Luk

Skal du være med til Stafet For Livet?

Stafet For Livet er i fuld gang og der bliver afholdt stafetter helt frem til 11. september. En del steder har halvandet år med corona dog sat sit præg på antallet af tilmeldte. Derfor kan du gøre en forskel ved at bakke op om din lokale stafet. 

16. august 2021
KATINKA AGGER, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS

Sådan her så det ud ved Stafet For Livet i Rødovre før corona. Flere af sensommerens stafetter er næsten tilbage til normalen. Andre steder er stafetterne stadig helt eller delvist digitale.

Stafet For Livet handler om at fejre fællesskabet og livet, at mindes dem, vi har mistet til kræft, og at give håb til dem, der kæmper. I år løber i alt 66 stafetter af stablen frem til 11. september, og i skrivende stund er der stadig 38 stafetter rundt omkring i landet, som du kan deltage i her i sensommeren.

Nogle stafetbyer har måttet planlægge i en tid, hvor genåbningen stadig var usikker. Det betyder, at flere af sensommerens stafetter er en kombination af fysisk og digital stafet, så man flere steder kan vælge at løbe eller gå sin egen rute og registrere kilometerne via Stafet For livets app. 

Den løsning har de for eksempel valgt i Nødebo, hvor de starter med en uges ‘virtuel’ stafet fra den 21. august og frem til den 28. august kl 11, hvor den traditionelle fysisk stafet går i gang. Men det digitale islæt handler også om andet end restriktioner.

- Vi havde så stor succes med vores virtuelle stafet sidste år, at vi har valgt at gentage den i år. Vi er en lille by, der ligger ud til Esrum Sø, og sidste år fik vi mange nye deltagere fra nær og fjern – deltagere som måske ikke ville dukke op i Nødebo. Dem vil vi ikke miste, og derfor kan man løbe, gå, cykle eller ro, hvor man vil i løbet af vores virtuelle stafet. Men for ikke at miste fællesskabet holder vi også en 12-timers fysisk stafet på Sportspladsen i Nødebo, fortæller Birgit Meldgaard Madsen, der er formand for styregruppen i Nødebo.

Kreativiteten har præget mange af årets stafetter, hvor alternative aktiviteter er blevet tænkt ind. Her er det i Hammel, hvor der var Stafet For Livet 12. juni.

Stor fysisk stafet i Haderslev

Andre byer har valgt at favne genåbningen fuldstændig, som Haderslev, der holder en normal fysisk stafet den 11.-12. september, hvor man kan løbe runder i den lokale park, Damparken, præcis som før corona. 

Dog har de tænkt nye aktiviteter ind, så i Haderslev vil der både være marked i forbindelse med stafetten samt et ‘andevæddeløb’, hvor du kan satse på en af de gule plastikænder, der skal svømme om kap ned af det lokale vandløb. 

Færre tilmeldte i år

Over hele landet har coronakrisen sat gang i kreativiteten, og mange nye aktiviteter er kommet til. Men i Haderslev handler det denne gang ikke om at finde på alternative måder at mødes på, men ganske enkelt om at få deltagerne til at møde op. Haderslev er normalt landets største stafet med op mod 6.000 deltagere. I år regner Børge Koch, der er formand for styregruppen i Haderslev, meda omkring 2000 tilmeldte.

- Normalt gør vi intet for at tiltrække deltagere – de kommer af sig selv. Men i år mærker vi en tøven, som jeg tror handler om, at der stadig er en usikkerhed i forhold til det her med at befinde sig i større forsamlinger. Derfor er vi nødt til at finde på, for at få folks opmærksomhed, siger Børge Koch, der er formand for styregruppen i Haderslev.

For første gang i mange år har de brugt penge på at markedsføre sig selv og samarbejder desuden med de lokale butikker for at gøre Stafet For Livet synligt i gågaden med klistermærker og balloner.

Lysceremoni under Stafet For Livet

Under hver stafet afholdes desuden den smukke lysceremoni ved mørkets frembrud, hvor vi mindes eller sender en tanke til dem, der kæmper. Du kan støtte en stafet ved at købe en lyspose, som du selv kan dekorere med en hilsen.

Kamp om kalenderen

Også i Herning mærker de en tilbageholdenhed i forhold til at tilmelde sig. Her er foreløbig 14 tilmeldte hold mod de vanlige 40-45. Men med en stafet, der ligger 21. august, kæmper de også med en anden problematik, der hænger sammen med nedlukningen i foråret. 

- Vi slås om pladsen i kalenderen i august. Vi hører fra mange af dem, der melder afbud, at det falder sammen med en konfirmation, et bryllup eller en rund fødselsdag, der er blevet skubbet til august, siger Nadia Sabine Dietz, der er formand for styregruppen i Herning.

Hun siger, at hun godt kan være nervøs for, om folk vænner sig til at ‘undvære’ at deltage i Stafet For Livet efter halvandet år med corona.

- Heldigvis har vi også fået mange positive tilbagemeldinger fra folk, der siger, at de er med igen næste år, og vi har også kæmpe opbakning fra både erhvervsliv, de lokale medier og fra kommunen. Så det bliver fedt, når vi næste år er tilbage i vores vante rammer, siger hun. 

Fi

Fighterne er de deltagere, der har eller har haft kræft og som har en særlig plads på Stafet For Livet. Her er det Kalundborgs Fightere i deres gule bluser, der åbner stafetten.

Gør en forskel for dem, der kæmper

Stafet For Livet samler ind til Kræftens Bekæmpelse gennem deltagergebyret, men især også via deltagernes sponsorer. Det kan være en lokal virksomhed eller en person, der giver et aftalt beløb for hver runde eller antal kilometer, en deltager eller et hold går eller løber. Derfor betyder opbakningen også meget, når der skal samles ind til kræftsagen. Og selvom du ikke kan deltage på selve dagen, kan du stadig være sponsor for andre.

Men antallet af tilmeldte har dog en anden stor betydning, nemlig for Fighterne, der er de deltagere, der har eller har haft kræft, og som har en særlig plads på Stafet For Livet:

- Stafet For Livet er et arrangement, hvor vi bakker op om Fighterne og viser dem, at de ikke er alene. Når de går deres Fighterrunde ved stafetternes start, bliver de hyldet af de andre deltagere. De er samtidig med til at give kræften et menneskeligt ansigt og give håb til andre, der kæmper, siger Karen Balck Sørensen, der er projektleder for Stafet For Livet i Kræftens Bekæmpelse.

Derfor opfordrer hun alle, der har lyst og mulighed for at deltage, til at bakke op om årets sidste stafetter.

Se i hvilke byer årets sidste 38 stafetter bliver afholdt: 

Find en stafet nær dig  

(Klik to gange på ’dato for stafet’ i oversigten for at få årets sidste stafetter vist øverst.)

FAKTA om Stafet For Livet

Ved Stafet For Livet samles børn, unge og gamle til en 24-timers begivenhed, der sætter fokus på et døgn i en kræftpatients liv og samler penge ind til kræftsagen. I år varer mange stafetter dog kortere tid på grund af corona.

På stafetten løber eller går deltagerne på skift ’runder’ på en bestemt rute. Du kan deltage alene eller med et hold. Du kan også deltage som Fighter, hvis du har eller har haft kræft. Du kan desuden deltage ved at være sponsor for en deltager eller et hold.

Under hver stafet afholdes desuden den smukke lysceremoni ved mørkets frembrud, hvor vi mindes eller sender en tanke til dem, der kæmper. Du kan støtte en stafet ved at købe en lyspose, som du selv kan dekorere med en hilsen.

Stafet For Livet afholdes i år i 66 byer. 

Du kan læse mere om, hvordan du kan deltage her:

Sådan deltager du i Stafet For Livet