Luk

Frivillige har sikret hjælp til flere børn

Takket være frivillige i Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger har flere kommuner fået sorggrupper på skolerne.

3. oktober 2022
Signe Højgaard; PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS
Fire frivillige fra Kræftens Bekæmpelse med et banner om Børn som pårørende.

I Frederikshavn har frivillige også sat sorggrupper og børn som pårørende på dagsordenen. Foto: Privat

Når far eller mor får kræft, er der i dag langt flere børn, som bliver tilbudt at komme med i en sorggruppe på deres skole.

I 2019 havde Kræftens Bekæmpelse indgået samarbejde om sorggrupper på skoler med 11 kommuner. Efter ”Børn som pårørende” har været en del af politisk fokus i Kræftens Bekæmpelse, er der etableret samarbejde med 21 kommuner, og der er flere sorggrupper på vej. Det oplyser områdechef i Kræftens Bekæmpelse Bettina Ragna Olesen, der har været projektleder for indsatsen for flere sorggrupper på landets skoler.

”Jeg er super stolt af, at vi har så mange frivillige ambassadører, som har fået sat sorggrupper for børn på dagsorden i så mange kommuner. Det er deres fortjeneste, at flere børn i dag får hjælp, når en af deres søskende eller forældre dør eller rammes af alvorlig sygdom, siger hun.

Fik sikret uddannelse i sorggrupper

Lokalforeningen i Randers er en af de mange lokalforeninger i Kræftens Bekæmpelse, som er gået helhjertet ind i arbejdet med at få børn som pårørende på dagsordenen.

Den daværende lokalforeningsnæstformand Jonna Nymann Pedersen kunne konstatere, at der ikke var nogen nævneværdige tilbud på skolerne til børn med alvorligt syge forældre.

I samarbejde med en områdekonsulent fra Kræftens Bekæmpelse kontaktede hun de ansvarlige byrådspolitikere, som godt kunne se, at der var et problem.

”Det var lige før kommunalvalget sidste år, og jeg oplevede, at der var stor lydhørhed blandt flere af politikerne, når vi fortalte om de store konsekvenser, det kan have for børn, hvis de ikke får hjælp,” siger Jonna Nymann Pedersen.

Hun nævner blandt andet, at børnene har dokumenteret større risiko for depression i voksenlivet samt større risiko for ikke at gennemføre en ungdomsuddannelse.

Det lykkedes at få formanden for Skole- og uddannelsesudvalget i Randers til at stille et forslag om, at der skulle sættes 100.000 kroner af til at uddanne to lærere eller pædagoger i sorggrupper på samtlige skoler i kommunen.

”Udvalgsformanden ringede til mig en sen aften og fortalte, at der var afsat penge i det nye budget. Jeg blev da bare ovenud glad og takkede ham mange gange. Det betyder bare så meget. Børn skal ikke leve en utryg tilværelse, fordi en af deres forældre bliver syge,” siger Jonna Nymann Pedersen.

Nye sorggrupper på vej

Rundt omkring i landet sker der fortsat fremskridt. I september måned i år har lærere, pædagoger, UU-vejledere og klubmedarbejdere fra Svendborg for eksempel været på et tre-dages kursus i børn og sorg. I oktober måned afholdes der kursus i Lemvig kommune.

Områdechef Bettina Ragna Olesen oplever, at det altid nytter at sætte sorggrupper på dagsordenen, også selvom det ikke altid lykkes i første forsøg.

”Mit indtryk er, at det altid efterlader spor og gør indtryk, når frivillige har henvendt sig til en skolechef eller en politiker med spørgsmål om børn som pårørende. Der ligger meget hjerteblod og et langt sejt stykke frivilligt arbejde bag, når det lykkes at få en kommune til at prioritere indsatsen,” siger hun.

Se et kort over, hvilke kommuner der har sorggrupper på skoler her.

Du kan også finde helt nyt undervisningsmateriale her. Kræftens Bekæmpelse har lanceret nyt sorgmateriale, der skal hjælpe de danske skoleelever med at forstå, hvad sorg er - og mindske den usikkerhed, der kan opstå, når en klassekammerat er ked af det.