Luk

Tak for en fantastisk stafetsæson

I weekenden bliver der sat et flot punktum, når årets sidste Stafet For Livet bliver afholdt i Haslev på Sjælland. I alt har der været 75 stafetter rundt omkring i landet, og der har været stor opbakning og mange rørende øjeblikke. Vi har samlet nogle af højdepunkterne.

18. september 2019
STINE LYNGHARD, FORENING & FRIVILLIGE

Fighterne i gule trøjer er nuværende eller tidligere kræftpatienter. De går den første runde til Stafet For Livet. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Fra Frederikshavn i nord til Nykøbing Falster i syd er der blevet travet og løbet i kilometer- og atter kilometervis. Og fra Rønne i øst til Esbjerg i vest er Fightere i gule trøjer gået forrest for at give håb og inspiration til andre, som kæmper med kræft.

Stafet For Livet har i år været afholdt i 75 byer rundt omkring i landet, heriblandt Pandrup, Låsby, Hedensted, Langeland, Ikast, Høje Taastrup og Glamsbjerg, hvor der har været en stafet for allerførste gang.

Der er skabt fællesskab, tændt håb og samlet penge ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte. Og bag det hele står i hvert lokalområde en stor flok frivillige, som har knoklet med at få alle stafetterne op at stå, skaffe sponsorer og hold.

- Det er et fantastisk engagement, der er omkring Stafet For Livet. Stafetterne går lige i hjertet på både frivillige, Fightere, deltagere - og på mig. Og indsatsen gør virkelig en forskel. Deltagerne oplever, at de bliver en del af et helt unikt fællesskab. Stafet For Livet bidrager i høj grad til vores mål om, at ingen skal stå alene med kræft, siger frivilligchef Charlotte Gerhauge.

Mange højdepunkter i år
I den kommende weekend bliver årets sidste Stafet For Livet afholdt i Haslev på Sjælland. Dermed bliver der sat punktum for en fantastisk sæson, som har budt på mange højdepunkter.

På lysposerne bliver der skrevet kærlige hilsner til dem, vi mindes, og dem, vi vil støtte. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Overalt har der været smukke lysceremonier med rørende hilsner på lysposer. ’For verden er du måske bare en person, men for en person er du måske hele verden’, stod der f.eks. på en af de mange lysposer, der stod og lyste op i mørket ved Stafet For Livet i den lille fynske by Glamsbjerg for nogle uger siden.

Der har også været et hav af kreative bidrag til indsamlingen rundt omkring. Der har været flødebollekast, salg af solsikker og fiskedam. Der er blevet hæklet, solgt perleplader og gået på stylter – og i Dragør var der et cykelhold, som cyklede 500 km for at samle penge ind til kræftsagen. I Ringsted hev den lokale Sct. Joseph Skole en dag ud af kalenderen og meldte hele skolen til Stafet For Livet.

- Pengene går til et rigtig godt formål. Jeg havde selv en farfar, der havde kræft. Jeg savner ham rigtig meget. Det er ikke rart at se nogen have kræft, fortalte 13-årige Andreas Rømer.

Læs om skolens oplevelse på Stafet For Livet i Ringsted

Plads til både smil og tårer
Der er også flere brudepar, der lagt vejen forbi deres lokale stafet. I Hjørring dansede Majken og Thomas brudevals, og det var en helt speciel oplevelse for dem, fordi det unge par dagen inden havde sagt farvel til Majkens far, som havde kræft.

Et andet ungt par, Mathilde og Jacob, valgte også at fejre deres bryllupsdag på Stafet For Livet. Efter vielsen gik de en runde for kræftsagen sammen med alle deres gæster.

- Vi har venner, der har mistet dem, de elsker, og familie og venner, der kæmper lige nu – ligesom mange af deltagerne til årets stafet også gør. Så selvom vi ikke selv kunne deltage ’rigtigt’ i år, så kunne vi i hvert tilfælde løfte stemningen ved at tage en omgang i det store skrud, fortalte bruden Mathilde.

Majken og Thomas danser brudevals på Stafet For Livet i Hjørring. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Oplysning om kræft og forebyggelse er også en vigtig del af Stafet For Livet. I Låsby blev der f.eks. lavet en Røgfri Fremtid-runde, hvor deltagerne blev inviteret til at gå en runde og trække vejret gennem et sugerør, mens de gik. På den måde kunne de få en fornemmelse af, hvordan det er at have nedsat lungekapacitet pga. rygning.

Og så har der været utroligt mange sjove og rørende holdnavne. 'Team Vi Ælsker livet', 'Daddy-ding-dong og skildpadderne' og 'Mojn Mojn vi æ fløjn' er bare et par af de kreative navne.

- Der er både plads til smil og alvor på Stafet For Livet, og der er mulighed for at tage nogle af de snakke, som kan være svære, men som er vigtige. På den måde har stafetten en helt særlig værdi i sig selv, fordi man kan finde støtte og opbakning – også fra folk, man slet ikke kender - og man skaber stærke minder sammen, siger frivilligchef Charlotte Gerhauge.

En særlig oplevelse for deltagerne
Else Marie Fjord Lørup fra Aulum er ikke i tvivl om, at Stafet For Livet gør en forskel. I år var hun med til stafetten i Herning for syvende gang, og det er en helt særlig oplevelse.

Else Marie Fjord Lørup har været med til Stafet For Livet siden starten i Herning. Foto: privat.

- Det er mega fedt, når vi går i samlet flok. Alle er berørte. Vi snakker sammen, har det sjovt og hyggeligt, men der er også det alvorlige. Og man deler det med andre, som har oplevet det samme, fortæller Else Marie Fjord Lørup.

Hun fik selv konstateret brystkræft i 2015. Året før havde hun mistet sin lillebror til kræft, så det er mange tanker, Else Marie når at tænke, når hun går den første runde på Stafet For Livet.

- Når vi går den første tur rundt, kommer det hele op i mig. Vi har mistet, jeg har været syg, og vi er kommet videre. Vi har været alt det igennem, og det er vi sammen om. Det gør mig helt rørt. Det ville selvfølgelig have været rarest at undgå, men her bliver det gjort til noget godt, fortæller Else Marie Fjord Lørup, som er kræftfri i dag.

Else Marie er en af holdkaptajnerne på ’Team Tænk Over Livet’, som i flere år har kunnet mønstre 150 deltagere. I år lykkedes det holdet at gå 4.800 omgange på Stafet For Livet i Herning og samle over 61.000 kr. ind.

- Det betyder helt vildt meget for mig. Da jeg gik igennem mit sygdomsforløb, oplevede jeg, at hele forløbet var rigtig godt tilrettelagt. Jeg tænkte ’det virker’, og at det skal vi samle ind til, for det gør virkelig en forskel at samle ind, siger Else Marie Fjord Lørup.

Flere stafetter næste år
Frivillige lægger rigtig mange timer i forberedelsen af Stafet For Livet, og det er et stort arbejde at gennemføre en stafet. Frivilligchef Charlotte Gerhauge er dybt imponeret over indsatsen. 

- Det er sådan nogle flotte stafetter, der er stablet på benene, og I har formået at engagere hundredvis af mennesker i jeres lokalsamfund. Man kan se, hvor meget det betyder for deltagerne at være en del af det særlige fællesskab, man finder på Stafet For Livet. Det er så godt gået, og I skal have stor tak, siger Charlotte Gerhauge.

Næste år arbejder vi på at få 90 stafetter op at stå. Hvis du gerne vil være med til at lave stafet eller have Stafet For Livet til din by, er du meget velkommen til at kontakte stafetforlivet@cancer.dk.

Se vores nye film om Stafet For Livet.