Frivilligarbejdet giver Ole livslyst og livsglæde. Foto: Lars Jessen
- Jeg startede som frivillig lige før corona i slutningen af 2019. På det tidspunkt var det to år siden, at jeg mistede min kone til kræft. Vi havde været sammen i omkring 25 år, da hun fik kræft. Syv måneder senere var hun væk, fortæller 71-årige Ole.
Tiden efter konens død var mildest talt hård for Ole. Han havde svært ved at fungere og de mindste ting var fuldkommen uoverkommelige. Det var som om, der ikke længere var noget, der gav mening.
Selv flere år efter var sorgen en fast følgesvend i Oles liv, og han havde rent ud sagt svært ved at holde tilværelsen ud.
- Jeg kunne godt selv mærke, at den var helt gal. Så jeg gik til lægen og fik en henvisning til en psykolog. Jeg snakkede meget med psykologen og det hjalp lidt. Jeg snakkede også meget med mine kvindelige venner om, hvad man gør, når man er blevet alene og føler sig ensom, fortæller Ole.
Frivilligt arbejde giver livslyst og livsglæde
Til Oles held foreslog en af hans veninder at tage ned i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Roskilde og forhøre sig om mulighederne for at blive frivillig.
- I og med at min kone døde af kræft, syntes jeg det gav mening. Så jeg tog derned og snakkede med dem og vi blev enige om, at jeg skulle begynde på fredagsholdet. Frivilligarbejdet betyder meget for mig, siger Ole.
Læs også: Det var rart at kunne sige, at jeg har noget arbejde
Skal du være Oles nye frivilligkollega? Ole kunne godt bruge flere frivilligkollegaer som bl.a. John Aage og Bjarne. Foto: Lars Jessen
At blive frivillig i butikken er på mange måder blevet Oles kur mod savnet af og sorgen over hans kone. Ved at have noget at give sig til og at komme ud blandt mennesker, får han tankerne hen på noget andet. Og så føler han sig ikke nær så ensom.
- Man bliver i godt humør af det og jeg ser frem til at komme afsted hver gang. Det giver mig livslyst og livsglæde. De andre frivillige er smaddersøde, og så går pengene til et godt formål, lyder det fra Ole.
Butikkens møbelmand
Da Ole startede som frivillig var der akut behov for en til at tage sig af møblerne, og derfor blev det hans tjans, selv om han var lidt forbeholden overfor det til at starte med. For med en uddannelse som trykker og arbejde hos Postvæsenet, var det ikke ligefrem møbler, der lå indenfor hans ekspertisefelt.
- Jeg var ærlig at sige, at det havde jeg ikke meget forstand på, men de var flinke til at sige, at jeg kunne spørge lige så meget jeg havde behov for og ellers var der jo Google, griner Ole, som med tiden føler sig mere og mere fortrolig med det.
Selv om Ole 'kun' har en fast vagt i butikken hver fredag formiddag, kan han ikke lade være med også lige at smutte forbi butikken om tirsdagen:
- Jeg har pålagt mig selv også at være dernede om tirsdagen, men jeg er der ikke officielt. Værkstedet trænger til en ordentlig overhaling, og da jeg er et ordensmenneske, bruger jeg tirsdagen på at rydde op på værkstedet. Det kommer der til at gå lang tid med, lyder det grinende fra Ole.
Hjalp med ny butik
Oles mange talenter kommer dog ikke kun møblerne og værkstedet til gavn. Eksempelvis hjalp han i stor stil også til, da Kræftens Bekæmpelse slog dørene op for en ny butik i efteråret i Holbæk. Her hjalp Ole bl.a. med at rive plader ned og stille nyt inventar op.
En overgang blev Ole ligeledes brugt til at tømme og flytte dødsboer sammen med butikkens chauffører.
- Men så fik jeg konstateret slidgigt i det venstre ben, så nu tager jeg mig kun af det mere forfaldende arbejde, når vi er ude at tømme huse og lejligheder. Jeg tager lamper, malerier og plakater og den slags ned og pakker tøj i kasser, fortæller Ole.
Om butikken
Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Roskilde kan fejre 20-års-jubilæum til august. På de 20 år, der er gået, er der blevet solgt kvalitetsgenbrug for lige i omegnen af 70 millioner kr.
Kender du nogen, som kunne have lyst til at blive butiksfrivillig?
Kontakt projektleder Tune Friis på 40 26 16 16 eller skriv til ham på tf@cancer.dk