Luk

Hele Danmark stod sammen: Nu er pengene på vej til forskerne

Opbakningen til Knæk Cancer har igen været overvældende. Der blev samlet over 145 millioner kroner ind i en uge, der bød på et kæmpe engagement fra hele Danmark, rørende historier, kreative indsamlinger og ikke mindst oplysning om kræft og forskning. Allerede nu er pengene på vej ud til forskerne.

Der blev samlet 145.373.818 kroner ind i løbet af Knæk Cancer-ugen. Resultatet er blandt de største indsamlede beløb i Danmark i de senere år. Foto: Per Arnesen.

Kreativiteten vil ingen ende tage, når danskerne står sammen om at samle ind til Knæk Cancer. Både privatpersoner og virksomheder har bidraget i stor stil. Børn har samlet pant, produceret smykker og afholdt loppemarkeder. Hele bysamfund er gået sammen i eksempelvis Aars, Juelsminde, Esbjerg og Møgeltønder for at samle ind, afholde velgørenhedsmiddage, lysceremonier, motionsevents, koncerter og meget, meget mere. Og på de sociale medier flød det over med danskernes mange bud på Knæk Cancer blomsten. Der er blevet tændt lys, og der er tændt håb. 

Det er Danmark, når vi er bedst
Det er ottende år i træk, at Kræftens Bekæmpelse og TV 2 sammen sætter fokus på kræft i Knæk Cancer-ugen. Det store folkelige engagement og det flotte indsamlingsresultat glæder Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse: 

- Vi er dybt taknemmelige over den fantastiske opbakning, danskerne igen i år viser kræftsagen – både økonomisk og menneskeligt. Det er utroligt imponerende, hvordan kreativiteten blomstrer, og hele landet står sammen. Det er Danmark, når vi er bedst, siger Jesper Fisker. 

Det går pengene til
Lørdag aften stod det klart, at danskerne har givet hele 145.373.818 kroner til Knæk Cancer. De går til en lang række projekter, som Kræftens Bekæmpelse på forhånd har udvalgt og prioriteret. Og pengene vil hurtigt komme ud og gøre gavn. 

- Det er alle projekter, der er med til at give håb for fremtiden. Som gør os klogere, bedre til at behandle og forebygge kræft, og som hjælper patienter og deres pårørende. Alt det her kunne slet ikke lade sig gøre uden den store opbakning fra danskerne, siger Jesper Fisker. 

I år går Knæk Cancer-midlerne blandt andet til to nationale forskningscentre. Et, der skal forske i, hvordan blodprøver kan bruges til at vise kræft i et tidligt stadie, og et, der skal forske i børnekræft. 

Der er også sat penge af til at forbedre behandlingen af ældre kræftpatienter. Næsten halvdelen af alle kræftpatienter er over 70 år, og det tal vil stige i de kommende år. Men ældre klarer ofte behandlingen dårligere end yngre patienter, hvilket en række forskningsprojekter skal ændre på. En anden pulje går til forskning i personlig behandling og forebyggelse. De kommende uger får forskerne at vide, at de kan gå i gang med arbejdet. 

I alt er der 10 forskellige temaer, som får penge fra Knæk Cancer, og inden for disse temaer er der en række konkrete projekter, som fokuserer på kræftforskning, forebyggelse og patientstøtte.

Læs om hvad pengene går til i 2019

Læs mere om alle projekter på 'Det går pengene til'

Rørende historier fra hele landet
Gennem ugen er der blevet sat fokus på vigtige emner som senfølger, HPV-vaccination til drenge og ulighed i kræftbehandlingen. Og patienter og pårørende har i en lang række tv-programmer, artikler og på de sociale medier åbenhjertigt fortalt om livet med kræft. 

- Jeg vil gerne sige stor tak til TV 2 og alle de medarbejdere og produktionsselskaber, som har været involveret, for et helt fantastisk samarbejde. Det har været en uge fyldt med bevægende, håbefulde og fascinerende historier. Vi har patienter, der har fået nyt håb på grund af nye eksperimentelle behandlinger, som er blevet til på grund af Knæk Cancer. Og vi mødte patienter, der får uvurderlig støtte fra familie og venner i en tid, hvor livet ser allermest sort ud. De patienter og pårørende, der har delt deres historier, er med til at give håb til andre og vise, at ingen skal stå alene med kræft, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Der er tændt lys og håb
I løbet af ugen er der tændt lys flere steder i landet. I Esbjerg, Odense, Skive, Kolding og Vordingborg har frivillige skabt smukke lysceremonier. Der har været en helt særlig stemning, når mørket faldt på, og lysposerne blev tændt, og man kunne gå rundt og læse de personlige hilsner til dem, der har kræft - og til minde om dem, vi har mistet.

Det betyder rigtig meget for Kræftens Bekæmpelse, at danskerne har bakket op om de mange arrangementer og indsamlinger i løbet af ugen: 

- Det er helt tydeligt, at der er en bevidsthed om, at man selv kan være med til gøre en forskel. Dels fordi vi helt nede på det nære plan viser, at vi er der for hinanden – men også fordi vi med det imponerende indsamlingsresultat får mulighed for at igangsætte endnu flere forskningsprojekter, siger Jesper Fisker.