Luk

Frivillige i Region Sjælland sætter fokus på HPV-vaccination sammen med apoteker

Region Sjælland er bagud, når vi ser på tilslutningen til HPV-vaccination. Derfor samles gode kræfter om at motivere flere forældre til at få deres piger og drenge vaccineret mod HPV.

18. juni 2019
FOREBYGGELSE & OPLYSNING

Nu bliver der gjort en ekstra indsats for at få piger i Region Sjælland HPV-vaccineret. Foto: Forebyggelse & Oplysning.

Tilslutningen til HPV-vaccination er steget markant i hele landet de sidste par år. Det gælder også i Region Sjælland. Men selv om 62 pct. af piger født i 2004 er færdigvaccineret i regionen, er der stadig et stykke vej til målet om, at 80 pct. af pigerne i en årgang er færdigvaccineret.

Dialog om HPV-vaccination på apotekerne
I hele uge 25 er det muligt for interesserede forældre at møde Kræftens Bekæmpelses frivillige på apoteker rundt omkring i Region Sjælland til en snak om HPV-vaccination, hvor der også vil være informationsmateriale, man kan tage med hjem. På udvalgte apoteker i Holbæk, Greve og Roskilde kan man også få en snak med en læge.

- Apotekerne tager rollen som formidler af viden om sundhed dybt seriøst. Derfor glæder det mig at se apoteker rundt om i landet samarbejde med den lokale afdeling af Kræftens Bekæmpelse om at sætte fokus på at få flere unge HPV-vaccineret, siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.

HPV-vaccination beskytter både piger og drenge mod kræft
Næsten 40.000 piger på landsplan valgte sidste år at blive vaccineret mod HPV, hvilket var en stigning på 20 pct. i forhold til året før. De vaccinerede piger vil vokse op med markant mindre risiko for at udvikle celleforandringer og livmoderhalskræft senere i livet. Også drenge kan få kræft, som skyldes HPV. Derfor bliver HPV-vaccinationen pr. 1. juli gratis for drenge, der fylder 12 år den 1. juli eller derefter.

- Vi er rigtig glade for, at drenge nu også vil få tilbud om blive beskyttet mod HPV. I Danmark er der hvert år ca. 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af disse tilfælde forventer vi kan forebygges med HPV-vaccination, siger Janne Villemoes Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Kontakt det lokale apotek med henblik på et samarbejde
Danmarks Apotekerforening bakker op om, at lokale apoteker bidrager til ’Stop HPV – bliv vaccineret’-indsatsen i samarbejde med Kræftens Bekæmpelses frivillige. Det giver mulighed for, at man som frivillig kan kontakte det lokale apotek og spørge, om det vil være interesseret i at sætte fokus på HPV-vaccination i samarbejde.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Christina Hilding Rasmussen, projektmedarbejder i Kræftens Bekæmpelse, på tlf. 35 25 76 48 eller mail chr@cancer.dk.

Målet er, at 80 pct. af pigerne i en årgang er færdigvaccineret. Grafik: Kræftens Bekæmpelse.

Fakta:

I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Størstedelen kan undgås med HPV-vaccination.

  • Man kan blive smittet med HPV, første gang man har sex eller anden intim kontakt
  • Kondom forhindrer ikke smitte med HPV, fordi virus kan sidde på huden omkring kønsorganerne
  • HPV er den hyppigste seksuelt overførte virus i Danmark, og lige nu er omkring fire ud af ti unge under 30 år smittet med HPV
  • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer
  • HPV-vaccinen beskytter også mod kønsvorter, som der hvert år er cirka 12.000 danskere, der bliver behandlet for