Astrid Krag (m.f.) spurgte nysgerrigt ind til, hvorfor Anne Graulund (t.v.) og Susanne Ulk (t.h.) er frivillige i Kræftens Bekæmpelse. Det gav god anledning til at fortælle om, hvorfor kræftsagen står dem nært. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Der er blevet drukket ekstra mange kopper kaffe rundt omkring i landet siden midten af maj måned. Frivillige ildsjæle fra Kræftens Bekæmpelse har inviteret deres lokale folketingspolitikere til kaffe og dialog om forebyggelse af kræft blandt børn og unge.
Folketingspolitikere fra alle egne af landet har været meget interesserede i at indgå i en dialog med frivillige, der møder op med en hjertesag. Det fortæller projektleder i Kræftens Bekæmpelse Lone Holm.
”Demokratidagene har fået en flyvende start og er gået over al forventning takket været et enormt stort frivilligt engagement, siger hun og nævner, at der foreløbigt er holdt møder med 16 folketingspolitikere, og der er planlagt yderligere to kaffemøder mellem frivillige og politikere i løbet af sommeren.
”Timingen har været helt rigtig i forhold til at invitere til dialog om forebyggelse, da politikerne netop i disse uger er i gang med forhandlinger om en forebyggelsesplan, som ventes at komme til efteråret,” siger hun.
Tidligere folketingspolitikere Özlem Cekic gav sine bedste råd om dialog på en kursusdag, der kickstartede Demokratidagene. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Kursusdag skød Demokratidagene i gang
Demokratidagene blev skudt i gang med en kursusdag den 13. maj, hvor der var oplæg fra generalsekretær i Brobyggerne, Center For Dialogkaffe Özlem Cekic.
Hun gav sine bedste råd til, hvordan man bedst får en god dialog med politikere. Derudover var der oplæg om den seneste nye viden om forebyggelse med fokus på tobak, alkohol og sol.
Læs også: Özlem til frivillige: Sådan styrker I dialogen med politikerne
Tilbagemeldingen fra deltagerne på kursusdagen er yderst positiv. Hele 9 ud af 10 deltagere svarer i en evaluering, at de er meget tilfredse eller tilfredse med kursusdagen – og samtlige kursusdeltagere vil anbefale andre frivillige at deltage.
Læs også: Demokratidage fik flyvende start
Dialogmødet mellem folketingspolitiker Astrid Krag og medarbejdere og frivillige fra Kræftens Bekæmpelse blev foreviget med en selfie. Fra venstre mod højre: Kim Høegh Karlsen, Astrid Krag (S), Anne Graulund og Susanne Ulk: Foto: Kræftens Bekæmpelse
Stor tilfredshed med kursusdag
Noget af det allerbedste ved Demokratidagene har ifølge lokalforeningsformmand i Faxe Susanne Ulk netop været kursusdagen.
- Kursusdagen og selve opkvalificeringen af os frivillige er sindssygt vigtig. Vi er blevet klædt meget bedre på til at tage de gode snakke med politikerne. Det gælder også med politikere, hvor vi tror, at vi er uenige på en masse punkter, siger Susanne Ulk.
Hun har været med helt fra begyndelsen til at udvikle konceptet for Demokratidagene, og hun var også med til det allerførste dialogmøde under Demokratidagene. Sammen med en anden frivillig og en medarbejder fra Kræftens Bekæmpelse mødtes hun med tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S).
- Uanset partifarve så tror jeg, at man som politiker bliver glad af at møde borgere, der er frivillige, og som har en sag, de brænder for, siger hun.
Efter mødet takkede deltagerne på Twitter for et godt møde med en selfie fra vandrehallen på Christiansborg.
Demokratidage vender tilbage
Det skal nu vurderes, hvordan Demokratidagene skal afholdes i de kommende år, fortæller projektleder i Kræftens Bekæmpelse Lone Holm.
En del af målet med Demokratidagene har været at styrke samarbejdet på tværs i Kræftens Bekæmpelse og styrke dialogen om forebyggelse. Det er lykkedes til fulde, konstaterer Lone Holm. Med sig til møderne havde frivillige fakta-ark om skadelige virkninger af tobak, alkohol og solariebrug.
- Vi har et ønske om at styrke forebyggelsesindsatsen. Men for os har det vigtigste under Demokratidagene været at styrke relationen til politikerne. Hvis man har en god relation, kan man lettere styrke samarbejdet og få indflydelse, siger hun.
Lokalforeningsformand i Kræftens Bekæmpelse Thisted Ida Pedersen (t.v.), folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (S), lokalforeningsformand i Kræftens Bekæmpelse Rebild Jane Knudsen og specielkonsulent Lone Olsen (t.h.). Foto: Kræftens Bekæmpelse
Dialogmøder i hele landet
Undervejs i Demokratidagene har der blandt andet været dialogmøde mellem Kræftens Bekæmpelse Nordjylland og folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (S) i Kræftrådgivningen i Aalborg.
Efter mødet skrev den socialdemokratiske folketingspolitiker et opslag på Facebook om dialogmødet og om sin deltagelse i Kræftpolitisk Forum den 17. maj, hvor Flemming Møller Mortensen var vært.
- Desværre har alt for mange haft kræft tæt inde på livet - også jeg! Tak for enhver indsats og al frivillighed også i forhold til kræftsygdom, skrev Flemming Møller Mortensen.
Fra venstre mod højre: Formand for Kræftens Bekæmpelse Roskilde Inge Mølgaard, folketingspolitiker Morten Dahlin (V), områdekonsulent Kim Høegh Karlsen og næstformand i Kræftens Bekæmpelse Greve Marianne Glargaard. Foto: Kræftens Bekæmpelse
Derudover har Kræftens Bekæmpelse Sjælland holdt dialogmøde med folketingsmedlem Morten Dahlin (V). Efter mødet takkede næstformand i Kræftens Bekæmpelse Greve Marianne Glargaard for, at politikeren gav sig tid til en god dialog om forebyggelse.
- Der var mange spændende idéer, som vi er spændt på at se udfoldet i denne folketingssamling!, skrev Marianne Glargaard på Twitter.
Frivillige fra Sjælland har også holdt kaffemøde med folketingspolitiker Rasmus Horn på Christiansborg.
- Tak for en konstruktiv snak om røg. Vi ser frem til de kommende initiativer på røg og forebyggelsesområdet, skrev de efter mødet på Twitter og postede en selfie.
Fra venstre mod højre: Formand for Kræftens Bekæmpelse Vejle John Pedersen, specialkonsulent Bruno Langdahl, sekretær og bestyrelsesmedlem i Kræftens Bekæmpelse Vejle Torsten Bjørn Eriksen og folketingsmedlem Birgitte Vind (S). Foto: Kræftens Bekæmpelse
I Syddanmark har Kræftens Bekæmpelses frivillige drukket dialogkaffe med folketingsmedlem Birgitte Vind (S) i Kræftrådgivningen i Vejle. Efter mødet delte hun budskaber om, hvordan der lokalt og på landsplan kan arbejdes for at sikre børn og unges sundhed og trivsel.
Se hele Facebook-opslaget her.
Fra venstre mod højre: Sri Sai Das fra lokalforeningen i Rudersdal, Nils Jacobsen fra Furesø, folketingsmedlem Mathilde Powers (S), Kamilla Rydahl fra Herlev og områdekonsulent Jakob Guldberg Madsen. Foto: Kræftens Bekæmpelse
I Hovedstaden har frivillig holdt kaffemøde med folketingsmedlem Mathilde Powers (S), der også er næstformand for Folketingets Sundhedsudvalg.
- Vi fik en konstruktiv snak om bl. a. højere afgifter, aldersgrænser, id-kontrol ved køb samt meget mere, skrev de efter mødet.
Se hele opslaget på LinkedIn her.
Frivillige fra Kræftens Bekæmpelse Lolland holdt også dialogmøde med en af deres lokale folketingspolitikere Kasper Roug (S). De mødtes i hjembyen Maribo og delte efter mødet en selfie på Twitter, hvor de takkede for det gode samarbejde.
- Tak til Kasper Roug for din lydhørhed og enighed med os!, stod der i Twitter-opslaget.
Den 19. juni mødtes frivillige fra Kræftens Bekæmpelse Fredensborg lokalforening og Helsingør lokalforening til dialogmøde med folketingspolitikerne Marlene Harpsøe (DD) og Henrik Møller (S) om en styrket forebyggelsesindsats blandt børn og unge.
Mødet fandt sted i Helsingør Sundhedshus, og efter mødet takkede Kræftens Bekæmpelses frivillige repræsentanter for en god og konstruktiv dialog i et opslag på LinkedIn.
Se hele opslaget med fælles selfie her.
Fra venstre mod højre: Medlem af Folketinget for De Konservative Per Larsen, lokalforeningsfrivillige fra Vesthimmerland og Brønderslev, Lisbet Andersen og Karsten Frederiksen, samt områdekonsulent i Nord Lise Aslak.
I Nordjylland har lokalforeningsrepræsentanter fra Kræftens Bekæmpelse i Vesthimmerland og Brønderslev holdt møde med folketingsmedlem Per Larsen (K) om forebyggelsesiniativer i forhold til tobak sol og alkohol.