Luk

Patientansvarlig læge – nyt postkort til patienterne

Patienter møder mange fagpersoner, når de er på sygehuset. Sådan må det være med et specialiseret sundhedsvæsen. Men netop derfor kan patienten med god grund forvente, at der er én bestemt læge, som følger dem og har et overordnet ansvar for deres sygehusforløb. Det er det, man kalder den patientansvarlige læge. Ikke alle patienter kender til den patientansvarlige læge og derfor har Kræftens Bekæmpelse lavet et postkort til patienterne om den patientansvarlige læge. Postkortet skal gøre kræftpatienterne opmærksomme på, at de skal efterspørge, hvem der er deres patientansvarlige læge i fald sygehuset ikke af sig selv sørger for at knytte kontakt.

24. februar 2022
IB LINDSTRØM, PATIENTSTØTTE OG FRIVILLIG INDSATS

For at sikre, at patienterne oplever sammenhængende sygehusforløb blev det én af hovedanbefalingerne i Kræftplan IV, at 90% af kræftpatienterne skulle opleve at have en patientansvarlig læge under deres sygehusforløb.

Den øgede centralisering og specialisering af kræftbehandlingen betyder, at behandlingsforløb hyppigere end tidligere går på tværs af afdelinger og sygehuse, og den patientansvarlig læge skal være med til at fremme patienternes oplevelse af sammenhæng, koordinering og tryghed i deres behandlingsforløb.

Postkort minder patienterne om at de skal spørge

Som udgangspunkt sørger sygehuset for, at kræftpatienterne har en navngiven patientansvarlig læge. Men det sker ikke altid, og patienterne kender ikke altid til denne mulighed og ved måske heller ikke, hvad de kan bruge den patientansvarlige læge til. Derfor er tiden inde til et fremstød, som hjælper kræftpatienterne med at være opmærksomme på, at de skal have en patientansvarlige læge. Og at den patientansvarlige læge skal stå til rådighed, hvis pa­tienten søger afklaring på noget i forbindelse med sit udrednings- og behandlingsforløb.

Fremstødet består af postkort, som minder patienterne på, at de skal have en patientansvarlig læge i deres sygehusforløb. Postkortet er lavet fordi det som nævnt nogle gange er således, at patienten eller en pårørende selv må efterspørge kontakten til den patientansvarlig læge. De enkelte sygehuse og afdelinger har nemlig ikke altid fået implementeret ”patientansvarlig læge” på en måde, så hver patient pr. automatik møder sin patientansvarlige læge.

Postkortene skal være så mange steder som muligt

Regionsudvalgene arbejder allerede med den her sag, men kan fortsat, når de mødes med regionens politikere, eller kontaktes af kræftramte eller pårørende, sikre, at der er opmærksomhed på dette vigtige tilbud.

Det er i øvrigt ikke kun regionsudvalgene men også flere lokalforeninger rundt om i landet, som har påtaget sig at orientere kræftpatienter og pårørende om den patientansvarlige læge. En af dem er Thisted lokalforening.

Poul Hvass fra Thisted lokalforening forklarer: ”Vi tager postkortene med til de arrangementer lokalforeningen deltager i og de steder vi i øvrigt kommer. Blandt andet sørger vi for, at postkortene ligger ude i de kommunale rehabiliteringstilbud og hos de praktiserende læger, hvor vi forventer, der kommer borgere, som skal vide, at man under et sygehusforløb, skal have en patientansvarlig læge”. 

Og det er prisværdigt, at blandt andet lokalforeningen i Thisted yder den indsats. For postkortene skal ud til så mange som muligt. Så jo flere steder kræftpatienter og pårørende kommer til at støde ind i postkortene, jo større er sandsynligheden for, at en høj andel af kræftpatienterne ender op med at efterspørge en patientansvarlig læge under deres sygehusforløb.

4

Kommentarer

Jonna Nymann Pedersen

Jonna Nymann Pedersen Rigtig god idé. Kan man rekvirere kortene?

24. februar 2022 15:00

Anne Lund Helt enig i det er en god ide - og jeg spørger også ligesom Jonna hvordan man får dem?

24. februar 2022 16:51

Lisbeth Høeg-Jensen Hej, de trykte postkort er fordelt til de fem regionale områdekontorer, som har opgaven med at fordele dem videre ud i regionens kræftrådgivninger. Så kontakt et af områdekontorerne (se kontaktoplysninger på områdekontorerne her:   https://www.cancer.dk/om-os/kontakt/omraadekontorer/) eller hør i den lokale rådgivning, som også gerne  skulle have postkortene. Hilsen Lisbeth

25. februar 2022 13:45

Anne Lund tjah - måske burde vi være kontaktet? men så må vi frivillige selv gøre det

9. marts 2022 20:12