Det frivillige arbejde holder Knud i gang. Butikken er blevet et fristed, hvor Knud føler sig beriget socialt og menneskeligt. Og så er arbejdet tilmed godt for samvittigheden. Foto: Lone Kindberg
- Da min kone og jeg solgte vores forretning, købte vi et lille hus ude på landet, som vi brugte en del tid på at modernisere. Da den tid var gået, spurgte jeg mig selv; Hvad skal du så lave? Jeg ville ikke bare sidde i min lænestol og så bare blive siddende der, som man jo har set og hørt mange mænd gøre, når først de forlader arbejdsmarkedet. Det er jo ikke et liv. Hverken for dem selv eller for deres omgivelser.
Sådan siger 76-årige Knud Madsen. Efter et langt arbejdsliv med faste rammer skulle han finde noget nyt at tage sig til. Én ting var sikkert: Det skulle være noget aktivt og meningsfyldt.
I 2008 bestemte Knud sig derfor for at byde sin pensionisttilværelse velkommen med frivilligt arbejde – om mandagen og hver ottende lørdag i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik og om onsdagen på det lokale plejehjem.
- Jeg har altid syntes, at sygdom er noget forfærdeligt noget, så jeg ville gerne arbejde for en sygdomsbekæmpende organisation. Og gerne en dansk én, hvor man ved, hvad pengene bliver brugt til, fortæller Knud og tilføjer:
- Jeg vidste, at Kræftens Bekæmpelse havde en genbrugsbutik nede på Nørretorv, så jeg ringede simpelthen derned for at høre, om de manglede sådan en som mig. Og det gjorde de.
Sådan gik det altså til, at Knud blev frivillig i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik, hvor han de sidste 14 år har været tilknyttet butikkens isenkramafdeling.
Eva, Knud og Louise har et godt sammenhold på mandagsholdet. Foto: Frank Nissen
Sammenhold og fristed
At være frivillig på mandagsholdet i genbrugsbutikken er en af de bedste beslutninger, Knud har truffet som pensionist.
- For det første er det jo et godt formål at være med til at skrabe penge sammen til kræftsagen. Det giver en god samvittighed. For det andet er det hyggeligt at komme ud blandt en masse søde og positive mennesker, fortæller Knud og fortsætter:
- Vi har et godt sammenhold med en uformel omgangstone og er gode til at drille hinanden. Butikken er på mange måder også mit fristed. Hvis man for eksempel går og tumler med noget, så er der altid nogle at snakke med. Det er i det hele taget berigende både socialt og menneskeligt.
Ene mand blandt damer
Knud er den eneste mand på holdet, så det hænder, at han ikke altid går med ind til kaffepauserne. For som han ynder at sige:
- Jeg har jo fået tinnitus med al den kvindesnak.
Når Knud siger sådan, så er det selvfølgelig udelukkende kærligt ment. For sandheden er, at han nyder selskabet med de mange kvindelige frivilligkollegaer, og at de kommer rigtig godt overens. Og ellers var han ikke blevet hængende i 14 år.
Knud opfordrer flere mænd til at følge trop og melde sig som frivillige i butikken. Foto: Lone Kindberg
Hvis bare flere mænd vil følge trop
Selv om Knud stortrives som eneste mand, lægger han dog på ingen måde skjul på, at det ærgrer ham, at der ikke er flere mænd, som har fået øjnene op for alle de positive ting, der er forbundet med det at være frivillig i butikken.
- Mænd er ikke nemme at få væk hjemmefra. Og slet ikke hvis de først har fået plantet sig i lænestolen. Det skal være mandepræget, ellers så tror jeg ikke de vil. Og det er en skam. For der er så mange berigende ting ved at være her, som er gode for både krop og sjæl. Det går de jo glip af, siger han og opfordrer flere mænd til at følge trop og melde sig som frivillige i butikken.
Butikken er for nylig blevet omorganiseret, så møblerne har fået en mere fremtrædende rolle. Foto. Lone Kindberg
Det er tilfredsstillende at bruge mine kompetencer
Udover at støtte kræftsagen og komme ud og være social med en masse rare mennesker, så betragter Knud også frivilligarbejdet som god måde at få vedligeholdt sine kompetencer og interesser.
- Min kone og jeg har haft et service- og teltudlejningsfirma i knap 30 år. Så jeg har en del viden om isenkram, som jeg f.eks. kan trække på, når jeg vurderer, hvad tingene skal koste. Jeg har også en masse erfaring med kunder fra tidligere. Det er tilfredsstillende, at butikken kan bruge mine kompetencer, selv om jeg er pensionist, siger Knud.
Da butikken for nylig skulle omorganiseres og måtte holde lukket i tre dage, var det på Knuds opfordring.
- Knud er en gave at have i butikken. Han har en masse gode idéer og pressede på for at få lavet nogle omrokeringer i butikken, blandt andet at få sat møblerne tættere på indgangspartiet, lyder det fra Frank Nissen, butikkens distriktschef.
- Jeg ville gerne gøre det hele mere overskueligt og få de pæne møbler frem, så folk bedre kan se dem. Så vi rokerede rundt på det hele, på nær tøjafdelingen. Med mine øjne syntes jeg også, der stod for meget isenkram, så vi flyttede også hele isenkramafdelingen længere væk fra indgangen, fortæller Knud og tilføjer:
- Du er nødt til at kigge på, hvor kan vi tjene vores penge, og det er møblerne, der er i høj kurs. Og så kan det ikke hjælpe, at min skide kop til en femmer skal stå op ved døren.
Kender du nogle, som kunne have lyst til at blive butiksfrivillig ligesom Knud? Kontakt projektleder Tune Friis på 40 26 16 16 eller skriv til ham på tf@cancer.dk
Læs mere om at være frivillig i genbrugsbutikkerne: Kræftens Bekæmpelses Genbrug