Luk

Lokalforeningskonferencen 2022: Nye perspektiver på bestyrelsesarbejdet

’Det gode bestyrelsesarbejde’ var temaet for årets halvdagskonference, der gav over 100 frivillige fra lokalforeningsbestyrelserne mulighed for at hæve sig op i helikopteren for at kigge på de store linjer i bestyrelsesarbejdet. 

1. februar 2022
Nanna Berg, Patientstøtte & Frivillig Indsats

Modelfoto

For mange lokalforeningsfrivillige fylder de daglige konkrete opgaver så meget, at det kan være svært at få tid til at reflektere over den måde, man gør tingene på. Det var der til gengæld tid til på årets digitale lokalforeningskonference, der havde temaet ’Det gode bestyrelsesarbejde’som omdrejningspunkt. Over 100 frivillige bestyrelsesmedlemmer fra lokalforeningerne deltog i halvdagskonferencen bag skærmen.

Mette Wang havde gode bud med på, hvordan man arbejder med bestyrelsesarbejdet i praksis. Foto: Privat

Nye perspektiver på bestyrelsesarbejdet
Mette Wang, konsulent i Center for Frivilligt Socialt Arbejde, præsenterede årets tema ’Det gode bestyrelsesarbejde’, og tog udgangspunkt i fire forskellige vinkler på bestyrelsesarbejdet:

1. Socialt (skabe og fastholde motivation)
2. Organisatorisk (mødeledelse og konflikthåndtering)
3. Kommunikativt (klare rammer og mål for arbejdet)
4. Selvledende (refleksion over egen rolle)

- I har pladsen til låns som bestyrelsesmedlem. Derfor er det vigtigt, I tænker over, hvad I vil huskes for som bestyrelse, sagde hun blandt andet under sit oplæg.

Frivilligchef Maruska La cour Mosegaard og hovedbestyrelsesmedlem Jesper Rotvig Jensen i samtale inden den digitale konference gik i luften. Foto: Nanna Berg

Det var noget, der vakte genklang hos dagens konferencier, hovedbestyrelse- og forretningsudvalgsmedlem Jesper Rotvig Jensen. Han fortalte bagefter, at han synes, det er rigtigt brugbart med et andet perspektiv på bestyrelsesarbejdet end det de fleste bestyrelser kender fra deres hverdag:

- Alle har nogle udfordringer i forhold til forventningsafstemning, uddelegering af opgaver, hvor vil vi hen og hvilken retning skal vi sætte. Oplægget var meget vedkommende, så jeg håber, der sidder mange og tænker, de kan bruge det til noget. Der er mange steder, hvor formændene sidder med de fleste opgaver selv’, sagde han efterfølgende.

Jesper Rotvig Jensen på skærmen under konferencen. Foto: Nanna Berg

Han var også glad for, at Mette Wang satte fokus på anerkendelse og motivation:

’Det kan være meget forskelligt fra lokalforening til lokalforening på hvilken måde man sætter pris på sine frivillige. Der er ikke mange, der sætter sig konkrete mål for, hvad man som bestyrelse skal igennem, og har måske heller ikke en klar plan med, hvad der skal ske resten af året. Derfor må man gå tilbage til forventningsafstemning og forretningsorden. Det glemmer nogle lokalforeninger at bruge’.

Og netop for at bestyrelserne har noget at arbejde videre med derhjemme, havde Mette Vang udarbejdet forskellige øvelser, som bestyrelserne kan bruge konkret i det fremtidige bestyrelsesarbejde i deres forening.

Helen Bernt Andersen gjorde fem nedslag i de bedste kræftnyheder fra 2021, der havde optaget hende mest. Foto: Tomas Bertelsen

De bedste kræftnyheder fra 2021
Det blev også tid til at få et par ord med fra Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen og direktør Jesper Fisker. De fortalte begge om de indsatser og bedrifter, der havde gjort særligt indtryk på dem i løbet af 2021.

Jesper Fisker fortalte også om den flotte rekord for Knæk Cancer, der samlede næsten 170 millioner ind i 2021. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Helen Bernt Andersen fortalte om rekorden for landsindsamlingen, om Stafet For Livet, kommunalvalget og genbrugsbutikkerne. Alle fire områder fik gode ord med på vejen, og der blev også tid til at vise et billede af den nye kræftrådgivning, der stod færdig i år i Aarhus. 

Direktør Jesper Fisker fortalte blandt andet om bedre erstatning til kræftramte asbestofre og om den gode evaluering af Center for Immunterapi, der er blevet etableret med støtte fra Knæk Cancer-midler.

Selvom konferencen blev afviklet digitalt igen i år, lagde det ikke en dæmper på spørgelysten og engagementet. Jesper Rotvig Jensen synes især om muligheden for at tage øvelser med hjem og bruge dem i bestyrelsesarbejdet.

’Det var en god og vedkommende konference, som man kan spejle sig i. Det satte refleksioner i gang og gav anledning til gode diskussioner. Vi har generalforsamlinger snart, og der er bare nogle af de her øvelser, der gør, at vi får et godt afsæt for det nye bestyrelsesarbejde. Der vil øvelserne være gode at have med’, sluttede Jesper Rotvig Jensen.

Hvis du ikke var med på konferencen, men gerne vil have øvelserne fra Mette Wangs oplæg tilsendt, så er du velkommen til at kontakte din områdekonsulent.