Luk

I Esbjerg blev der tændt lys og håb

Mens det store Knæk Cancer indsamlingsshow rullede hen over skærmen, blev der tændt lys og håb til årets Tænd et Lys arrangement i Esbjerg. Mange var med fysisk i de stemningsfulde lokaler, men også online hjemmefra. Det var en anderledes, men smuk aften med mange rørende øjeblikke.

28. oktober 2020
SENEM AYDINOGLU, FUNDRAISING & MEDLEMMER
Lysposer

500 lysposer blev tændt i Esbjerg. Foto: Fredrik Björnemalm Fleischer.

Mørket er så småt ved at falde på over Esbjerg. Flammerne fra båltønderne er næsten det eneste, der lyser indgangen til Multihuset Tobakken op og viser gæsterne vej.

I døren står en frivillig og byder gæsterne inden for. Hun tager sig god tid. For hun skal både nå at give gæsterne et skud sprit, tilbyde dem mundbind og minde dem om, at der skal holdes afstand. På mange måder er denne aften anderledes, end den plejer at være.

Frivillige til lysceremonien.

Frivillige står klar til at tage imod gæsterne. Foto: Fredrik Björnemalm Fleischer.

Mens de sidste gæster en efter en tager plads, dæmpes lyset. På scenen er formanden for Stafet For Livet Esbjerg ved at stille sig til rette. Om lidt skal han holde velkomsttalen. Han retter skiftevis blikket mod gæsterne, der sidder på stolerækkerne foran ham og mod linsen på kameraet, der sender direkte på Facebook.

- Hjertelig velkommen alle sammen. Det er en noget anderledes aften, end vi havde forstillet os. Normalt ville jeg skulle holde denne tale for tusindvis af mennesker, indleder Søren Andersen.

Men det gør han ikke. For grundet corona sidder der kun gæster på hvert andet sæde. Og mange ser af samme årsag med online hjemmefra. Over 700 personer har i løbet af dagen set med.

- Men kræften er her stadig. Vi skal derfor stå sammen. 340.000 danskere lever i dag med diagnosen. I aften viser vi dem, at de ikke er alene, fortsætter han.

Søren Andersen har sammen med resten af styregruppen i Esbjerg stået i spidsen for aftenens arrangement. Og selvom det har krævet mere planlægning og koordinering og utallige ændringer undervejs, har det for Søren aldrig været en mulighed at aflyse.

- Vi har bestemt os for at gøre det bedste her til aften. Så, kære venner. Glem nu alt om coronaen for en stund og nyd i stedet musikken, slutter han sin tale.

’Lysceremonien betyder noget særligt’
Klokken nærmer sig 21.30, og det betyder, at det snart er tid til lysceremonien. Lyset dæmpes derfor, og en helt særlig ro sænker sig. Midt i lokalet står et væld af lysposer på gulvet formet som en Knæk Cancer blomst. Og mens Dorte Mørup Tagmose, en lokal sangerinde, bevæger sig dybere ind i vuggevisen ’Solen er så rød mor’, møder tavse, men forstående blikke hinanden.

Nogle holder om hinanden, og andre kniber en tåre, mens de sammen mindes dem, de har mistet til kræft og sender kærlige tanker til dem, der er ramt af sygdommen. Selvom denne aften på mange måder er anderledes end den, vi kender, er den lige så smuk, som den plejer. Fællesskabet er allestedsnærværende. For igen i aften er ingen alene.

På en af de bagerste rækker sidder 60-årige Lene Ormstrup Nielsen. Det her er et af de øjeblikke, som hun har ventet på.

Lene Ormstrup Nielsen.

Lene Ormstrup Nielsen var med til at tænde lys og håb til lørdagens arrangement. Foto: Fredrik Björnemalm Fleischer.

- Lysceremonien har en helt særlig betydning for mig. Det er et eftertænksomt øjeblik, hvor så mange mennesker af samme årsag står sammen og mindes. Her føler man sig som en del af et større fællesskab, hvor alt er tilladt, fortæller Lene Ormstrup Nielsen.

Hendes lyspose lyser også op i dag.

’Min allerkæreste datter Vivi. Elsker dig og savner dig hver evig eneste dag, Mor’ står der på den.

For 11 år siden mistede Lene Ormstrup Nielsen sin datter til livmoderhalskræft. Hun blev kun 29 år og døde kort efter, at hun havde født sin søn.

- Og derfor betyder det enormt meget for mig at være med i dag. På den måde føler jeg, at jeg bidrager og gør en forskel. I aften er vi nemlig alle sammen med til at støtte og dermed skabe håb for en fremtid, hvor færre kommer til at stå i samme situation, siger Lene Ormstrup Nielsen. 

I dag har hun et ekstra stærkt bånd til sit barnebarn, som hendes datter efterlod sig. 

Rørt over opbakningen trods corona
Lene Ormstrup Nielsens pose er langt fra den eneste, der lyser op i aften. Forud for lysceremonien har i alt 500 gæster fra Esbjerg skrevet, tegnet og dekoreret en personlig hilsen for at tænde lys og håb. Og knap 1.000 gæster har på skift været med i løbet af dagen fysisk og online.

- Jeg skal da ærligt indrømme, at jeg har været spændt på i dag. Vi har forsøgt at gøre alt, hvad vi kunne, for at flest mulige - på den ene eller anden måde - kunne være med i dag. For vi ved, at Tænd et Lys ceremonien betyder meget for mange. Og det har jo givet pote, siger Søren Andersen og fortsætter:

- Jeg er glad og rørt over opbakningen corona taget i betragtning. Og det kan jeg kun takke mit fantastiske hold for – styregruppen og de mange frivillige, som har knoklet og været klar til at tage fat. Ikke kun i aften, men også mange andre dag-og aftentimer op til.

- Det har været det hele værd, tilføjer Søren Andersen.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V)

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V). Foto: Fredrik Björnemalm Fleischer.

Opbakningen glæder også byens borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der er blandt de fremmødte. Han er stolt over, at Esbjerg har været med til at støtte en så vigtig sag som kræftsagen. Særligt i en tid, hvor coronaen gør det ekstra svært at være patient og pårørende.

- Selvom 2020 har stået i coronaens tegn, så er og bliver stadigt mange ramt af kræft. Kræft holder ikke pause. Og derfor dagen er i dag rigtig vigtig, siger Jesper Frost Rasmussen.  

Efter aftenens arrangement, forlader gæsterne i ro og mag Multihuset Tobakkens stemningsfulde lokaler. Berørte og eftertænksomme bevæger de sig mod deres biler og cykler.  

I år blev der afholdt Tænd et Lys i fem byer: Odense, Billund, Kolding, Viborg og Esbjerg.

Sammenlagt er der blevet tændt knap 4.000 lys landet over.

Se alle de digitale lysposer

Læs om det fantastiske resultat af Knæk Cancer, og hvad pengene går til:

139 millioner til Knæk Cancer