- Jeg havde aldrig sat benene i en genbrugsbutik før, og havde hverken forstand på genbrug eller detailbranchen. Så jeg må indrømme, at jeg var lidt skeptisk. Men det var hammersjovt at være med til at starte butikken. Der var sådan en rigtig pionerånd, mindes Grethe.
Det var i forbindelse med Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling i 2003, hvor Grethe havde været ude og samle ind og nu stod og ventede på det samlede indsamlingsresultat, at hun mødte den daværende chef for Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik, som sagde: Vi skal starte en genbrugsbutik, skal du være med?
- Jeg havde lige mistet mit job som sparekasseassistent og havde behov for igen at vise, at jeg kunne noget. Det har alle mennesker behov for. Og oven på min søns død, trængte jeg til at komme ud – tage noget ordentligt tøj og et par øreringe på, så jeg ikke bare sumpede hen, fortæller Grethe, der snart efter startede som frivillig i butikken to gange om ugen. I en lang årrække var hun også talsperson og kan altså her i august fejre 20-års-jubilæum sammen med genbrugsbutikken.
Det er ikke kun genbrugsbutikken, som i årevis har haft glæde af Grethes frivillighed. Siden midten af 1990'erne har Grethe nemlig også været indsamler til Landsindsamlingen. Foto: Privat
Kræftsagen er blevet vigtigere efter tab af søn
Da Grethe startede som frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i 2003, var det langt fra første gang hun viede sin fritid til kræftsagen.
I ti år havde hun troligt samlet ind til Landsindsamlingen – ikke fordi hun havde haft kræft inde på livet, men ene og alene fordi hun syntes, at kræftsagen var en vigtig sag at støtte.
Men så i 2002 stod Grethe og hendes mand over for det mest ubærlige nogensinde: deres yngste søn, Thomas, mistede livet til kræft.
- For mig er det ligesom, det var i går. En dag faldt Thomas om, og vi troede bare det var stress eller et elliptisk anfald, men lægerne fandt en plet i hans hjerne. Desværre viste det sig at være en hjernesvulst. Han blev opereret, men han blev aldrig rigtig den samme og til sidst døde han. Det har præget mig meget, og kræftsagen er blevet endnu vigtigere for mig, fortæller Grethe.
Grethe har knyttet stærke venskaber med flere af sine frivilligkollegaer. Så stærke, at de hver sommer tager sammen på sommerferie. Fra venstre er det Grethe Vibeke, Susanne, Anne. Fotograf: Lis fra onsdagsholdet.
Butikken er mit hjertebarn
Lige efter sønnens død gik Grethe til psykolog for at bearbejde det store tab, som naturligvis vendte op og ned på hendes liv. Men det der for alvor skulle vise sig at hjælpe hende igennem sorgen, var ugentlige løbeture i skoven og samværet med frivilligkollegaerne i den 800 kvm store genbrugsbutik.
- Efter jeg startede i butikken, havde jeg ikke længere behov for at gå til psykolog. Man får talt med så mange skønne mennesker. Og for mig har det at tale med og lytte til andre, der også været igennem et kræftforløb, været den bedste terapi. Butikken er blevet mit hjertebarn, slår Grethe fast og uddyber:
- De andre frivillige er søde og skønne, så det er næsten umuligt ikke at knytte nogle stærke venskaber. De sidste mange somre har jeg været på sommerferie med fire-fem af dem. Så er vi taget til Bornholm og Nykøbing Sjælland. Vi er vidt forskellige, men jeg kan godt lide at omgås folk, der ikke er som mig selv. Nogle spiller bridge, jeg nøjes bare med at spise bridgeblandingen, griner Grethe.
Tingene har en historie
Det er ikke kun det gode sammenhold med butikkens i alt 125 frivillige, der er årsag til, at Grethe har holdt fast i frivilligarbejdet i 20 år. Også kunderne gør et stort indtryk på hende.
- Der er mange af os frivillige, der har mistet til kræft. Men også kunder kommer med mange kræfthistorier, som de skal af med. Så stiller jeg mig altså op og lytter til dem. Det prioriterer jeg, fortæller Grethe.
Grethe mindes især en mand, der kom ind i butikken med favnen fuld af sin afdøde kones tøj. Konen var død af kræft, og nu ønskede han at forære hendes tøj til Kræftens Bekæmpelse, men tanken om at skulle se andre rende rundt i hendes tøj, kunne han ikke holde ud.
- Hvad skal jeg gøre med det?, spurgte han mig om. Vi endte med at sende tøjet til butikken i Hillerød. Det er vigtigt at have pli og tænke på, at det kan være følsomt for de efterladte, der donerer den afdødes ting, fortæller Grethe og indskyder:
- Jeg husker det fra mig selv, da jeg afleverede min mands tøj, da han for ni år siden døde af Alzheimer. Mange af de ting, folk donerer har jo tit en historie, som vi ikke kender til. Så det er vigtigt at behandle det ordentligt og med en taknemmelighed.
I 20 år har Grethe været ansvarlig for butikkens møbelafdeling. Her ses hun med frivilligkollegaen, Alice, som også har været frivillig i 20 år. Foto: Lone Kndberg
Genbrugsrevolution
I de 20 år Grethe har øset ud af sin frivillighed i butikken, har hun nærmest været vidne til en genbrugsrevolution.
I starten var det mest dem, der ikke havde råd til at købe nyt, der kom i butikken, men nu er det alle slags kundegrupper, der lægger vejen forbi.
- Genbrug er blevet mere og mere populært og det er bl.a. også derfor vi har udvidet butikken ad flere omgange. Der kommer især mange unge. Roskilde er jo en universitetsby, så hver september vælter det ind med unge folk, der skal købe møbler til kollegieværelserne, fortæller Grethe, som netop er ansvarlig for møbelafdelingen.
Grethe har ingen planer om at stoppe med frivilligarbejdet, og det er butikkens distriktschef, Lars Jessen godt tilfreds med:
- Jeg er fuld af beundring for Grethes mangeårige frivilligindsats. Det er virkelig sejt gået, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at ønske hende og hendes frivilligkollega, Alice, stort tillykke med 20-års-jubilæumet. Det er takket være frivillige som dem, at butikken kan fejre sit 20-års jubilæum.
En uge med jubilæumsaktiviteter
Fejringen af butikkens 20-års jubilæum strækker sig over hele uge 33, hvor der bl.a. vil være konkurrencer. Lørdag den 19. august bliver der serveret fødselsdagskage til de første 100 besøgende.
Jubilæet fejres på Københavnsvej 67 i Roskilde i tidsrummet kl. 10-17 i hverdagene og kl. 10-14 om lørdagen. Alle er velkomne.
Om butikken
Butikken i Roskilde var Kræftens Bekæmpelses første genbrugsbutik på Sjælland. Foreningen havde allerede succes med at drive genbrugsbutikker i flere store jyske byer og nu skulle genbrugstrenden også komme Roskildegenserne til gode med det formål at skaffe endnu flere penge til kræftramte, og deres pårørende. På de 20 år der er gået, har butikken solgt kvalitetsgenbrug for omtrent 70 millioner kroner.
Kender du nogen, som kunne have lyst til at blive butiksfrivillig?
Kontakt projektleder Tune Friis på 40 26 16 16 eller skriv til ham på tf@cancer.dk