Luk

Lyserød Lørdag er for alle

Lyserød Lørdag afholdes i år lørdag den 9. oktober, og der har netop været kickoff-arrangement med nogle de mange frivillige, som arrangerer aktiviteter til gavn for brystkræftsagen. Allerede nu bobler idéerne.

15. juni 2021
ANETTE DIGE KONGSDAM, FUNDRAISING & MEDLEMMER

Der var rigtig god stemning og tid til at udveksle erfaringer og finde på nye idéer til årets kickoff for Lyserød Lørdag. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Sportsevents, løb og gåture, damefrokoster og lyserøde torvedage flankeret af BH-guirlander, balloner, tyl og strikkede bryster. Det er bare et par af de mange flotte og farverige markeringer af Lyserød Lørdag, man til efteråret kan møde over hele landet til gavn for brystkræftsagen.

I år bliver byer pakket ind i lyserøde og pink farver lørdag den 9. oktober, og forberelserne er allerede i gang. De seneste par weekender har omkring 70 frivillige været til digitale og fysiske kickoff-arrangementer, hvor de har udvekslet erfaringer og brainstormet på nye idéer til, hvordan man engagerer erhvervslivet, hvilke aktiviteter man kan lave, og hvordan man kan få flere frivillige med ombord.

En af de stærke og passionerede frivillige kræfter bag Lyserød Lørdag er Sri Sai Das. Han er med til at arrangere Lyserød Lørdag i Birkerød, formand for Kræftens Bekæmpelse lokalafdeling i Rudersdal og nykåret modtager af Frivilligprisen 2020 i Rudersdal kommune. Sri Sai Das har et stort lyserødt hjerte, og han var med til Lyserød Lørdag fra start af.

Sri Sai Das har været med til Lyserød Lørdag fra start af og får stadig nye idéer. Foto: Fundraising & Medlemmer.

- Jeg synes, det er vigtigt at hjælpe, der hvor man kan, siger Sri Sai Das. 

Tilbage i 2008, hvor Lyserød Lørdag for første gang så dagens lys i Danmark, var der ingen drejebog eller vejledning til, hvordan man strikkede sådan en event sammen. Das startede derfor fra bunden og formede Lyserød Lørdag undervejs – helt i sin egen ånd, og med støtte fra en håndfuld andre trofaste lyserøde frivillige i lokalområdet.

- Vi vidste egentlig ikke, hvordan vi skulle gribe det an, men vi ville bare lykkes, for der var virkelig brug for at sætte fokus på brystkræftsagen, der på det tidspunkt stadig var meget tabu omkring, siger han.

I dag er Lyserød Lørdag en lige så sikker begivenhed i Birkerød som årets juletræstænding og Sankt Hans. Eventen er vokset fra at involvere enkelte erhvervsvirksomheder til at tælle stort set hele byen, og der er aktiviteter for alle borgere i alle aldre. Både Danboligs årlige Lyserød Lørdag-løb, ansigtsmaling, hårfletning og fiskedam for børn, tombola, kaffevogn og muligheden for at 'klappe en hel hund for en halv hund'.

Das har ingen planer om at stoppe arbejdet med Lyserød Lørdag foreløbigt.

- Jeg bliver ved lige så længe, jeg kan, siger han, og i år har han allerede flere nye ideer til kreative og lyserøde events på tegnebrættet.

Alle kan være med
Og det er det, Lyserød Lørdag kan. Man kan blive ved med at finde på, udvikle og justere op og ned, så man får præcis den Lyserød Lørdag, man drømmer om. Alle kan være med og bidrage med det, de er bedst til.

Modsat Das, der har været med helt fra Lyserød Lørdags spæde start, så er Bente Bækvad og Edina Jahic helt nye arrangører på Lyserød Lørdag. Selvom de er vidt forskellige, og der er mange år mellem dem, så glæder sig begge til sammen at trække i den lyserøde arbejdstrøje og gøre, hvad de kan, for at Lyserød Lørdag skal blive en succes i Næstved, hvor de begge er en del af lokalforeningen.

Edina er 27 år og uddannet socialrådgiver. En af hendes ambitioner er at få flere yngre frivillige med på holdet. Hun tror, at mange unge er bange for, at de ikke slår til, men det er vigtigt at huske, at man selv er med til at bestemme og sætte baren for, hvor meget eller hvor lidt, man vil engagere sig, påpeger hun.

- Du kan være med der, hvor du er bedst, og der er opgaver til alle samtidig med, at vi er fælles om det, siger Edina Jahic.

Som socialrådgiver ønsker hun også at være med til at sprede budskabet omkring brystkræft og forebyggelse.

- Alle kan få brystkræft, og det er derfor vigtigt at holde sig informeret. Den information vil jeg gerne bidrage med, uddyber hun.

Hop ud i det
Bente Bækvad er pensionist og har med masser af gå-på-mod taget frivilligrollen på sig, da det giver hende følelsen af at kunne bruges til noget vigtigt, selvom hun ikke længere er på arbejdsmarkedet.

- Som frivillig er man med til at gøre noget godt for andre og ikke kun sig selv. Vi kender alle nogen, der har haft kræft, og det er vigtigt at bidrage, så vi kan blive ved med at forske og hele tiden blive klogere på sygdommen, forklarer Bente Bækvad.

Hendes opfordring til andre, der går med tanken om at melde sig som frivillig, enten på Lyserød Lørdag eller i en anden sammenhæng, er:

- Det vigtigste er lysten til at gøre en forskel, også selvom man fra start ikke ved, hvad man kan bidrage med, det er nemlig aldrig for sent at engagere sig. Hop ud i det!, opfordrer hun.

Hvis du også har lyst til at blive en del af Lyserød Lørdag, kan du læse mere her: 

Lyserød Lørdag

FAKTA om Lyserød Lørdag

  • Lyserød Lørdag startede i 2008 og er en event under Støt Brysterne-kampagnen

  • 1 ud af 9 kvinder får brystkræft

  • Hvert år rammes ca. 5.000 kvinder af sygdommen

  • 97 pct. lever efter 1 år

  • 88 pct. lever efter 5 år

  • Overlevelsen efter diagnosen brystkræft er forbedret gennem de seneste 15-20 år