Luk

Navigatorer fra hele landet mødtes til inspirationsdag

For første gang har de frivillige navigatorer i Kræftens Bekæmpelse været samlet til en fælles inspirations- og temadag. I deres frivillige arbejde støtter navigatorerne socialt sårbare kræftpatienter, og på inspirationsdagen fik de mulighed for at dele erfaringer og sparre på tværs af landet.

2. december 2019
FORENING & FRIVILLIGE

Der var god stemning da 60 navigatorer samledes til inspirations- og motivationsdag. Foto: Camilla Faldt Thomsen.

Det strømmede ind med frivillige, da der var Navigatordag på Strandboulevarden mandag d. 18. november 2019. I alt var 60 frivillige navigatorer fra hele landet med, og det er første gang, at så mange er samlet på en gang.

Formålet med dagen var at give de frivillige i Navigatortilbuddet et større indblik i Kræftens Bekæmpelse som organisation, at sætte fokus på temaet social ulighed og at give navigatorer og koordinatorer mulighed for at møde hinanden og sparre på tværs af landet.

Fast tilbud i rådgivningerne
Navigatortilbuddet er udviklet til at hjælpe socialt sårbare kræftpatienter, som mangler ressourcer til at håndtere sygdomsforløbet på egen hånd. Navigatoren tager med til samtaler på sygehuset og hjælper med at skabe overblik i kræftforløbet.

Navigatortilbuddet startede som et pilotprojekt i udvalgte byer og blev senere landsdækkende med støtte fra Knæk Cancer-midler. Siden starten af 2019 har det været et fast tilbud i rådgivningerne. Det glædede Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, der bød velkommen til Navigatordagen og fortalte om Kræftens Bekæmpelses arbejde, organisering og økonomi. Han har en klar forventning om, at Navigatortilbuddet også fremover er en integreret del af Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud. Som Jesper også understreger i sin klumme på Kræftens Bekæmpelses intranet:

- Nu har vi heldigvis fundet økonomi til at sikre en mere stabil drift, og det er både mit håb og min forventning, at Navigatortilbuddet også fremover er en integreret del af Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud. Og det skal det være, netop fordi navigatorerne gør en forskel for de patienter, der ikke endnu har nydt tilstrækkeligt godt af den positive udvikling, vi har set på kræftområdet igennem de sidste 15 år, sagde Jesper Fisker.

Fokus på ulighed i sundhed
Der var også oplæg fra bl.a. Morten Sodemann, der er overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital, og desuden professor på Klinisk Institut ved Syddansk Universitet. Han fortalte om de vanskeligheder i sundhedsvæsenet, sårbare patienter står over for ift. at forstå information, tale med sundhedspersonale og vigtigheden af, at have nogen at dele sine tanker og oplevelser med i et sygdomsforløb.

Om eftermiddagen var der fokus på det kommende arbejde med pejlemærket ’Mindre ulighed i kræft’, hvor navigatorerne ud fra deres erfaringer drøftede barrierer og mulige løsninger til at skabe bedre vilkår for socialt sårbare patienter.

Om Navigatortilbuddet:
Navigatortilbuddet er udviklet med det formål at støtte socialt sårbare kræftpatienter, som mangler ressourcer til at håndtere deres sygdomsforløb på egen hånd. Kræftpatienter får i Navigatortilbuddet tilknyttet en frivillig navigator, som tager med til samtaler på sygehuset og hjælper med at skabe overblik i kræftforløbet.