De to nye formålspolitikker sætter en vigtig retning for, hvor Kræftens Bekæmpelse skal hen på centrale indsatsområder. Fotomontage: Kræftens Bekæmpelse.
Med Kræftens Bekæmpelses nye formålspolitikker får vi en endnu stærkere ramme og rettesnor for vores fremtidige arbejde inden for de tre vedtægtsbestemte formål: forskning, forebyggelse og patientstøtte.
Tilbage i juni 2019 besluttede hovedbestyrelsen, at Kræftens Bekæmpelse skulle udarbejde politikker for alle tre hovedområder. Politikkerne skal understøtte realiseringen af Kræftens Bekæmpelses mission om, at færre får kræft, flere overlever kræft og et bedre liv efter kræft.
Der er allerede udarbejdet en politik for forskningsområdet. De to nye formålspolitikker koncentrerer sig derfor alene om forebyggelse og patientstøtte.
Fokus på både patienter og pårørende
Målet med den nye formålspolitik for patientstøtteområdet er at støtte den enkelte kræftramte og skabe forbedringer for alle med kræft ind på livet.
Målet underbygges af tre ambitioner:
- Politikken hedder meget bevidst en politik for patient- og pårørendestøtte – da vores støttetilbud også er til pårørende, og da vi også kræftpolitisk skal tale både patienternes og de pårørendes sag, siger Pernille Slebsager, afdelingschef for Patientstøtte & Frivillig Indsats.
Hun fortæller, at politikken er vigtig, fordi den udgør en ramme og en retning for vores patient- og pårørendestøttearbejde i de kommende år.
- Den skal understøtte og fungere som ledetråd i det arbejde, vi hver dag udfører for at støtte mennesker, der er berørt af kræft og skabe forbedringer for alle med kræft inde på livet. Den er ikke handlingsanvisende i detaljen – men rammesættende, siger Pernille Slebsager.
- Og så er det vigtigt for mig, at politikken også understreger, at patient- og pårørendestøtte er mange ting. Patient- og pårørendestøtte er alt det, vi bidrager med som medarbejdere og frivillige i det direkte møde med mennesker berørt af kræft i vores kræftrådgivninger og på Kræftlinjen, i lokalforeninger, i aktiviteter, fællesskaber m.v., tilføjer hun.
Forebyggelse, der nytter
Politikken for forebyggelse indeholder de elementer, vi i Kræftens Bekæmpelse ser som de mest væsentlige for vores virke nu og et godt stykke ind i fremtiden. Ønsket er, at politikken skal være aktiv og et udgangspunkt for dialog om, hvordan bedre sundhed kan nedsætte risikoen for at få kræft og bidrage til et godt liv under og efter et kræftforløb.
Inden for forebyggelse vil vi de kommende år på tværs af risikofaktorer sætte fokus på fire områder, hvor vi vurderer, at potentialet for forebyggelse af kræft er særligt stort:
- Det er umuligt at tale om at bekæmpe kræft uden at tale om forebyggelse. Vi kender de væsentligste risikofaktorer for kræft og ved, at 4 ud af 10 kræfttilfælde kan undgås. Den nye forebyggelsespolitik indeholder fire stærke ambitioner for, hvordan vi skaber det bedste afsæt for at forbedre sundheden og nedsætte antallet af danskere, der rammes af kræft, som kunne være undgået, siger Mette Lolk Hanak, afdelingschef i Forebyggelse & Oplysning.
- Jeg ser rigtig meget frem til, at vi sammen med vores dygtige frivillige og samarbejdspartnere nu skal i gang med at omsætte ambitionerne til konkrete og effektive forebyggelsesindsatser, tilføjer hun.
Grundig og involverende proces
Frem til godkendelsen af de to nye politikker i hovedbestyrelsen er der gennemført en grundig, involverende proces under ledelse af Patientstøtte & Frivillig Indsats og Forebyggelse & Oplysning.
Mange aktører – både interne og eksterne – har givet input til politikkerne – og hovedbestyrelsen har drøftet den på to møder – herunder haft den på sit årlige seminar med gruppedrøftelse og paneldebat i efteråret.
Læs de to politikker her:
Ingen skal stå alene med kræft
Det nytter at forebygge kræft