Luk

Stafet For Livet 2022 båret af begejstring og optimisme

Takket være en imponerende flot indsats fra de mange frivillige er det for alvor lykkedes at få Stafet For Livet tilbage som en fysisk begivenhed i 2022.

12. oktober 2022
Signe Højgaard; PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS
Deltagere ved Stafet For Livet ude på ruten

Ved Stafet For Livet i Horsens har de frivillige Fighter-tovholdere gjort en kæmpe indsats for at fællesskabet skal kunne mærkes hele året rundt. Foto: Julie K. Jørgensen

Overalt i landet er det lykkedes at få Stafet For Livet tilbage som et fysisk fællesskab, der fejrer livet og mindes dem, vi har mistet til kræft og giver håb til dem, der kæmper.

Efter et par udfordrende år under corona er Stafet For Livet kommet stærkt tilbage med teltpladser og fælles ruter. Der var både flere Fightere, markant flere tilmeldte hold og mange flere deltagere ved Stafet For Livet i 2022 i forhold til sidste år.

Projektleder for Stafet For Livet Karen Balck Sørensen tager hatten af for de frivilliges kæmpe indsats. Hun er klar over, at det har været en sej kamp mange steder.

- Vi har oplevet fremgang over stort set hele linjen. Det er virkelig dejligt. De frivillige har knoklet for at komme tilbage til de fysiske stafetter. Deres begejstring og optimisme har båret stafetterne i hele landet. Jeg er dybt imponeret, siger hun.

En ekstra indsats for fighterne
Mange stafetter har gjort en særlig indsats for at få flere Fightere med, og anstrengelserne har båret frugt. I 2022 var der tilmeldt 1.872 Fightere mod 1.437 sidste år.

Ved Stafet For Livet Horsens var der 92 tilmeldte Fightere og 305 deltagere i år. Efter et par svære år med forsamlingsforbud og behov for alternative løsninger, er stafetformand Rikke Trudslev yderst tilfreds med det flotte comeback til den fysiske stafet.

- Det hele handler jo om Fighterne, og vi er også afhængige af dem. Hvis man kan holde gang i Fighterne, så holder de også gang i deres pårørende og deltagerne. Vi er så heldige, at vi har en del Fightere, der stadig deltager til trods for, at de er blevet helbredt, siger hun.

Til stafetten i Horsens, der løber fra fredag til lørdag, holder de middag for Fighterne fredag aften. Det kan lade sig gøre takket være stor opbakning fra lokale sponsorer, fortæller Rikke Trudslev.

- Det er helt middagsarrangement, der varer et par timer, hvor det kun er Fighterne, der må være med i teltet. Der er flere retter på menuen og vin til maden. Vi er meget heldige med vores sponsorer, siger hun.

I Horsens arbejder de frivillige for, at netværket og fællesskabet omkring Stafet For Livet skal kunne mærkes året rundt.

- Vi har nogle frivillige Fighter-tovholdere, som fortjener stor ros og anerkendelse for deres indsats, siger hun og nævner som eksempel, at de samler Fighterne et par gange om året til kaffe. De låner et lokale på biblioteket og får den lokale bager til at sponsorere en kage. Næste gang er i slutningen af oktober.

- Vi har spurgt Fighterne, hvad de gerne vil have. De vil gerne have et sted, hvor tabuet er nedlagt, og hvor man kan snakke med nogen, som man kan dele bekymringerne med, og tale med om, hvordan man skal leve livet på trods. Det handler ikke så meget om sygdom. Det handler mere om fællesskab, livsglæde og godt humør, siger Rikke Trudslev.

Stafetter samler lokalområdet
Rundt omkring i landet er det lykkedes at få deltagere på tværs af generationer. I Ringsted har en skole gjort det til en del af den obligatoriske undervisning at deltage i Stafet For Livet.

Omkring 300 elever samt 150 lærere og forældre har deltaget på stafetten. De yngste elever er med først på dagen om lørdagen, mens de ældre tager over senere på døgnet. Derudover har skolen også et telt, hvor eleverne sælger legetøj, som de ikke bruger mere, til fordel for Kræftens Bekæmpelse.

Stafetformand i Ringsted Ann-Birgit Guldager Nonboe sætter stor pris på, at skolen stiller talstærkt og trofast op. 

- Det er skønt at have så forskellig en gruppe af børn og unge med. Det giver noget liv, og det giver en glæde. Det er fantastisk at se børnene spurte rundt, når man ved, hvad formålet er, siger hun. 

Der er ingen tvivl om, at mange børn også har kræft inde på livet. Det oplever Ann-Birgit Guldager Nonboe også på stafetdagen.

- Man kan høre, at de ved, hvad det handler om. De har måske også en bedsteforælder eller en søskende, der har kræft, og de vil gerne være med til at samle penge ind, så behandlingen kan blive bedre. Jeg har også mødt elever, der sagde, at de kendte en fra anden klasse, der havde kræft, og at de kunne se, at det havde en værdi at deltage i Stafet For Livet, siger hun.

Projektleder fra Kræftens Bekæmpelse Karen Balck Sørensen oplever, at der er mange stafetter, som har stor succes med at få skoler og især efterskoler med.

- De stafetter, der har hele skoler med, oplever, at det at få unge med på en stafet tilfører et nyt lag af gejst og begejstring. Jeg kan kun opfordre endnu flere til at tænke i, hvordan vi kan få flere deltagere i forskellige aldersgrupper med, siger hun.

FAKTA om Stafet For Livet 2022
Der er blevet afholdt 63 stafetter landet over med 955 tilmeldte hold med i alt 28.103 deltagere.

1.877 Fightere deltog i deres gule Fighter-T-shirts. De har alle haft eller har kræft og bliver hyldet på Stafet For Livet, der både handler om at samle ind og give håb.

Der blev købt 5.827 lys til den smukke lysceremoni, hvor man samles på stafetten ved mørkets frembrud og sender en tanke til dem, der har kæmpet eller kæmper med cancer.