseklub deltager i Stafet For Livet under mottoet: Vi går i ringen mod kræft. Foto: Privat
Uanset om man går til boksning, rollespil, ridning, spejder, dans eller kor, er det muligt at deltage sammen som forening ved Stafet For Livet. Mange vidt forskellige foreninger bakker op om kræftsagen ved at melde sig til den lokale stafet.
Lemvig Bokseklub er med for fjerde gang i år med et hold, som deltager under sloganet ”Vi går i ringen mod kræft”.
Bokseklubben går og løber den 1,8 kilometer lange rute rundt om Lemvig sø. Det er holdkaptajn for bokseklubben Rebecca Kjær Jørgensen, som har taget initiativ til at melde bokseklubben til. Hendes egen mor er også tilmeldt holdet som fighter.
- Vi vil gerne være med som klub og vise flaget i den gode sags tjeneste. Alle kender jo én, der har kræft eller har haft kræft, eller som selv har det tæt inde på livet, siger hun.
Stafetten er et vigtigt social arrangement for bokseklubben på lige fod med sommerfester og julearrangementer.
- Sidste år var der mange, som kom og gik den sidste runde med fakler. Det giver en helt anden fællesskabsfølelse, når vi går sammen som klub, siger Rebecca Kjær Jørgensen.
Synlig i lokalsamfundet
En del foreninger bruger også Stafet For Livet til at blive mere synlige i lokalsamfundet. Det gælder blandt andet rollespilsforeningen Nitrilon, der deltager ved Stafet For Livet i Haderslev. Foreningen deltager med et stafet-hold og har derudover også et telt, hvor de spiller rollespil, brætspil og hygger sig. Det fortæller foreningens kassér og stiftende medlem Rune Hansen.
- I bund og grund var det en selvisk tankegang, som fik os til at melde os til. Vi vil gerne som relativt ny forening være synlige. Rollespilsforeninger har det med at lukke sig om sig selv og har måske en tendens til at være lidt nørdede og introverte. Vi vil gerne være åbne og tilgængelige, siger Rune Hansen.
Men der er ingen tvivl om, at det også betyder meget for foreningen at kunne bakke aktivt op om lige præcis kræftsagen.
- Vi har et tidligere bestyrelsesmedlem, der har overstået lymfekræft for anden gang. Det er et meget værdsat medlem, som også deltager i en fightertrøje, fortæller Rune Hansen.
To bestyrelsesmedlemmer fra Fanø Rideklub pakkede en bil med kæpheste og særlige spring og forhindringer til kæpheste og drog til Esbjerg, hvor de afholdt konkurrencer for børnene. Fotoet er ikke fra Stafet For Livet, men fra Fanø Rideklub. Foto: Privat
Kæphesteløb for børn
Nogle foreninger støtter Stafet For Livet med aktiviteter og underholdning til børnene. Fanø Rideklub tog turen til Esbjerg i maj måned, hvor de arrangerede kæpheste-konkurrencer.
Rideklubben havde både opsat en springbane og en forhindringsbane, som børnene skulle igennem på kæphest. Det fortæller næstformand i Fanø Rideklub Elisabeth Bay. Hun var afsted med et enkelt andet bestyrelsesmedlem fra rideklubben. De havde travlt med at tage tid på børnene og uddele diplomer.
- Vi var med for at støtte den gode sag. Alle kender nogen, der har kræft, eller som har haft kræft, siger Elisabeth Bay.
Hvis stafetter andre steder i landet skulle få lyst til at have kæpheste-konkurrencer, foreslår hun, at de kontakter Dansk Rideforbund, der har overblik over, hvilke rideklubber som har kæpheste og særlige spring og forhindringer, der ikke gør ondt at løbe ind i.
- Jeg kan da forestille mig, at der er mange rideklubber, som gerne vil være med, hvis de bliver spurgt, siger Elisabeth Bay.
Spejderleder for juniorerne i KFUM Karlslunde Berit Høybye fik æren af at trykke på rundetælleren til sidste tur. Foto: Privat.
Spejdere gik 100 km
Ved rigtig mange stafetter er der tilmeldt spejderhold. KFUM-spejderne i Karlslunde har sågar fået produceret et særligt Stafet For Livet-mærke, som spejderne får, når de har gået 10, 20, 30, 40 eller 50 kilometer. Der er også produceret et 'blankt' mærke til dem, der går længere end 50 kilometer, hvor man selv skal brodere antallet af kilometer på. Det er spejderleder for juniorerne i Karlslunde, Berit Høybye, som har taget initiativ til at få produceret de særlige mærker.
- Der er bare noget med spejdere og mærker. Det motiverer dem helt sindssygt til at deltage, hvis de kan få et mærke, siger spejderleder Berit Høybye.
Ved weekendens Stafet på Mosede Fortet i Greve blev KFUM-spejderne fra Karlslunde dét hold, som gik flest runder i alt. Der var to unge spejdere, der kom op på 100 kilometer, og Berit Høybye egen 12-årige søn kom op på 75 kilometer, fortæller hun stolt.
Berit Høybye håber, at mærkerne kan inspirere endnu flere spejdere til at melde sig til Stafet For Livet og har derfor delt mærkerne på forskellige Facebook-sider for KFUM-spejdere. Mærkerne kan også bestilles fra Mærkelex.dk, fortæller spejderlederen.
Det er ikke tilfældigt, at mange spejdere melder sig til lige præcis Stafet For Livet, mener hun. Spejdere og vandring hører i forvejen godt sammen, men der er også en anden god grund.
- Vi vil som spejdere gerne vise, at vi er mere end spejdere. Vi tænker på vores medmennesker, og vi vil gerne gøre noget for en god sag, siger Berit Høybye.
KFUM-spejderne, Skomagerhus Gruppe, fra Kruså støtter Stafet for Livet i nabobyen Bov, hvor de sælger snobrød, arrangerer rundboldkampe og deltager med et stafethold. Foto: Privat/Lasse Sørensen
Rekordmange snobrød
Rygtet om de særlige Stafet For Livet-mærker er nået til Stafet For Livet i Bov, hvor KFUM-spejderne fra Kruså bidrager med både et stafet-hold og underholdning til børnene.
Spejderne fra Kruså var med, da Stafet For Livet kom til nabobyen Bov for første gang under corona. Dengang var det usikkert, om stafetten kunne gennemføres på grund af nedlukninger. På kun to dage nåede de at bygge en spejderlejr op i midten af ruten, hvor de blandt andet lavede bål og arrangerede rundboldkampe.
- Aldrig har jeg bagt så mange snobrød i mit liv, siger spejderleder Lasse Sørensen fra Skomagerhus-gruppen.
Lasse Sørensens døtre, nevøer og niecer har igennem mange år i forvejen samlet pant ind i forbindelse med Knæk Cancer-kampagnen.
Han var da heller ikke i tvivl om, at spejderne skulle bakke op om Stafet For Livet, da de blev spurgt.
- Går det godt for lokalsamfundet, så går det også godt for spejderne. Det er nærmest en lille byfest, siger spejderlederen.
KFUM-spejdere kan tage særlige Stafet For Livet-mærker, som kan bestilles på Mærkelex.dk. Foto: Privat
Taknemmelig for opbakning
Projektleder for Stafet For Livet Karen Balck Sørensen er dybt taknemmelig over den kæmpe opbakning Stafet For Livet møder fra foreninger overalt i landet.
- Det er utroligt stærkt, både fordi Kræftens Bekæmpelse selv er en forening, og fordi vi i Stafet For Livet gerne vil involvere de lokalsamfund, som er omkring en stafet. Foreningslivet er en utrolig stor og vigtig spiller. Man er med til at afspejle samfundet, når man har foreningslivet med, siger hun.
Der har været en tendens til, at det mest har været spejdere og motionsklubber, som har meldt sig til Stafet For Livet, bemærker Karen Balck Hansen. Det giver mening, fordi de er vant til at mødes om at bevæge sig.
Under corona har hun dog bemærket, at der er kommet flere typer af foreninger med.
- Vi ser meget gerne, at der kommer endnu flere foreninger med, som måske laver noget andet sammen til dagligt, men som gerne vil være med i en stafet og støtte kræftsagen. Deltagelsen fordrer ikke, at man er i sindssygt god form, siger hun og bemærker, at det er valgfrit, om man vil gå eller løbe ruten.
Derudover oplever hun, at der er mange kreative måder at samle penge ind på pladserne som for eksempel strikkeklubber, der sælger deres nørklerier.
- Foreninger er også velkomne til, at bruge Stafet For Livet som en social aktivitet lige som virksomheder bruger det som teambuilding, siger hun.