Den sidste del af årets repræsentantskabsmøde blev holdt som et livemøde lørdag den 8. maj, hvor de delegerede deltog hjemmefra. Foto: Kræftens Bekæmpelse.
Vores altid veloplagte præsident, Lykke Friis, startede med at byde velkommen fra lokalerne på Strandboulevarden, hvor mødet blev sendt fra. Med sig havde hun sin nye hund, Konrad, der blev vist frem ved velkomsttalen, som foregik i det, der til dagligt huser kantinen for medarbejderne.
Hun præsenterede ’Idéernes træ’, som var et stort træ i karton med tykke ’grene’, hvor deltagerne mødet igennem kunne sætte gode idéer på ved hjælp af grønne ’blade’.
Helen Bernt Andersen faldt straks for Lykke Friis' nyeste familiemedlem, 'first dog' Konrad. Foto: Kræftens Bekæmpelse.
Lykke Friis opfordrede deltagerne til at sms’e ind eller sende en mail med deres idéer til at styrke kræftsagen. De blev efterfølgende skrevet på bladene og sat på træet.
Stort skulderklap til det frivillige arbejde
Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen bød derefter velkommen og takkede alle frivillige rundt omkring i lokalforeningerne. Hun var imponeret over, hvordan I lokalt har arbejdet med de forskellige indsatser i en tid, hvor fysisk fremmøde ikke har været helt let at håndtere.
- Vi har opnået flotte resultater, både regionalt, lokalt og landsdækkende, i en tid, der har været præget af corona. Frivillige har været rigtig gode til at tage praktiske sikkerhedsregler ift. det frivillige arbejde, understregede hun.
Helen var desuden glad for, at samtaleugen forud for mødet var gået så godt. Hun takkede for de mange idéer og spørgsmål og den store lyst blandt deltagerne til at komme i gang med de politiske fokusområder.
Læs en artikel om samtaleugen her:
’Et digitalt møde kan være som at have gæster derhjemme’
Sundhedsministeren er meget optaget af kræftsagen
Årets gæstetaler var sundhedsminister Magnus Heunicke. Han roste Kræftens Bekæmpelses arbejde med at sætte rygning på den politiske dagsorden, som har været medvirkende til, at der nu er vedtaget en national handleplan mod børn og unges rygning.
- Nu begynder vi at se, at der sker noget: Tobakken er kommet væk fra hylderne i butikkerne, der er blevet indført røgfri skole som lovkrav, og der er kommet højere priser på tobak, sagde han i sin videotale.
Det er interessant for Kræftens Bekæmpelse at høre, hvad sundhedsministeren siger om kræftsagen i sin tale. Foto: Kræftens Bekæmpelse.
Magnus Heunicke takkede også de frivillige i lokalforeningerne for at sætte fokus på tobaksforebyggelse lokalt og kvitterede samtidig for en rigtig god landsindsamling, og så løftede han sløret for sine tanker om social ulighed, og om hvordan der fremadrettet også bør arbejdes politisk med at begrænse indtaget af alkohol blandt unge.
Jonna Pedersen, næstformand i Randers Lokalforening, lagde mærke til de pæne ord om det frivillige arbejde i Kræftens Bekæmpelse.
Jonna Pedersen fra Randers Lokalforening er glad for de anerkendende ord fra sundhedsministeren. Foto: Privat.
- Jeg var rigtig glad for indslaget med Magnus Heunicke. Jeg kunne godt lide, at han havde fokus på social ulighed i sundhed, det synes jeg er vigtigt. Jeg kunne også godt lide, han anerkendte det frivillige arbejde. Han påskønner vores arbejdsindsats, fordi det i sidste ende er med til at højne overlevelsen i kræft, siger Jonna Pedersen.
Flot resultat for årets landsindsamling
Administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, var næste indslag på programmet, og han fortalte om foreningens økonomi, der ser fornuftig ud, til trods for at indtægterne er faldet med ca. 75 millioner kroner pga. corona. Han var derfor ekstra godt tilfreds med resultatet af Landsindsamlingen i år, der slog ny rekord.
- 41 millioner kroner er indsamlet. Alle frivillige, alle lokalforeninger, har knoklet, og der har været flere digitale indsamlinger i år end nogensinde før, fortalte Jesper Fisker.
Så var det tid til det første af flere underholdende indslag, som var Susanne Ulk, medlem af hovedbestyrelsen og regionsudvalget i Region Sjælland samt formand for Faxe Lokalforening, der i en flot, bordeauxrød kjole dansede en vals med professionel danser René Christensen.
De to dansede også sammen til sidste års ’Vild med dans – Knæk Cancer’-show, hvor tre nydansere med kræft tæt inde på livet samlede et millionbeløb ind ved at danse. Senere var det deltagerne i repræsentantskabsmødet hjemme i stuerne, der skulle op og prøve kræfter med dansen.
Efter dansen holdt Gitte Laub, chefkonsulent i Forebyggelse & Oplysning, et oplæg om overvægt og kræft. Overvægt er den anden største årsag til kræft, og derfor vigtig at sætte fokus på ift. forebyggelse.
Susanne Ulk og René Christensen på dansegulvet. Foto: Kræftens Bekæmpelse.
Motionen fortsatte derefter på en mere seriøs note, da deltagerne skulle ud på en ’walk and talk’ med deres nærmeste medfrivillige. Lykke Friis instruerede deltagerne derhjemme i at afholde en ’walk and talk’ telefonisk. Man kunne f.eks. tale om nye idéer til ’Idéernes træ’, foreslog hun.
Efter en kort pause, hvor vi fik lov at se, hvordan en rumba skal danses, var der temaoplæg af Johnni Hansen, seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse. Han talte om asbest, og hvordan Kræftens Bekæmpelse har arbejdet for bedre erstatninger til kræftpatienter. Johnni Hansen roste også de lokale frivillige for at være med til at løfte asbestdagsordenen lokalt.
Børn og unge som pårørende til kræftramte
Netop lokalforeningernes gode arbejde var omdrejningspunktet i næste indslag, der handlede om børn og unge som pårørende til kræftramte. Der blev vist en film, hvor forskellige frivillige fra lokalforeningerne fortalte om, hvordan de arbejder med at få sat kræftsagen på den politiske dagsorden lokalt.
Noget af det, der stod stærkest for Liva Justesen, formand for Greve Lokalforening, var en ung pige, der havde kræft tæt inde på livet:
- Jeg lagde mest mærke til den unge pige. Den rolle, hun havde, gjorde indtryk og var meget vedkommende og rørende med de pårørende. Det talte jo lige ind i vores politiske tema om børn og unge som pårørende her til kommunalvalget 2021, siger hun.
Oplægget om børn og unge som pårørende gjorde indtryk på Liva Justesen fra Greve Lokalforening. Foto: Privat.
Ulla Witt, formand for Faaborg-Midtfyn Lokalforening, har også fået gode idéer til det videre arbejde med børn og unge som pårørende.
- Indlægget om unge og sorg var godt og gav mig gode idéer. Vi er ved at gøre at klar til møde med lokalpolitikerne i Faaborg-Midtfyn om det emne. Vi vil gerne have dem i tale, fordi vi synes, hele området skal have et løft, fortæller hun.
Så var det tid til at løfte sløret for resultaterne af afstemningen i repræsentantskabet. Lars Christiansen blev genvalgt som vicepræsident, de politiske fokusområder forlænget til 2022, og en stigning i medlemskontingentet for 2022 godkendt, så et personligt medlemskab fremover koster 400 kr. (265 kr. for pensionister/studerende), og et familiemedlemskab koster 600 kr. (375 kr. for pensionister/studerende).
De øvrige punkter på dagsordenen blev også godkendt. Og så var det tid til at løfte sløret for, hvem der er valgt til hovedbestyrelsen. Læs mere her:
Fire nye medlemmer valgt ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse
Formand Helen Bernt Andersen takkede for genvalget og sendte en stor tak til de afgående medlemmer af hovedbestyrelsen.
Det bragte smil på læberne og stor forundring, da Henrik Svanekjær tryllede og læste tanker under det afsluttende underholdende indslag. Foto: Kræftens Bekæmpelse.
Deltagerne tog vigtig motivation med fra mødet
Fundraising var på programmet i dagens sidste temaoplæg. Oplægget fik rosende ord med på vejen fra deltagerne i repræsentantskabsmødet.
Lena Clausen fra Odsherred Lokalforening fik meget ud af repræsentantskabsmødet. Foto: Privat.
I en kort film fortalte frivillige om fællesskaber i det lokale, og om at det nytter, at man rykker sammen. Det styrker opbakningen til kræftsagen, at lokalforeningerne er synlige, og at der foregår så mange fundraisingaktiviteter i lokalsamfundene.
Flere af deltagerne var efterfølgende enige om, at repræsentantskabsmødet fungerede som en saltvandsindsprøjtning og en stærk motivationsfaktor for det videre arbejde i lokalforeningerne.
- Ind imellem kan jeg godt blive fanget af tanken: Nytter det noget? Et repræsentantskabsmøde minder os om, at det nytter noget, og at det er godt, vi er her. Derfor siger jeg til de nyvalgte i Randers, at de bare skal kæmpe, fortæller Jonna Pedersen.
Lena Clausen, formand for Odsherred Lokalforening, var også glad for den gode information, hun fik undervejs på mødet. Hun roser underholdningen, og mener, at mødet teknisk fungerede godt.
Ulla Witt fra Faaborg-Midtfyn Lokalforening har fået god inspiration. Foto: Privat.
Efter sidste underholdende indslag, hvor tankelæseren og tryllekunstneren Henrik Svanekiær imponerede med at læse Helen Bernt Andersen og Jesper Fiskers tanker om tal, takkede Lykke Friis for et godt repræsentantskabsmøde.
Alle håber på, at 2022 bliver et fysisk møde, men Ulla Witt synes alligevel, at mødet havde været en stor succes trods det digitale format.
- Jeg er fuld af respekt for, at man kan lave en eftermiddag, der fungerer så godt. Der var god afveksling i indlæggene, og så er det godt at have noget underholdning, der bryder ind imellem. Det var fint bundet sammen, afslutter Ulla Witt.
Der var i alt omkring 200 deltagere, som fulgte med i livemødet hjemme foran pc’en.
Der blev hængt masser af gode idéer på 'Idéernes træ' i løbet af dagen. Foto: Kræftens Bekæmpelse.