Luk

Stafet For Livet: Dedikerede frivillige tænker ud af boksen

Siden maj har årets Stafet For Livet igen indtaget de danske byer for at hylde fællesskabet og samle ind til kræftsagen. 28 ud af 66 stafetter er nu blevet afholdt – alle på alternativ vis på grund af corona. En af de sidste stafetter før sommerferien foregik i Egedal, hvor der var stafet med både fysiske og digitale elementer. 

25. juni 2021
KATINKA AGGER, PATIENTSTØTTE & FRIVILLIG INDSATS
Åbningstale ved Stafet For Livet i Egedal

Regionspolitiker Karin Friis Bach holdt årets åbningstale til Stafet For Livet i Egedal, og fortalte blandt andet om sine egne erfaringer med at have kræft inde på livet. Stafetten blev afholdt 12. juni. Efter sommerferien afholdes endnu 38 stafetter.

Blæsten får hår og tørklæder til at danse, men der er blå himmel og sol over de omkring 25 fremmødte, der denne lørdag i juni er kommet for at skyde Stafet For Livet i gang i Egedal. Selvom forsamlingen er meget mindre end før corona, kan man stadig tælle et par familier, et par hundeejere og en pæn flok elever fra 6.A på Ganløse Skole, hvorfra åbningsceremonien bliver livestreamet til Facebook. Formanden for Stafet For Livets styregruppe, Janne Bitsch-Lavridsen, byder velkommen og kommer med en opfordring:

- For at vi kan føle sammenholdet selvom vi er adskilt, så del jeres billeder inde på begivenheden på Facebook, siger hun. Denne lørdag i juni gælder restriktionerne omkring corona nemlig stadig, selv om lempelser er lige om hjørnet. Derfor er stafetten også delvist digital og ligner dermed de stafetter, der er blevet afholdt siden sæsonen blev skudt i gang i maj.

Fighterrunde under livestream til Facebook.

I stedet for Fighterrunden ved staffens start, viste elever fra 6.A på Ganløse Skole billeder af årets Fightere til kameraet, der livestreamede ud på Stafet For Livet Egedals Facebookside. Damaris Slot Krog i gul bluse var selv mødt op.

Deltager dér hvor de er

Normalt ville stafetten blive afholdt på ét sted med én rute, hvor sponsorpengene tikkede ind for hver runde. Nu er der adskillige ruter spredt ud over de mange små byer, der ligger i kommunen. Rundt omkring i villahaver har mange af de 20 hold lavet deres baser, hvorfra de løber, går eller cykler. 

Sådan har det været for mange af de 28 stafetter, der er blevet afholdt over hele landet før sommerferien. Efter ferien venter endnu 38 stafetter, hvor mange også har digitale elementer tænkt ind, men hvor muligheden for igen at samles flere mennesker også udnyttes. Selvom de fleste nok glæder sig til, at alt er tilbage ved det gamle, så er der også fordele ved det digitale. 

Damaris Slot Krog deltog i stafetten som Fighter. Hendes løbehold Måløverne løb hver for sig, hvor de befandt sig, men 'holdt øje' med hinanden i app'en. Foto: Katinka Agger

- Vi fik lige stablet et hold på benene i går aftes, hvor en stor del af mit løbefællesskab Måløverne løber med. Men vi løber hver for sig og taster ind i app’en, så vi kan følge med i, hvor langt de andre har løbet, og skaber derved en følelse af sammenhold. Der er faktisk en fra holdet, der løber et sted i Jylland, hvor hun er, forklarer Damaris Slot Krog, der deltager som Fighter. Hun var med til Stafet For Livet første gang for fire år siden. For tre år siden fik hun selv kræft, og siden har hun deltaget i gul Fighterbluse. I år har hun fået en bekendt til at være sin sponsor, og vedkommende giver tre kroner til kræftsagen for hver kilometer, hun løber. 

- Så jeg vil gerne op på 33 kilometer, så jeg samler omkring 100 kroner ind, siger hun, før hun løber afsted.

Styregruppen for Stafet For Livet i Egedal holdt i år til i Rytterskolen i Ganløse tæt ved gadekæret. Henriette Theisen plejer at forkæle Fighterne i Fighterteltet, men i år fik Fighterne i stedet en gave før stafettens start.

Dedikerede frivillige tænker ud af boksen

På den gamle rytterskole ved Ganløse gadekær har de engagerede frivillige fra Stafet For Livet Egedal lavet årets hovedkvarter. Her holder de tråd i dagens begivenheder og følger med i holdenes aktiviteter, blandt andet via de billeder, der tikker ind på Facebook. Undervejs tager de også ud og besøger nogle af holdene på de steder, hvor de holder til.

- Det har været noget øv med corona, men jeg synes alligevel det er flot, at det overhovedet er lykkedes at lave det og få den opbakning. Men vi har virkelig skulle tænke ud af boksen og finde på løsninger, siger Henriette Theisen. 

De fleste af Fighterne, der er de deltagere der selv har eller har haft kræft, deltager i år med base hjemmefra, og derfor har der ikke været den traditionelle ‘Figtherrunde’, der plejer at indlede stafetten. I stedet har de frivillige været hjemme hos Fighterne om morgenen med en gave, der bestod af chokolade og en solsikke. 

- Man kunne virkelig mærke, hvor glade de blev for det. Normalt plejer jeg at stå for Fighter-teltet, og der plejer vi jo virkelig at forkæle dem med god mad og massage. I år har vi gjort det på den her måde, og det har fungeret rigtig godt, siger hun. 

Deltagere i guidet naturtur under Stafet for Livet i Egedal.

Henrijette Gadgaard har selv været frivillig i Stafet For Livet i Egedal i seks år. I år var hun først og fremmest holdkaptajn, men havde også meldt sig til gåtur med en naturvejleder, som var en del af stafetten.

Nye måder at mødes på

I Egedal har de i det hele taget været gode til at favne de muligheder, der også gemte sig bag alle begrænsningerne. De har blandt andet en dj, der spiller dagen igennem og livestreamer via den digitale tjeneste Twitch, så deltagerne kan høre den samme musik, mens de går eller løber. Og så har man tænkt kreativt, når der skulle findes på måder at mødes på. Sidste år arrangerede de frivillige en nattergaletur som en del af stafetten. I år er der naturvandring med en naturvejleder.

En af dem, der er mødt op til naturvandringen, er Henrijette Gadgaard, der selv har været en del af frivilliggruppen bag stafetten i seks år. I år er hun dog først og fremmest holdkaptajn for holdet Ninas Cool’ier, der er stiftet for støtte hendes søster, der har lymfekræft.

- Vi er et hold, der løber forskellige steder fra i år. Motivationen har hele tiden været at samle så mange penge ind som muligt og samtidig støtte op om min søster. Men i år har jeg også meldt mig til den her gåtur med en naturvejleder, fordi det er en hyggelig ting at lave sammen med andre. Fællesskabet og nærværet er jo netop noget af det fantastiske ved Stafet For Livet, siger hun. Hun tilføjer, at hun også kører til Ganløse i aften for at være med til lysceremonien, hvor man kan tænde en lyspose og sende en tanke til de kære, der kæmper eller har kæmpet med kræft. Lysposerne køber man og støtter dermed også op om indsamlingen.

- Det er en god sag, og så er fællesskabet omkring det så vigtigt. Vi har jo alle sammen prøvet, hvad det vil sige at miste, siger hun.

Der blev i alt samlet 51.000 kroner ind til kræftsagen under Stafet For Livet i Egedal.

Stafet For Livet finder sted over hele Danmark fra maj til september. Her kan du finde en stafet nær dig:

Stafetforlivet.dk.