Frivillig sundhedsformidler Mathilde Storgård Bek står klar med information om HPV. Foto: Forebyggelse & Oplysning.
Der er stor forskel på, hvor mange piger der bliver HPV-vaccineret i landets kommuner. Nogle ligger over gennemsnittet på 76 pct., mens andre ligger under. Derfor var målet at nå bredt ud med information om HPV-vaccination, da vi afholdt den første landsdækkende HPV-uge i uge 35.
Opbakningen var stor. Mere end 100 apoteker fik tilsendt en materialepakke, og på en tredjedel af apotekerne havde lokalforeningerne en aktivitet. Det var vigtigt for frivillig sundhedsformidler Mathilde Storgård Bek at komme ud og få en snak i øjenhøjde med forældre, som gerne ville vide mere om vaccinen.
- Bare tanken om at forældre glemmer eller undgår at vaccinere deres børn, som år efter kan blive ramt af en kræftsygdom, gør mig helt dårlig. Specielt hvis valget er truffet på et uoplyst grundlag, siger Mathilde Storgård Bek.
Fra 20 apoteker til over 100
I 2019 samarbejdede lokalforeningerne med 20 apoteker i Region Sjælland i et pilotprojekt. Så da vi i år rullede HPV-ugen ud på landsplan, havde vi en forsigtig forventning om, at dobbelt så mange ville være med. Men interessen var overvældende stor.
I stedet for at sende materialer ud til 40 apoteker, som vi regnede med, endte vi med at pakke og sende 110 pakker fra Strandboulevarden. Det lykkedes også at komme ud på apoteker i nogle af de kommuner, hvor antallet af vaccinerede ligger under landsgennemsnittet, f.eks. i Varde og Lemvig.
Vi havde desuden aktiviteter på apoteker i Ishøj, Vordingborg, Odsherred, København, Albertslund og Greve, som er blandt de 10 kommuner, der ligger lavest ift. hvor mange piger, der er blevet færdigvaccineret.
Disse 10 kommuner har den laveste andel af HPV-vaccinerede piger. I uge 35 havde vi aktiviteter i seks af kommunerne. Grafik: Kræftens Bekæmpelse.
Status efter 1 år med HPV-vaccination af drenge
Vi fik også talt med nogle af drengeforældrene ude på apotekerne. Og det er der brug for. Der er netop kommet tal fra Statens Serum Institut, der viser, at ca. 40 pct. af drenge født i 2007 har fået første stik, og at ca. 25 pct. af de drenge, der fylder 12 år i år allerede har fået første stik. Men der er stadig forældre, som ikke ved, at HPV-vaccination nu er gratis for både drenge og piger, fra de fylder 12 år.
Derfor er det vigtigt at være i dialog med forældrene. Målet er stadig, at mindst 80 pct. i en årgang bliver vaccineret, så der er et stykke vej endnu.
Frivillig sundhedsformidler Mathilde Storgård Bek fik en snak med forbipasserende ved Enghave Apotek i København. Foto: Forebyggelse & Oplysning.
- Cirka en tredjedel af drengeforældrene ved ikke, at drenge kan blive HPV-vaccineret gratis, når de fylder 12 år. Og mange forældre søger ikke selv viden om HPV-vaccination, selv om de gerne vil vide mere. Derfor er det så vigtigt at tage snakken direkte med forældre i alle egne af landet, og her spiller frivillige en kæmpe rolle, siger projektleder Ann-Britt Kvernrød fra Kræftens Bekæmpelse.
Evaluering af HPV-ugen
Vi samler nu op på, hvordan HPV-ugen er forløbet: Hvad fungerede godt? Hvad fungerede mindre godt – og især, hvad kan vi tage med os til næste år? Vi er i fuld gang med at ringe rundt til både frivillige og apotekspersonale, for at få jeres erfaringer fra uge 35 og har også allerede hørt fra flere af jer.
Allerede nu ved vi, at nogle af materialepakkerne desværre kom frem til apotekerne i sidste øjeblik, og vi vil derfor se på, hvordan vi kan gøre det bedre næste år. Vi vender tilbage, når vi har yderligere resultater at dele med jer.
Læs mere om HPV-indsatsen:
Hjemmesiden stophpv.dk
’Stop HPV – bliv vaccineret’ på Facebook