Luk

Nyt senfølgenetværk: ”Vi har ramt et sted, hvor der har manglet noget”

Et nye senfølgenetværk skal gøre tidligere kræftramte klogere på deres senfølger. Mette Lillesø, der står bag initiativet, håber, at netværket kan give andre den information, hun selv manglede.

16. juni 2023
Af Rikke Steenbech, Patientstøtte og Frivillig Indsats
Mette Lillesø og Karin Sivebæk står i spidsen for et nyt senfølgenetværk. De har begge oplevet, hvor stor betydning det har at dele erfaringer med hinanden, og de håber, det nye netværk kan være med til at give andre samme oplevelse. Foto: Privat

Mette Lillesø og Karin Sivebæk står i spidsen for et nyt senfølgenetværk. De har begge oplevet, hvor stor betydning det har at dele erfaringer med hinanden, og de håber, det nye netværk kan være med til at give andre samme oplevelse. Foto: Privat

Da Mette Lillesø for et år siden var til foredrag hos Senfølgeforeningen, var der pludselig en masse spørgsmål, der blev besvaret. Mette Lillesøs træthed, søvnbesvær og smerter i knoglerne skyldtes senfølger efter hendes kræftforløb. En information der aldrig var nogen, der havde delt med hende.  

- Jeg blev bare så overrasket over, hvilke senfølger der faktisk findes. Jeg har selv mange af dem, men der er bare aldrig blevet sat ord på, at det er senfølger. Så det gik op for mig, at meget af dét, jeg egentlig har døjet med, er senfølger efter kræft, siger Mette Lillesø, der er næstformand i Viborg lokalforening.

Det blev startskuddet til et nyt senfølgenetværk, som Mette Lillesø sammen med sin makker Karin Sivebæk, der er bestyrelsesmedlem i Viborg lokalforening, står i spidsen for.

Folk kan spejle sig i hinanden
Mette Lillesø har haft brystkræft og har i dag været i kræftfri i fem år. Hun kan i dag ikke arbejde fuldtid grundet sine senfølger.

Gennem sit kræftforløb mødte hun andre i samme situation, og sammen dannede de en firemands gruppe, som stadig ses i dag – fem år efter. Det er glæden ved selv at have et netværk at trække på, som Mette Lillesø ønsker, at andre skal opleve.

- I netværket prøver vi at sætte folk sammen i mindre grupper, så de kan danne nogle netværk, hvor venskaber måske kan udvikle sig på sigt. På et tidspunkt bliver familien nemlig fyldt op af at høre på en, så det med at udveksle erfaringer med andre, er meget vigtigt for os, siger Mette Lillesø.

Ifølge Mette Lillesø er målet med netværket at skabe et rum, hvor folk kan tale med andre, som de kan spejle sig i, og føle de går derfra med brugbar viden om senfølger.

”Vi har ramt et sted, hvor der har manglet noget”
Allerede til første møde i senfølgenetværket blev der vist stor interesse. Hele 36 mennesker dukkede op. Det var en del flere end de fem til syv deltagere som Mette Lillesø og Karin Sivebæk havde regnet med.

- Vi blev helt overrasket over, at der kom så mange. Det betød, at vi måtte sadle lidt om i vores plan. Men det er dejligt, at der kom så mange, fordi det viser, at vi har ramt et sted, hvor der har manglet noget, siger Mette Lillesø.

Mette Lillesø har selv måtte opsøge hjælp til at håndtere senfølger som søvnbesvær og smerter i knogler. Ifølge Mette Lillesø kan det manglende fokus muligvis hænge sammen med, at overlevelse efter kræft til tider vurderes som et succeskriterie, og at der derfor ikke bliver gået i dybden med, hvad der kan følge efter.

- Jeg tror, det har noget at gøre med, at vi i statistikken er kommet over på den anden side, og at det er en succes i sig selv. Dem er vi heldigvis flere og flere af, men vi er også mange, der kommer ud med følger, som måske bliver undervurderet lidt en gang imellem, siger Mette Lillesø.

Med skuldrene sænket
Netværket har indtil videre afholdt to møder og planen er, at netværket skal mødes en gang om måneden.

Det er Mette Lillesø og Karin Sivebæks ambition, at deltagerne skal have indflydelse på, hvad møderne skal handle om, så alle bliver klogere på, hvordan de tackler deres senfølger bedst muligt.

- Der kan godt stå en fagperson og fortælle om senfølger, men man skal ikke tage fejl af, hvad folk kan give hinanden, siger Mette Lillesø.

Hun håber, at deltagerne kommer til at gå fra netværksmøderne med brugbar viden, sænkede skuldre og lidt mere energi end da de kom.

1

Kommentarer

Mette Brath

Mette Brath Må vi dele artiklen i Hjørring?

19. juni 2023 10:32