Luk

Ny handleplan er en sejr for børn og unges sundhed

Folketinget har i dag vedtaget en handleplan, der skal forhindre børn og unge i at ryge. Det mest ambitiøse skridt mod en røgfri fremtid i 13 år og en stor sejr for folkesundheden, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Fire ud af fem danskere bakker op om planen.

15. december 2020
LOUISE WOHLLEBE, FOREBYGGELSE & OPLYSNING

Nu kommer der lovændringer, der skal forhindre børn og unge i at ryge. Foto: Colourbox.

Tobak skjult ved kassen, cigaretpakker i samme grøn-grumsede farve, røgfri skoletid og mulighed for gratis rygestopmedicin. Sådan lyder nogle af punkterne i ’National handleplan mod børn og unges rygning’, der tirsdag den 15. december blev vedtaget i Folketinget.

Et stort flertal stemte for handleplanen, der indeholder 10 hovedpunkter, der tilsammen skal forhindre børn og unge i at ryge. Det glæder Kræftens Bekæmpelse:

I dag fejrer vi, at Danmark er et skridt nærmere en røgfri fremtid, siger Jesper Fisker. Foto: Tomas Bertelsen.

- Handleplanen mod børn og unges rygning er det mest banebrydende, der er sket på tobaksområdet, siden rygeloven i 2007 gjorde arbejdspladser og andre offentlige steder røgfri indendørs– ja, måske nogensinde i dansk historie. Den vil betyde færre børn og unge, der risikerer at bliver syge eller dø af tobak senere i livet. Stor ros til politikerne bag planen for, at Danmark nu tager et stort og vigtigt skridt mod en røgfri fremtid, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

I Danmark ryger flere børn og unge end i vores skandinaviske nabolande. Ifølge tal fra Statens Institut for Folkesundhed røg omkring hver femte blandt de 15-24-årige dagligt eller lejlighedsvist i 2020.

Solid opbakning i befolkningen
Der er stor opbakning blandt danskerne til de tiltag, der skal forhindre børn og unge i at ryge – 81 pct. synes godt eller meget godt om tiltagene. Kun 7 pct. er imod, viser en ny rundspørge foretaget af YouGov for TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse.

Et bredt flertal i Folketinget står bag lovforslaget, der blev formuleret allerede i slutningen af 2019, men altså først nu bliver behandlet i Folketinget.

I morgen knokler vi videre
Selv om vi i Kræftens Bekæmpelse er begejstrede for lovpakken, er der ingen grund til at hvile på laurbærrene, hvis målet om at ingen børn og unge ryger i 2030 skal nås.

- I dag fejrer vi, at Danmark er kommet et stort skridt længere, end vi var i går. I morgen trækker vi i arbejdstøjet igen, for der er stadig nok at gøre. Vi må løbende holde øje med, om tiltagene virker efter hensigten og overveje, hvilke nye tiltag, der er nødvendige. Handleplanen er først en succes, når vi kan se i statistikkerne, at færre børn og unge ryger, siger Jesper Fisker.

Nogle af de områder, som Kræftens Bekæmpelse fortsat vil arbejde målrettet for er højere priser på tobak, flere røgfri miljøer for børn og unge og regulering af tobaksindustriens markedsføring og nye produkter målrettet unge.

- Der er massiv opbakning blandt danskerne til at gøre noget ved børn og unges rygning. Også på tværs af politiske skel er der enighed. Og det er tvingende nødvendigt – hver dag er der børn og unge, der begynder at ryge, så det er ikke et sekund for tidligt, at vi sætter ind, hvis færre i fremtiden skal blive afhængige og syge af rygning, siger Jesper Fisker.

FAKTA: Hovedpunkter i den nationale handleplan mod børn og unges rygning

  • Tobak skjult ved kassen i alle butikker

  • Neutrale cigaretpakker

  • Røgfri skoletid på grundskoler og ungdomsuddannelser

  • Ingen e-cigaretvæsker med slik- eller frugtsmag

  • Bedre hjælp til rygestop