Luk

Flere overlever lungekræft, men genoptræningen halter efter

Lungekræftpatienter overlever i langt større udstrækning end tidligere deres kræftsygdom. Men det går ikke fremad med genoptræning til patienterne. Det kan ellers være centralt for deres velvære- og funktionsniveau efter et til tider meget hårdt behandlingsforløb.

26. september 2019
IB LINDSTRØM, FORENING & FRIVILLIGE

Der er sket store fremskridt inden for udredning og behandling af lungekræft. Men kurven er knækket, når det gælder genoptræning. Foto: Colourbox.

Det går den rette vej, når der ses på overlevelsen efter en lungekræftdiagnose. Den seneste opgørelsesperiode viser, at 53 pct. af de kvinder, der havde fået en lungekræftdiagnose, var i live et år efter, de havde fået diagnosen. Ti år tidligere var det kun 35 pct., og for tyve år siden var et-års overlevelsen kun på 24 pct. hos de danske kvinder. Vi taler altså om, at overlevelsen er mere end fordoblet på 20 år.

Hos mændene er det også gået fremad, men i mindre udstrækning.

Der er al mulig grund til at glæde sig over de fremskridt, der gøres i forhold til at udrede og behandle lungekræft. Men når flere lungekræftpatienter overlever end tidligere, vil efterspørgslen efter genoptræning stige. For uanset hvilken behandling, man har fået som lungekræftpatient, er den hård, og der vil ofte være behov for hjælp til at komme i gang med fysisk træning, der kan øge både velvære- og funktionsniveauet.

Kurven er knækket
Heldigvis er det da også gået fremad, hvis man ser på omfanget af genoptræning rettet mod lungekræftpatienter over de seneste 10 år. Det er den periode, hvor der er ført statistik over genoptræning ved udskrivning. Men efter en uafbrudt stigning i perioden fra 2006/2007 til 2013/2014 er det siden hen gået ned ad bakke.

Det begynder at gå den gale vej, når man ser på andelen af lungekræftpatienter, som udskrives med en genoptræningsplan. Kilde: Rapporten 'Genoptræning af kræftpatienter ved udskrivning fra sygehus', Kræftens Bekæmpelse, 2019

I 2017/2018 fik 17,7 pct. af lungekræftpatienterne en genoptræningsplan med i hånden, når de blev udskrevet fra hospitalet. Det er faktisk lidt færre end i årene forud.

Omfanget af genoptræningsplaner til lungekræftpatienter udvikler sig altså den gale vej. Især set i lyset af, at overlevelsen stiger, og at flere og flere lungekræftpatienter derfor får brug for hjælp til at få et godt liv efter kræft.

Retter man blikket mod de fem regioner, ses der en vis variation, idet Region Sjælland og Region Nordjylland udskriver hver femte lungekræftpatient med en genoptræningsplan i hånden, mens det i Region Hovedstaden er hver syvende.

Patienter vil gerne have genoptræning
Mange lungekræftpatienter vurderer selv, at de skal have genoptræning. Det viser Kræftens Bekæmpelses såkaldte Barometerundersøgelse fra 2017.

Heldigvis får en del af patienterne dette behov tilgodeset allerede under indlæggelsen. Men faktisk svarer mere end hver fjerde af lungekræftpatienterne i barometerundersøgelsen, at de har haft behov for fysisk genoptræning, som ikke blev tilgodeset.

Der er således stadigvæk behov for, at regionsudvalgene er opmærksomme på, at sygehusene i forbindelse med udskrivning af lungekræftpatienter skal blive bedre til at henvise til et genoptræningstilbud.

Hvis du har spørgsmål til rapporten, kan du kontakte analyse- og dokumentationskonsulent Ib Lindstrøm på ibl@cancer.dk eller tlf. 35 25 75 05.

Hvis du vil læse mere om manglende genoptræning af kræftpatienter:

For få kræftpatienter udskrives med genoptræningsplan