Luk

Frivillig på Folkemøde: ”Det er et stort ønske, der er gået i opfyldelse”

Kræftens Bekæmpelse er repræsenteret på weekendens Folkemøde på Bornholm med et flot program i eget telt og en direktør, der deltager i mange debatter. Men også de frivillige er med. En af dem er Jonna Nymann Pedersen fra Randers, der både får networket og styrket sin optimisme for fremtiden.

14. juni 2024
KATINKA AGGER, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

Det er svært at finde et stille hjørne at snakke i – og lige så svært at finde et roligt sted at optage en video. For der er mennesker alle vegne i Allinge på Bornholm, når Folkemødet løber af stablen og tusindvis af danskere rejser til for at mødes og debattere.

En af dem, der er kommet til solskinsøen fra fastlandet, er Jonna Nymann Pedersen, der er frivillig formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Region Midt. I en video til Kræftens Bekæmpelses andre frivillige fortæller hun roligt om, hvad hun har oplevet indtil videre denne fredag på Folkemødets anden dag. Men bag den saglige facade gemmer sig en frivillig, der er mere end begejstret for at være netop her:  

- Det er faktisk et stort ønske, der er gået i opfyldelse for mig, så jeg er dybt taknemmelig for, at jeg kunne komme med herover. Jeg har tidligere arbejdet med det kommunale område, så det er spændende for mig at høre debatterne, der vedrører det. Og nu med den store rapport, der netop er kommet fra Sundhedsstrukturkommissionen, bliver det hele jo endnu mere aktuelt og interessant, siger hun.

Vigtigt at have en stemme
Med mere end 3.000 events, debatter og arrangementer har det været sin sag navigere i Folkemødets program, men Jonna Nymann Pedersen har fundet vej til et par spændende debatter, som hun fortæller om i videoen ovenfor.

Kræftens Bekæmpelse har også et telt med et stærkt program på Folkemødet, og derudover deltager foreningens direktør Jesper Fisker i en lang række debatter. Jonna Nymann Pedersen mener det er helt naturligt, at Kræftens Bekæmpelse også har en stemme her, og er glad for at repræsentere de frivillige:

- I og med, at der er næsten 400.000 danskere, der lever med eller efter kræft, så synes jeg også, at det er relevant at vi i Kræftens Bekæmpelse giver vores mening til kende, siger hun. Hun er er dog selv mere på Folkemødet for at lytte end for at tale, men det gør ikke hendes arbejde som frivillig for kræftsagen mindre vigtigt af den grund.

- For kan man ikke gøre noget for de mange, så kan man gøre noget for de få. Det gør jeg selv sammen med otte andre frivillige i en lokal café for kræftpatienter. Ja, det er måske kun 36 mennesker, vi hjælper i cafeen, men det betyder meget for dem. Jeg gør meget ud af at sige til de andre frivillige: ”Ved du, hvor vigtig du er.” Og det gør de, for det kan de simpelthen mærke, fortæller hun.

Der er fuldt hus i Kræftens Bekæmpelses telt på Folkemødet.

Tager hjem som optimist
Undervejs i folkemylderet i Allinge er hun også stødt på nogle af de ’kolleger’, som hun ellers kun ser over et mødebord, nemlig regionsråd-politikerne. Dem mødes Jonna Nymann Pedersen normalt med i sin egenskab af formand for Kræftens Bekæmpelse regionsudvalg i Region Midt.

- Det er rart at møde dem på lidt mere uformel vis. Det tror jeg vil gøre det lidt nemmere at tale sammen en anden gang, når vi mødes om det faglige, siger hun.

Og spørger man hende om hun kommer til at tage hjem fra Folkemødet som bekymret eller som optimist, svarer hun med det samme ’optimist’.

- Jeg føler mig optimistisk, fordi der er så mange, der gerne vil det samme som os i Kræftens Bekæmpelse. Jeg var til en debat, hvor formanden for PLO (Praktiserendes Lægers Organisation, red.) sagde, at ja, der skal ske noget ift. de privat praktiserende læger og måden vi gør tingene på. Det er jeg virkelig glad for at høre, for det er noget, der kommer til at gavne patienterne, siger hun.

Læs mere om at være frivillig i et regionsudvalg