I Danmark får pigerne tilbud om HPV-vaccination, når de fylder 12 år, og HPV-vaccination har været en del af børnevaccinationsprogrammet siden 2009. Modelfoto: Colourbox.
Den første HPV-vaccine blev godkendt i 2006, og en række undersøgelser har allerede vist, at vaccinen mindsker risikoen for alvorlige forstadier til livmoderhalskræft.
Livmoderhalskræft tager lang tid om at udvikle sig, og derfor har vi måttet vente på at se HPV-vaccinens effekt på selve kræftsygdommen. De resultater er her nu. Danske forskere kan som nogle af de første i verden vise, at risikoen for livmoderhalskræft er markant mindre for kvinder, der er blevet HPV-vaccineret, før de fyldte 20 år.
Og det er stort, siger Susanne Krüger Kjær, der er forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og overlæge og professor ved Rigshospitalets gynækologiske afdeling og Københavns Universitet.
- HPV-vaccinens effekt er klart dokumenteret i kliniske studier, hvor alt er meget vel-kontrolleret. I den nye undersøgelse kan vi se, at kvinder i den generelle befolkning, der har fået vaccinen, har en markant lavere risiko for livmoderhalskræft sammenlignet med kvinder, der ikke har fået vaccinen. Det er et fantastisk godt resultat, og vi tror på, at kombinationen af HPV-vaccination og screeningsprogrammet for livmoderhalskræft rent faktisk kan føre til, at vi stort set kan udrydde livmoderhalskræft i Danmark, siger Susanne Krüger Kjær.
Læs om svensk forskning blandt HPV-vaccinerede piger:
HPV-vaccinerede piger har langt mindre risiko for livmoderhalskræft
Stort studie blandt næsten 900.000 kvinder
Den nye undersøgelse omfatter næsten 900.000 kvinder i Danmark, som var 17-30 år i 2006-2019. Af disse var næsten 40 pct. HPV-vaccineret, før de fyldte 17 år.
Resultaterne viser, at sammenlignet med uvaccinerede kvinder, så havde de kvinder, der blev vaccineret før 17 års-alderen, 86 pct. lavere risiko for livmoderhalskræft. Kvinder, der blev vaccineret som 17-19-årige, havde 68 pct. mindre risiko for livmoderhalskræft.
Når det gælder de kvinder, der var i 20’erne, da de blev vaccineret, er billedet mindre tydeligt. Det betyder dog ikke, at vaccinen ikke virker for ældre kvinder, siger Susanne Krüger Kjær.
- De ældste kvinder i undersøgelsen er ikke blevet vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet, og en del af dem kan have valgt at få vaccinen, fordi de havde en særlig risiko for at få livmoderhalskræft, f.eks. fordi de allerede havde fået konstateret forstadier til livmoderhalskræft. Resultatet understreger, at pigerne helst skal vaccineres i en tidlig alder, og at noget af det bedste, man kan gøre for sin datter, er at tage imod tilbuddet om HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet, siger Susanne Krüger Kjær.
Ny vaccine beskytter endnu mere
I Danmark får pigerne tilbud om HPV-vaccination, når de fylder 12 år, og HPV-vaccination har været en del af børnevaccinationsprogrammet siden 2009. I løbet af årene er der brugt forskellige vacciner i vaccinationsprogrammet, og de kvinder, der medvirker i den nye undersøgelse, er vaccineret med en vaccine, der beskytter mod færre typer af HPV end den såkaldt nivalente vaccine, der blev indført i vaccinationsprogrammet i 2017.
- De ‘gamle’ vacciner beskyttede først og fremmest mod HPV16 and HPV18, som også er årsag til omkring 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Den nivalente vaccine beskytter mod i alt ni typer af HPV, så håbet er, at vi kan komme op på at forebygge næsten 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft ved vaccination, siger Susanne Krüger Kjær.
Den nye undersøgelse er offentliggjort i det velansete videnskabelige tidsskrift Journal of the National Cancer Institute:
Link til den videnskabelige artikel:
Journal of the National Cancer Institute
FAKTA OM HPV OG LIVMODERHALSKRÆFT:
FAKTA OM HPV-VACCINATION I DANMARK:
• Det danske børnevaccinationsprogram tilbyder gratis HPV-vaccination af både piger og drenge, når de fylder 12 år
• Pigerne er blevet tilbudt HPV-vaccination siden 2009. Drengene kom med i vaccinationsprogrammet i 2019
• HPV er årsag til række kræftformer ud over livmoderhalskræft, nemlig kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer. Hos mænd kan HPV forårsage peniscancer, og HPV kan desuden hos begge køn være årsag til analkræft og mund-svælgkræft
Læs mere på: Stop HPV - bliv vaccineret