Luk

Ønsket om en røgfri fremtid samler danskerne

Skal der ananas på pizza? Og er det bedst at sove nøgen? En ny kampagne, speaket af Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, slår fast, at vi kan være uenige om meget, men ikke om en røgfri fremtid - 9 ud af 10 ønsker ikke at give tobakken videre til næste generation.

16. november 2020
LOUISE WOHLLEBE, FOREBYGGELSE & OPLYSNING

Vi danskere kan være uenige om meget. Men vi er enige om ikke at give tobakken videre til næste generation. Sådan lyder budskabet i en ny kampagne fra Røgfri Fremtid.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har spurgt danskerne om det, vi ikke kan blive enige om. Skal der smør under leverpostej? Hvilken vej skal snippen på toiletrullen vende? Resultaterne viser, at vi er nogenlunde delt på midten over de selv de mindste ting i livet. Der er dog én afgørende ting, vi er helt enige om: Børn og unge skal ikke ryge. Knap 9 ud af 10 dansker støtter målet om ikke at give tobakken videre til næste generation.

- Der er meget, vi kan være uenige om. Men når det handler om, at børn og unge ikke skal ryge, står vi sammen. Med så mange uenigheder er det virkelig værd at fejre, når vi er enige, og det er vi helt tydeligt, når det gælder ønsket om en røgfri fremtid for den næste generation. Den brede opbakning er afgørende, hvis ønsket skal blive til virkelighed, siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden.

Sammen med Kræftens Bekæmpelse præsenterede TrygFonden i 2017 partnerskabet Røgfri Fremtid, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Danskerne er enige: Børn og unge skal ikke ryge
Mens politikerne på Christiansborg i disse uger er i fuld gang med at forhandle en national plan mod børn og unges rygning, har Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden søsat en landsdækkende kampagne, der sætter fokus på opbakningen til en røgfri fremtid. 

- Når man følger debatten om tobak i medierne, kan man godt få det indtryk, at der er stor uenighed. Men det er der ikke, når det gælder rygning blandt børn og unge. Ønsket om en røgfri fremtid kan samle stort set alle danskere på tværs af skel. Det er vigtigt at huske, især nu, hvor vi står over for afgørende lovændringer, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Plan mod børn og unges rygning indeholder en række initiativer, der skal gøre det sværere for børn og unge at tænde den første cigaret, bl.a. neutrale cigaretpakker, tobak under disken og røgfri skoletid.

Fra mandag den 16. november kan vores kampagnefilm ses på sociale medier. Del filmen fra Røgfri Fremtids Facebook, hvis du er én af de ni!

Se også her, om du er enig med flertallet af danskerne:

Må der komme ananas på pizza?
• Ja: 55 pct.
• Nej: 36 pct.

Skal der smør under leverpostej?
• Ja: 24 pct.
• Nej: 64 pct.

Hvilken vej skal snippen på toiletrullen vende?
• Ud i rummet: 69 pct.
• Ind mod væggen 18 pct.

Er overen eller underen bedst?
• Overen: 33 pct.
• Underen: 41 pct.

Må man tisse i brusebadet?
• Ja: 52 pct.
• Nej: 39 pct.

Se på Røgfri Fremtids hjemmeside, hvad vi ellers er uenige om:

Der er et splittet land - Røgfri Fremtid