Fra venstre: Susanne Stampe Rasmussen, Irene Longmuir og Inge Haaber Pedersen. Alle tre er frivillige i Jammerbugt Lokalforening. Foto: Stine Lynghard.
Solen skinner fra en næsten skyfri himmel, mens musikken brager ud over scenekanten, og øl og slush-ice flyder i en lind strøm over disken. Der er ’Vesterhavsrock’ i den nordjyske by Fjerritslev. Det er en lokal endagsfestival, som hvert år tiltrækker hundredvis af mennesker, og nu sidder de og sludrer med kammerater, slukker tørsten eller vifter ivrigt med deres solbrune arme foran de optrædende på scenen.
Men inden festivalgængerne overhovedet når ind på pladsen, bliver de mødt af tre smilende frivillige fra Jammerbugt Lokalforening, som står klar med solcreme og bøllehatte.
- Som du kan se, skinner solen meget i dag, men det tænker folk tænker ikke altid over, når de tager hjemmefra. Så vi har nogle breve med solcreme og bøtter, vi kan gå rundt med, fortæller Irene Longmuir, som er formand for lokalforeningen i Jammerbugt Kommune.
Festivalgængerne tager gerne imod
Der er nok at se til for de tre frivillige denne lørdag, for ’Vesterhavsrock’ går i gang midt på dagen, og solen er stærk.
- Der er rigtig meget gang i den. Virkelig. Vi har faktisk ikke mere tilbage end den bette portion, du kan se der. Vi har været rundt på hele pladsen mange gange nu, siger Inge Haaber Pedersen fra lokalforeningen.
Irene Longmuir er klar med solcreme til festivalgængerne. Foto: Stine Lynghard.
De fleste tager godt imod initiativet, for de ved i bund og grund godt, at solens stråler kan skade huden.
- Folk er overvejende positive. Nogle siger, at de aldrig bruger solcreme, og så går de deres vej, men langt de fleste er opmærksomme på det, fordi der har været så mange kampagner om sol, skygge og solhat. Så de har lært det. I hvert fald mens de er ædru her den første del af festivallen, griner Irene Longmuir.
Børn skal have gode solvaner
Den lille klat solcreme i hånden gør ikke kun en forskel nu og her - men også på sigt, og det betyder noget for Susanne Stampe Rasmussen, frivillig i Jammerbugt Lokalforening.
- Når vi går rundt her, kan vi høre, at der er mange, som ikke har smurt sig ind. Det er sørme vigtigt at komme ud og få de unge mennesker til det. Dengang jeg var barn, blev man slet ikke smurt ind. Blev vi solskoldet, fik vi Nivea-creme på og så afsted igen. Sådan skal det jo ikke være. Man skal jo passe på sig selv i dag, siger Susanne Stampe Rasmussen.
Hun blev selv ramt af brystkræft i 2012, men er kommet godt ud på den anden side. For hende er det vigtigt at hjælpe andre, som har kræft inde på livet, og derfor har hun både valgt at engagere sig i lokalforeningen, Stafet For Livet og landsindsamlingen.
- Det giver mig en ro indeni, at jeg kan være med til at hjælpe andre, og at jeg kan være med til at oplyse om kræft. Det betyder virkelig noget for mig, så man kan undgå at blive ramt af kræft, for det er jo ikke nogen rar sygdom, forklarer Susanne Stampe Rasmussen.
Derfor er hun stolt over at være frivillig og at hjælpe, hvor hun kan.
- Det er vigtigt, at vi kommer ud og vise os selv som lokalforening og gøre folk opmærksomme på, at vi er her, og at Kræftens Bekæmpelse er til stede i Jammerbugt - men også at vi får lært børnene og de unge mennesker, at det er vigtigt for dem at smøre sig ind i solcreme og beskytte sig selv, understreger Susanne Stampe Rasmussen.
Lageret af solcreme begynder så småt at tynde ud denne lørdag i Nordjylland, men der skal nok blive tanket op igen. I morgen skal frivillige fra Jammerbugt Lokalforening nemlig på farten igen, når der er maraton i Blokhus.
Solen skinnede til 'Vesterhavsrock' i lørdags, og det var derfor ekstra vigtigt at huske solcremen. Foto: Stine Lynghard.